Ónody-Molnár Dóra Matolcsy besokallt: az MNB kivonul a Corvinuson indított képzések mögül

Újabb konfliktusok az egyetem nagyhatalmú elnöke körül

Több forrásból megerősített információink szerint az a hír járja az egyetemen, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiviszi a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) működő képzési portfóliója mögül a pénzt. Az MNB 2015-ben kötött együttműködési megállapodást az egyetemmel, így jött létre az MNB Tanszék, amely 2020 nyarától önálló Intézeti státuszban, MNB Intézetként működött.

Értesüléseink szerint a hirtelen és drasztikus döntés hátterében Anthony Radevnek, a BCE  elnökének (ő lényegében a kuratórium meghosszabbított keze az egyetemen) sokak által „összeférhetetlennek” tartott vezetési módszerei állnak.

A konfliktus Radev és az egyetem alapítványának (Maecenas Universitatis Corvini) egyik kuratóriumi tagja, Palotai Dániel között mérgesedett el. Úgy tudjuk, már egy ideje érlelődött a szakítás, a viszony ugyanis folyamatosan romlott az elnök és Palotai között. Palotai – aki 2013-2020 között az MNB ügyvezető igazgatója volt, az egyetemen pedig kurátori tagsága mellett az MNB Intézetének oktatója – folyamatosan próbálta a szakmai érveit képviselni, azonban Radev, ahogy egyik forrásunk fogalmaz, „nem vette komolyan, hogy az egyetem vezetésében rajta kívül mások is ülnek”. A konfliktus elérte a jegybank elnökét, Matolcsy Györgyöt is, úgy tudjuk, a kivonulásról szóló döntést ő hozta meg.

A folyamatos konfrontálódás vezetett végül oda, hogy az MNB kivonul a BCE-ről, ami súlyos jelzés, tekintve, hogy egy – nagyságrendileg - évi 200-300 millió forintból gazdálkodó intézetről van szó, komoly képzési portfólióval, oktatókkal, munkatársakkal.

Azt pedig, hogy ez nem egy akármilyen intézet az egyetemen belül, jelzi az MNB elnöki főtanácsadója, Dubéczi Zoltán tavalyi, az Origónak adott interjúja is, amelyben azt nyilatkozta, hogy a képzési program a „jelenkor legaktuálisabb közgazdaságtani irányzatait igyekszik gyakorlatorientáltan és szemléletesen bevinni a magyar felsőoktatásba”. (…) „Elsősorban arra szerettünk volna törekedni, hogy a jegybankban és leányvállalatainál felhalmozódó aktuális gyakorlati ismereteket gyorsan az egyetemisták, illetve az érdeklődők tudomására tudjuk hozni, és ezeket beillesszük az oktatási programokba” – jelentette ki Dubéczi, s az interjúból még árad a hosszú távú együttműködés szándéka, vagyis az MNB-nek esze ágában sem volt kivonulni: „Várhatóan a következő hónapokban is rengeteg újdonság fog meg jelenni, hiszen most a koronavírus kapcsán olyan eszközöket vetettek be a jegybankok és az egyes kormányok, amelyeknek már az őszi félévben meg kell jelenniük az oktatásban tananyagként vagy gyakorlati esettanulmányként” – mondta, hozzátéve, hogy az oktatásban részt vesznek „az MNB felsővezetői, szakemberei és külföldi akadémiai- és jegybanki szakértők, ami egyedülálló a magyar gazdasági felsőoktatásban”. Továbbá: „MNB Intézet önálló tárggyal vesz részt a Fudan-Corvinus Double Degree MBA programban (Economic governance), valamint eddig 37 tantárgyat biztosított a gazdaságpolitika, monetáris politika és bankrendszer témájában.”

Radevvel kapcsolatban többször is előkerült, hogy „nehéz vele kijönni”. Információink szerint Pavlik Lívia, a BCE korábbi kancellárja, aki az intézmény modellváltásának előkészítésében kulcsszerepet vállalt, az elnökkel való konfliktusok miatt távozott az egyetemről. Forrásaink szerint Lánczi András, a BCE eddigi rektora többek között Radev miatt nem indul újra a rektori székért.

Radev sziklaszilárd támogatója ugyanakkor Hernádi Zsolt, a MOL vezére, aki szintén kuratóriumi tag, s úgy tudjuk, egyelőre Orbán Viktornak sem ingott meg benne a bizalma, még annak ellenére sem, hogy a BCE, mint az első modellváltott intézmény sikere presztízskérdés a miniszterelnöknek. De kétségkívül fogy a levegő Radev körül: egyre kevesebben vannak, akik hajlandóak dolgozni vele.

Hogy Palotai és Radev pontosan milyen szakmai kérdésben különböztek össze, azzal kapcsolatban az MNB és a BCE sajtóosztályát is megkerestük. Ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.

UPDATE: Időközben megérkezett a Nemzeti Bank válasza, amely nem cáfolja az értesülésünket. 

„A Magyar Nemzeti Bank – a jegybanktörvénnyel összhangban – feladatának tekinti a pénzügyi kultúra, az ezt megalapozó közgazdasági gondolkodás, illetve az ezt segítő intézményrendszer és infrastruktúra fejlesztését az általános közgazdasági gondolkodástól a tudományos tevékenységek támogatásáig. Ezért a Magyar Nemzeti Bank célja, hogy emelje a magyarországi közgazdasági oktatás színvonalát és növelje az általános közgazdasági műveltséget oktatási programok szervezésével és támogatásával, valamint a kiemelkedő tehetségek egyéni gondozásával. A Magyar Nemzeti Bank természetesen folyamatosan keresi, hogy támogatásával milyen új területeken tud katalizátorként megjelenni és erről minden esetben aktívan tájékoztatja az edukációs közösséget." – áll a sajtóosztály szerkesztőségünknek küldött levelében.

UPDATE 2: Megkaptuk a Budapesti Corvinus Egyetem válaszát is. Az intézmény közleménye megerősítette a cikkünkben szereplő értesülést. „A Magyar Nemzeti Bank úgy döntött, hogy a Corvinusszal való együttműködését lezárja. Az MNB és a Corvinus vezetése jelenleg közösen dolgozik a zökkenőmentes átálláson, így sem az oktatási portfóliót, sem a diákokat, sem pedig az oktatókat nem éri hátrány. A Corvinus a továbbiakban külső partner bevonása nélkül is biztosítja a zavartalan működés feltételeit." – áll a szerkesztőségünknek küldött levélben, amely külön hangsúlyozza, hogy „az MNB és a Corvinus között semmiféle szakmai konfliktus nincs és nem is volt."

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.