Megmenti-e Olaszországot a „Megmentő”?

Török F. László | 2021.03.02. 18:37

Címkék:

Olaszország

Olvasási idő kb. 15 perc

Egy hete már, hogy Olaszországban letette az esküt Mario Draghi kormánya. Az új miniszterelnököt a sajtó leginkább a „Megmentő” jelzővel vagy az Európai Központi Bank elnökeként ráragadt „Super Mario” becenévvel illeti. Pedig a valódi kérdés inkább az, hogy mitől is kellene megmenteni Olaszországot. Az ország ugyan gazdaságilag nincs a legjobb állapotan, sosincs, de tán évtizedekre visszamenően nem tekinthetett ennyire pozitívan a jövőbe, mint most. A rövid válasz talán az, hogy önmagától, az ezer sebből végző olasz bürokráciától és a bonyolult társadalmi-gazdasági viszonyoktól kellene megmenteni. No meg attól, hogy a szélsőjobb kormányra kerüljön. A hosszú válasz összetettebb.

Az új év kezdete nem csak egy rendkívül nehéz és megpróbáltatásokkal teli periódus lezárását hozta el Olaszországnak, hanem a fényt is az alagút végén. A második Covid hullám fertőzési számai stabilan csökkentek, országszerte meglepő hatékonysággal kezdődött el az oltási kampány, és bár az egész tavalyi év gazdasági mutatói vészjóslóak voltak, 9 százalékos a visszaesés, de az év végi és januári mutatók már egész szépen alakultak, köszönhetően elsősorban a gyártás és az export, valamint az építőipar fellendülésének. Az optimizmus alapja viszont az, hogy elkezdődhettek az EU helyreállítási alapja nyomán előrevetített beruházások tervezési munkái. Olaszországba Európából a legnagyobb, közel 200 milliárd eurós csomag érkezhet, amitől nem csak azt várják, hogy gyógyírt nyújtson a tavaly elszenvedett gazdasági és emberi sebekre, de a remények szerint megállíthatja vagy megfordíthatja a közel tíz éve tartó recessziót, és tartós fejlődési pályára teheti az országot.

Szinte politikai konszenzus látszott kialakulni abban is, hogy a helyreállítási alap csomagját végre nem csak a lyukak befoltozására kell használni, hanem elsősorban a közigazgatás és az egész ország modernizálására, a bürokrácia visszaszorítására, az adminisztráció és a háztartások digitalizására, a gazdaság „kizöldítésére”. Válságnak nyoma sem volt, sőt, úgy tűnt, hogy a Giuseppe Conte vezette kormány a koronavírus krízis első heteinek bukdácsolása után a viszonylag hatékony és humanista kezelés miatt még meg is erősödött. A kormányfő népszerűsége az egeket verdeste. Elfogadottsága az év során 52 százalékról 70 fölé nőtt, s ilyen adatokat rég tudott olasz kormányfő felmutatni.

Az olasz politika viszont nem lenne olasz politika, ha pillanatok alatt, akár a semmiből is ne tudna válságot teremteni. A válság „neve” ezúttal Matteo Renzi volt. Az egykori kormányfő a második Conte-kormány mögötti koalíció résztvevőjeként rövid fenyegetőzés után január közepén dörgedelmes sajtótájékoztatón jelentette be, hogy visszavonja pártja, az Italia Viva nevű baloldali formáció két miniszterét és egy államtitkárát a kormányból. A villámcsapás sokkja alatt a teljes sajtó és a közvélemény valójában csak találgatta, hogy mit is akar valójában Renzi. Az érintett kijelentette, hogy pártja képviselői nem szavaznak a kormány ellen a parlamentben, és nem segítik elő a kormány bukását, s azt sem, hogy új választásokkal esetleg a szélsőjobb vezette konzervatív koalíció, a centrodestra kerülhessen kormányra, amelyben Matteo Salvini euroszkeptikus Lega Nord-ja és Giorgia Meloni szintén inkább szélsőjobb Fratelli D’Italiája, az FdI már lényegesen nagyobb befolyással bír, mint Silvio Berlusconi volt kormányfő Forza Italia nevű mérsékeltebb konzervatív szerveződése.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés