Megnéztük Budapest új közparkját

Petike Áron | 2022.11.05. 15:05

Címkék:

Budapest

Olvasási idő kb. 9 perc

Így ősszel, a tél közeledtével, egyre több ruhát kell magunkra öltenünk, hogy jól érezzük magunkat. Testi szükségletünk, hogy a testünkből kiáramló meleget ne hagyjuk szabadulni anélkül, hogy melegebb ruháink segítségével ne hasznosítsuk még egy kicsit. A törődés persze nemcsak a testet ápolja, de a lelket is nyugalommal tölti el. Miért tennénk hát másképpen a minket körülvevő tájjal, utcarészekkel, közterületekkel? Hiszen pontosan tudjuk, hogy a hétköznapi terek, pihenőhelyek, közhasznú utcarészek látványa valóban hatással van lelki békénkre, elősegíti nyugalmunk fenntartását is. Csakhogy közeledik a rossz idő, a figyelmünk pedig ilyenkor kiélesedik mások hibáira, s így lakhelyünkre is kritikusabb szemmel tekintünk.

Mi is így készítjük magunkat egy újabb zsörtölődés közeledtére, amikor Rákospalotára, a Bácska utca és az Epres sor találkozásánál elhelyezkedő, körülbelül ezer négyzetméteres területhez érünk. Zsörtölődnénk is a megszokott módon, hiszen ez a terület mindeddig parlagon állt, így lelkünket leginkább borús hangulatba taszíthatta, mellette elhaladván, hangulatunk az őszi felhős éghez hasonult. Ám nem: a környékbelieket és számos idelátogató budapesti komoly meglepetés érhette, amikor lágy őszi tájra és sok kedves emberre lelt a múlt héten itt, Rákospalotán. A Budapest Brand Nonprofit Zrt. Budapest Tuning programjának támogatásával, a XV. Kerület Önkormányzat, a KÖZMŰ – Közös Műhely és a Csokonai Nonprofit Kft. együttműködésével ugyanis épp itt jött létre Rákospalota új közösségi tere.

– Már tavaly, tavaly elkezdtük ezzel foglalkozni, amikor átvettem a cég vezetését. Egyrészről, volt itt egy elhagyatott terület, amire – úgy tűnt – az önkormányzatnak már nincs pénze. Így összeálltunk néhányakkal Budapesten, akik a Bartók-negyeddel és a Margit-negyeddel is foglalkoztak, készítettünk egy koncepciót és szerveztünk egy társadalmi egyeztetést a területre vonatkozóan, hogy mit is lehetne abból kihozni – mondja lapunknak Beke Károly, a Csokonai Nonprofit Kft. vezetője, aki összefogta és irányította is a munkát elvégző stábot.

A közösségi teret pedig közösségi és kulturális funkciókkal töltötték meg a szervezők, s ehhez szemmel láthatóan örömmel csatlakoztak a helyiek és az eseményre idelátogatók is. Az jókedvet a szépen elrendezett padok, a tiszta, rendezett talaj és növényzet, illetve a tér hivatalos megnyitója alkalmából meghívott két zenekar biztosította. A praktikus ülőalkalmatosságok – amelyek lényegében megágyaznak annak, hogy baráti társaságok és családok kényelmes találkozóhelyévé válhassanak – a jövőben is igénybe vehetők lesznek bárki számára, hiszen a saroktelek megújulása összekapcsolódik egy nagyobb szabású XV. kerületi parkfejlesztéssel, amelynek e mostani is egy kísérleti eleme. A zenekaroknak köszönhető atmoszférától sem kell teljesen búcsúzni a senkinek, hiszen a jövőben is terveznek erre a helyszínre hasonló koncerteket, tánceseményeket, kulturális rendezvényeket.

Ahogy lapunkban már többször is olvashatták, 2022-ben a Budapest Brand Zrt. és Budapest Főváros Önkormányzata kísérleti városi projektek megvalósítására indított pályázatot, Budapest Tuning néven. A 14 nyertes pályázat mindegyikéről elmondható, hogy a meghirdetett irányokhoz hűen, céljuk az, hogy Budapestet jobb hellyé varázsolják, s ahogy azt megírtuk, az eddig a program keretében létrejött események mindegyike alátámasztotta ezt a célt. A pályázatnak, amely a gyakorlatban afféle rendezvénysorozatként funkcionál, fő jellemzője, hogy Budapest utcáinak eddig kihasználatlan, parlagon vagy autók tömegére hagyott utcáit emberközeli, zöld és mindenki számára hasznos, üdítő környezetté varázsolja.

Számos esetben nem is csupán egy rendezvény vagy rendezvénysorozat lebonyolítása volt a cél, hanem inkább egy hosszabb távon is működőképes modell felmutatása, bemutatása, kipróbálása. Így történt ez Rákospalotán is, ahol a parlagon hagyott terület felújítása, élhetőbb környezetté alakítása nemcsak a meghirdetett esemény időpontjára korlátozódik, hanem a jövőben is a kerület és a város szerves részévé válik. Így azok, akik eddig lemaradtak volna a Budapest Tuning programjairól, ne búsuljanak, egyrészt azért sem, mert számos helyen megmaradtak a helyek funkciói, így felkereshetik azokat, másrészt pedig vannak még olyan programok, amelyeket a közeljövőben rendeznek meg.

– Valóban, ez nem csupán egy rendezvény, hiszen a park itt marad még ideiglenesen. Az ideiglenes alatt azt értem, hogy körülbelül 2-3 évig ebben a formában fog működni a tér, addig, ameddig az önkormányzatnak elegendő pénze nem lesz az egész egybefüggő területet egybezárni. A mostani fejlesztés célja az, hogy megmutassa, hogy egy külvárosi kerületben is lehet ilyen modern tereket létrehozni, ahol közösségi, kulturális események szervezhetők. Táncos megmozdulások, zenés programok, bolhapiacok. Minél több olyan programra számítunk, ami felpezsdíti, megmozgatja és szórakoztatja az itt élőket – mondja Beke Károly.

Mit is jelent a valóságban az, hogy Rákospalota közösségi tere megújult? Nos, egy köztér felújításáról általában a forgalomelterelés, a betonkeverők körül forgolódó munkások, az eredményt tekintve pedig újabb betonmennyiség juthat eszébe a városlakónak. Itt azonban nem történt komolyabb beavatkozás, közpénzt terhelő felesleges betonozás, ahogy ízléstelen, ódivatú, méregdrága szobrokat sem helyeztek ki. Inkább kisebb volumenű, mégis látványos és kifejezetten praktikus változtatások mentek végbe. Fából készült ülőalkalmatosságok, fapadokkal közrezárt asztalok, egy büféként funkcionáló faház oldja a korábbi látványt, emellett a gyerekeknek trambulin színesíti a többnyire most már zöld területet. Ezt a jövőben ide látogatók később még zöldebbnek fogják látni, hiszen a felújításnál arra is figyeltek, hogy utóbb fűszernövény-ágyasként is funkcionáló területeket különítsenek el.

 

A Bácska utca és az Epres sor sarkán létrejövő új közösségi téren, ha körbetekint az ember, láthatja, hogy a kerület életében igencsak fontos, központi helyszín ez. Azért is volt nagyon lényeges, hogy a felújítása megvalósuljon, hiszen a közelben van egy templom, bevásárlóáruház, buszmegálló, lakótelep, stadion, tehát a gyalogos forgalom errefelé meglehetősen jelentős. Ezért szükséges és hasznos, hogy a hely felüdülési lehetőséget biztosítson innentől kezdve mindenki számára.

– Szerintem elég feltűnő helyen van, rengetegen járnak erre. Ez egy különleges hely a forgalom és az építészet szempontjából is – nagyon jók az adottságai. Ennek ellenére két-három éve egy elbontott épület maradványait láthattuk csak a téren. Úgy gondoltuk, nincs szükség óriási léptékű fejlesztésre ahhoz, hogy itt látványos változások történjenek – mondja Beke Károly.

Az avatón, egy rövid megnyitó után, a Macskin Dávid Trió lépett fel. Eközben lehetett fogyasztani az ingyen kihelyezett büfénél üdítőt, teát és hot-dogot is. A második, remek koncertet pedig Németh Juci és G. Szabó Hunor prezentálta.

– Igen, a tér hangulatához illő zenekarokat kerestünk, ráadásul magam is rendkívül jó művészeknek tartom őket. További szempont volt az is, hogy ne lépjük túl a tervezett költségvetést, s óriási öröm volt, hogy ilyen magas színvonalú zene mellett is benne tudtunk maradni a keretekben – nyilatkozta lapunknak Beke Károly, aki hozzátette, hogy az eseménynek nagyon jó visszhangja volt.

A Budapest Tuning pályázat e győztes programja nem pusztán a kiváló hangulatot biztosította, hanem igazolta azt is, hogy Budapesten igenis, szükség és igény is van arra, hogy utcáinkat zöldebbé, emberközelibbé varázsoljuk, s nem utolsósorban praktikusabbá, hasznosabbá tegyük őket. Az esemény arra is reményt ad, hogy a rosszabb, hidegebb időkben is valamiféle melegség járjon át bennünket, ha borús hétköznapjainkon körbenézünk.

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés