Messze vagyunk még? Most már messze!

Vető Balázs | 2022.11.18. 16:07

Címkék:

ellenzék válság

Olvasási idő kb. 8 perc

Sokunk gyerekkorának meghatározó meséje a Hupikék törpikék. Amikor a törpök valamilyen nagy, távoli küldetésre indultak, visszatérő párbeszéd zajlott le: „Messze vagyunk még, Törpapa?”, „Már nem!”, majd néhány ilyen kör után: „Messze vagyunk még, Törpapa?”, „Most már igen!”. Így van valahogy a Fideszen kívüli világ is, ha a NER összeomlását önmagában a gazdasági válságtól és a jelenlegi ellenzéki politikai eszköztártól várja.

Egekbe szökő élelmiszerárak, emelkedő rezsiköltségek, rekordmértékű infláció, folyamatosan romló életszínvonal, csődközelben táncoló vállalkozások. Szinte minden magyar állampolgár naponta szembesül valamilyen módon a gazdasági válság hatásaival. Az infláció felpörgése, az árak emelkedése egy hosszú ideje tartó, 2021-ben elindult hatás. Az üzemanyagárakat 2021 november 11-én fagyasztotta be a kormány, hogy megállítsa azok folyamatos növekedését. 2022 februárjában hasonló intézkedést vezetett be néhány alapvető élelmiszer esetében. Nyáron gyakorlatilag eltörölték a Fidesz egyik legfontosabb politikai termékét, a rezsicsökkentést, rászabadítva ezzel az energiaárak emelkedését a családokra és a háztartásokra. Az ellenzéki közbeszédnek, a gazdasági nehézségekről szóló cikkek kommentszekcióinak újra és újra felbukkanó toposza, hogy „a Fidesz ezt már nem éli túl”, „most aztán már tényleg bajban van Orbán, közeledik a vég”.

A politikai térben viszont nagyon nem ez a helyzet. Bár nem feltétlenül lehetünk biztosak abban, hogy a közvélemény-kutatások számai pontosak, ráadásul az intézetek adatai rendkívül széttartóak is lehetnek, de mindegyiknek van közös eleme, mégpedig ez: a Fidesz a választások utáni győzteshez húzásból következő támogatottság-felfutás után veszített ugyan valamennyi szavazót, de a támogatottságának összeomlásáról egyáltalán nem beszélhetünk. Ezzel párhuzamosan az ellenzéki pártok támogatottsága gyakorlatilag befagyott, érdemi növekedést sem külön-külön, sem összességében nem tudott elérni ez az oldal az elmúlt hónapokban. Első ránézésre ez egy erőteljes ellentmondásnak tűnik, holott valójában nem az.

A politikatudományt évtizedek óta foglalkoztatja az a kérdés, hogy a gazdasági helyzet és annak állampolgári érzékelése milyen hatással lehet a politikai preferenciákra. Az elméletek és kutatások hosszú sora vizsgálta ezt a kérdést, de a közbeszédben és gyakran a szakmai gondolkodásban is ezek leegyszerűsített formája terjedt el: ha az emberek rosszul élnek, rossznak tartják az ország gazdasági helyzetét, akkor hajlamosak megbüntetni ezért a kormányt. Ha jól élnek, s egy fejlődő gazdaságú országot látnak, akkor viszont nem büntetik, sőt akár jutalmazzák is. A szakirodalomban elmélyedve azonban ennél jóval összetettebb képet találhatunk. Bár alapvetően az összefüggés ez, azonban tartozik hozzá három feltétel is, s ezeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy a kormányzó politikai erőt megtörje egy gazdasági válság.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Mi az a három feltétel, amelynek teljesülnie kell ahhoz, hogy a kormánypárt támogatottsága összeomoljon?

Mi teljesül ezekből a feltételekből ma Magyarországon?

Kinek dolgozik az idő: a kormánynak vagy az ellenzéknek?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés