Főleg gyerekek érkeznek anyákkal, nagynénikkel, nagymamákkal

Juhász Tamás | 2022.03.14. 08:55

Olvasási idő kb. 7 perc

A Máltai Szeretetszolgálattal kapcsolatba kerülő első menekültek Budapestre érkezésükkor még nem tudták, hogy ők menekültek. Valamikor február 24. előtt, Kijev mellől érkezett a család, hogy a Spanyolországban tanuló gyerekükkel találkozzanak. Miután a nagylány visszaindult Spanyolországba, ők is szerettek volna hazamenni. De kitört a háború, és nem indultak repülőgépek Kijevbe.

Megpróbáltak szállást keresni, de az ukrán bankok leálltak, nem tudtak kártyával fizetni. Az éjszakát az utcán sétálgatva és beülős helyeken töltötték, amíg tartott a készpénzük. Péntek reggel kérdezgetni kezdték a járókelőket, hova mehetnének. Ők a Máltai Szeretetszolgálatot ajánlották.

A szeretetszolgálat február 24-én reggel kezdte meg az előkészületeket. Elindultak a határmenti intézményeikből, Fehérgyarmatról és Tarpáról felmérni a helyzetet. Ekkor még leginkább a magyar igazolvánnyal rendelkező menekültek jöttek. Nekik többnyire voltak Magyarországon élő rokonaik, barátaik. Aztán szombaton, február 26-án, megváltozott a helyzet. Több ezren érkeztek Ukrajna belsejéből is. Az átkelésnél óriási sorok alakultak ki.

– Volt egy nő, aki pénteken, február 25-én órákig állt sorban, aztán annyira átfagyott a hideg széltől, hogy visszament Beregszászra. Másnap délután újra beállt a sor végére, este 11-re ért át – mondja ­Romhányi Tamás, a szolgálat kommunikációs vezetője.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Keresés