Menni vagy nem menni? Ez itt a kérdés.

Szolga Bálint | 2022.04.20. 15:51

Címkék:

újrakezdés

Olvasási idő kb. 5 perc

Az országgyűlési választás eredménye miatt ismét sokan gondolkoznak el azon, hogy elhagyják Magyarországot. A Google Trends adatai szerint az utóbbi időben sokszorosára növekedtek a kivándorlással kapcsolatos keresések. A Republikon március végén megjelent kutatása szerint a dolgozó magyarok 28 százaléka választaná az emigrációt egy újabb kormánypárti győzelem esetén. Ami azóta bekövetkezett. A Jelen újságírói számos fiatallal beszélgettek, akik közül többen már meghozták a döntésüket.

Már a 2018-as választások után a négyszeresükre növekedtek a külföldi munkakereséssel kapcsolatos keresések. Az EuWork vezetője, Tanay Marcell a Portfolió megkeresésére akkor azt mondta, konkrét lépések is történtek sokak részéről, azonban igyekezett óvatosan kezelni a megnövekedett érdeklődést.

A HVG által közölt adatok szerint 2018-ban végül kevesebben vándoroltak ki (42917 fő), mint 2017-ben (47209 fő). A mostani választást követően ismét sokan mérlegelik a távozást. Valaki a magasabb életszínvonal vonzása miatt menne el, mások azért, mert nem akarnak újabb négy évet elvesztegetni a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. A két indok természetesen egyszerre is működhet.

Magánbeszélgetésekben vagy a közösségi médiás hozzászólásokban rengetegen számolnak be a választási eredmény okozta kilátástalanságról, reményvesztettségről. Elég felidézni, hogy a ZSHOW Time nevű YouTube-csatorna mögött álló, az ellenzéket támogató Osváth Zsolt nemrég azt nyilatkozta, hogy az ország elhagyásán gondolkozik. Hasonló vívódással sokfelé lehet találkozni. A Reddit-en már kivándorolt magyarok adnak tanácsokat a csalódott fiataloknak az emigráció megkönnyítése érdekében.

A most vagy soha hangulat sok fiatalt magával ragadott a kampány alatt. Az ellenzék mögött álló aktivisták keserűsége már az eredményváró rendezvényeken is tapintható volt. A megjelentek közül sokan már akkor arról beszélgettek, hogy melyik országban lehet a legkönnyebben elhelyezkedni.

A háttérbeszélgetések során nyilvánvalóvá vált, hogy sok fiatal nem önmagában az ellenzék veresége miatt van annyira letörve. Az általunk megkérdezettek többsége Fidesz győzelmet várt, a Medián által kihozott 122-77-es mandátumarányt előzetesen alá is írták volna. Utólag pláne. Szinte mindenki azt mondta, hogy az alkotmányozó többség megakadályozása volt a legfontosabb cél, és az elkeseredést az okozza, hogy még ezt sem sikerült elérni.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés