Máté Gábor: Túlságosan sok rossz dolog történik

Láng Zsuzsa | 2022.10.04. 11:30

Címkék:

színház

Olvasási idő kb. 11 perc

Izgalmas bemutatókkal és sok bizonytalansággal készül negyvenedik születésnapjára a Katona József Színház. A négy évtized alatt alaposan megváltozott nézői szokásokról, a darabválasztás lehetőségeiről és az idei évad különleges kihívásairól Máté Gáborral, a Katona igazgatójával beszélgettünk, aki azt mondja: a színigazgatói kihívások már kezdik meghaladni a képességeit.

Tizenkettedik éve vezeti a színházat, Zsámbéki Gábort követte direktorként. Mennyiben alakult át az évad-tervezés, a műsorpolitika az idők során? Ez a színház a kezdetek óta erősen reflektált a valóságra.

Úgy gondolom, pontosan annyira és aszerint változik a tematika, amennyire az élet változik, illetve amennyire a világ változása azt megköveteli. Nyilván egészen más világban éltünk 1982-ben, a színház alakulásakor. Akkoriban a nagy, klasszikus drámák újra fogalmazásának, illetve megértetésének volt itt az ideje, de már műsorra kerültek olyan darabok is, amelyek a kor egészen különleges drámaterméséből jöttek létre. Az első időszakban sokszor mentek sokszereplős darabok, hogy a sok kiváló színész minél többet játszhasson. Aztán amikor megépült a Kamra, a stúdiószínházunk, akkor már jóval sokrétűbbé válhatott a műsorterv.

Shakespeare és Csehov mellett egyre több kortárs magyar, és kelet-európai jutott szóhoz, illetve színpadhoz.

Számos régen várt, és hatalmas sikert arató színdarab szerepel a Katona archívumában, nagyszerű előadások születtek Schwajdától, Spirótól, Halász Pétertől, Parti Nagy Lajostól, hosszú a névsor. A színházról való gondolkodásunk alig változott, de közben figyelembe kellett vennünk, hogy lényegesen megváltoztak a nézői szokások is: a közönség világosan megüzente, hogy szereti, ha zajlik az élet a nézőtéren kívül is. Most is a Kantinban beszélgetünk, amelynek már a létrejötte is azt hordozza magában, amit a nézőkkel „megszokattunk” – vegyék igénybe a közösségi teret, hiszen mindannyiunknak szüksége van a közösségre.

Kis túlzással állíthatjuk is, hogy a premiereken név szerint ismerik egymást az emberek…

… és még utána is, az első néhány előadáson. Vannak pártoló tagjaink, támogatóink, mecénásaink, akiknek végtelenül hálásak vagyunk, és bevallottan törekszünk arra, hogy tényleg egy nagy család legyünk, vagy még inkább baráti kör, ahol folyamatos beszélgetés zajlik. Fontos, hogy ismerjük egymás véleményét, gondolatait.

Az idei évad bemutatói között is van klasszikus és kortárs darab is. Nem is akármilyenek.

Ezért is említettem, hogy a darabválasztásunk meghatározóan függ attól, mi zajlik körülöttünk. Több bemutatónkban is benne van az orosz-ukrán konfliktus drámája. A Tél című színdarab szereplői katonák, s amikor íródott, még csak hadgyakorlatoztak az oroszok, most már sajnos háborúznak, bár még a mozgósítás alatt is „különleges katonai műveletet” emlegetnek. A darab vége felé fel kell robbantaniuk egy objektumot. Maga a teljes téboly, amiben nem mellesleg benne van az egész orosz kultúra, így az irodalom is. Jevgenyij Griskovec drámáját Tompa Andrea fordította és Dankó István rendezi. Nem véletlen az sem, hogy egy olyan előadással zárjuk az évadot, amelynek szerzője egy különleges lengyel író-képzőművész, Stanislaw Ignacy Witkiewicz volt, aki azon a napon lett öngyilkos, amikor annak idején a szovjet hadsereg lerohanta Lengyelországot. A Vízityúkot Zsótér Sándor rendezi. És A zseni című bemutatónk írója Tadeusz Słobodzianek, aki szintén orosz témát választott, egy Sztálin-történetet dolgozott színpadra. Hogy úgy mondjam, így lett kerek egész a negyvenedik évad.

Słobodzianek már házi szerzője a Katonának, A mi osztályunk az egyik legnagyobb sikere volt a színháznak, hihetetlenül nagy széria ment le belőle, alig lehetett levenni a műsorról. Azt az előadást ön rendezte, most viszont Sztanyiszlavszkijt játssza benne – Ascher Tamás rendezésében. Láttam egy felvételt a próbáról, azt, amelyben Elek Ferencet elfenekelik, szegényt.

Mondjuk, meg is érdemli, mármint nem Elek Feri, hanem a Kerzsencev nevű gazember színikritikus, akit alakít, aki egyébként valóságos, élő figura volt Sztálin idejében, azt pedig a történelemből tudjuk, hogy a kritikusok munkakörébe a feljelentés is beletartozott bizonyos időszakokban.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Hogyan értinti a Katonát az energiaárak emelekedése?

Tényleg ez lesz az utolsó igazgatói ciklusa?

Miért érzi azt, hogy a fiatalok sem fogják elsöpörni azt, ami hazug?

Ki a haza ellensége?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés