Ha tanár akarsz lenni, legyen gazdag házastársad

A pedagógusok a legrosszabbul kereső diplomások

Szolga Bálint | 2022.04.25. 08:51

Olvasási idő kb. 6 perc

Az Állami Számvevőszék a pedagógussztrájk alatt közölte egy kutatásra hivatkozva, hogy a tanárok nagy többsége megtakarításokkal rendelkezik. Értsd: nyugalom elvtársak, a béremelésre vonatkozó követelés alaptalan, a pedagógusok életkörülményei megfelelők. A szakszervezetek felméréséből viszont az derült ki, hogy a pedagógusok többségének az egészséges étkezésre sem futja a fizetéséből. Megtakarításuk pedig legfeljebb a másod- ás harmadállásból jöhet össze. 

Az Állami Számvevőszék tanulmánya – ahogy azt a Népszava hírül adta – 705 személy megkérdezésén alapul, a kitöltők átlagéletkora 50,5 év. A megkérdezettek többsége érettségit adó középiskolában tanít. A válaszadók kétharmada nő volt – ez alacsonyabb, mint a közoktatást jellemző férfi-nő arány. Az egykori fideszes képviselő, Domonkos László vezette intézmény kutatási anyagának legfőbb ­megállapítása az, hogy a pedagógusok 86 százalékának vannak megtakarításai.

Ezt a felmérés rendkívül jó aránynak tartja. A tanárok, így a kutatás, leginkább folyószámlán tartják a megtakarításokat, hiába az alacsony kamat és a kezelési költség. A folyószámla után a legjellemzőbb az, hogy állampapírba fektetnek, ami a jelentés szerint magas szintű pénzügyi tudatosságra és úgymond „bevonódásra” utal. A kutatás megállapításai szerint a tanárok többsége, függetlenül attól, hogy milyen szakot tanít, fontosnak tartja a pénzügyi oktatást. Úgy vélik, leginkább a családi/egyéni háztartási költségvetés kapcsán képesek ismeretátadásra, azonban igyekeznek felhívni a diákjaik figyelmét a hitelfelvétel adottságaira, illetve a pénzügyi sérülékenység kockázataira. Azt azonban még a kutatás készítői is megállapították, hogy a megkérdezettek egy jelentős része alacsony fizetésről számolt be.

Nos, ha e kutatást összevetjük azzal, amit eddig a pedagógus szakszervezetek, a Kossuth-téren demonstráló tanárok és diákok mondtak, mintha egy párhuzamos valóságba csöppennénk. Emögött fölsejlenek tudatos megfontolások, még akkor is, ha a kampányban Kövér László házelnök is elismerte, hogy itt az idő foglalkozni a ­tanárok bérezésével.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) élesen bírálta a kutatást, állításuk szerint a tanárok a felmérés által bemutatott adatok ellenére sem keresnek többet, mint amennyi a pedagógusi bértáblában rögzítve van. Ők is egy kutatásra hivatkoznak, amelyet saját maguk készítettek tavaly szeptemberben, jóval nagyobb mintán, 2525 személy bevonásával. Eszerint a nevelésben-oktatásban dolgozók 97,4 százaléka nélkülözni kényszerült abban az évben, a válaszadók túlnyomó többségének nem volt pénze arra, hogy egészségesen étkezzen, a gyermekesek 54 százalékának okozott nehézséget a neveléssel kapcsolatos költségek megkeresése. Kiderült továbbá, hogy a tanárok körében súlyos és általános a lakhatási szegénység.

Az ÁSZ megállapítására a PDSZ úgy reagált, hogy megtakarítások legfeljebb a másodállásokkal keletkezhetnek – a saját kutatásuk szerint ugyanis minden második nevelés-oktatásban dolgozó rákényszerül egy másodállásra. A másodállást vállalók fele pedig harmadállást is vállal, hogy megteremtse a megélhetéshez szükséges feltételeket.

Lapunk megkeresett pedagógusokat, hogy fejtsék ki a véleményüket az ÁSZ anyagával kapcsolatban. Az általunk megkérdezett tanárok kivétel nélkül hallottak erről a kutatásról, de a háttérbeszélgetéseinkből teljesen más kép rajzolódott ki, mint amilyet az Állami Számvevőszék mutatni kívánt.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés