Láng Zsuzsa Messzebb van a valóság, mint Tusványos Dallastól

Pár hete tudatta a miniszterelnöki sajtóilletékes, hogy a kormányfő augusztus elsejétől szabadságon lesz. Ebből sokan arra a következtetésre jutottak, hogy Orbán Viktor magánemberként látogat Dallasba, hogy a CPAC (Conservative Political Action Conference) rendezvényének szónokaként megossza gondolatait az amerikai szélsőjobboldal híveivel. A katonai különgép igénybevétele azonban megmutatta, hogy ő közpénzből ment a volt amerikai elnökkel találkozni. Azóta keresik a választ az elemzők: miért jó a magyar népnek az, hogy a vezetője minden zsetont a republikánusokat is megosztó Trump visszatérésére tesz fel?

Akció

Csak a kevésbé hír-addiktív olvasók kedvéért: ez az 1974-ben az Amerikai Konzervatív Unió által alapított politikai seregszemle az elmúlt, közel fél évszázad során a jobboldal százezreket megmozgató eseményévé izmosodott. A magyar miniszterelnököt azért is várta ekkora lelkesedéssel a szervezet, mert idén májusban az ő kezdeményezésére rendezte meg Budapesten (elsőként Európában) a CPAC Hungary-t, ahol meg is osztotta közönségével a jobboldal sikerének világszerte alkalmazható titkait.

A választási kampány hajrájára időzítve tervezett, de az oroszok különleges ukrajnai hadművelete miatt májusra halasztott szélsőjobboldali nagygyűlésre izgatottan vártuk Donald Trumpot és Marine Le Pent is, de hiába: az amerikai ex-elnök el sem fogadta a meghívást, igaz, utóbb egy meglehetősen fura videóüzenetben mégis tiszteletét tette, Le Pen nevét pedig minden indoklás nélkül törölték a felszólalók listájáról, hiába tolta meg – elbukott – választási kampányát az MNB egy négymilliárdos hitellel.

A CPAC Hungary-ra azért sokan eljöttek. A húzónevek közül videóüzenettel többen is beintegettek a tanácskozásba: kifejezte az egybegyűltek iránti nagyrabecsülését Nigel Farage, aki áldásos tevékenységével sikerre vitte a brexitet, csatlakozott az előtte szólókhoz Santiago Abascal, a spanyol szélsőjobboldali VOX párt elnöke, Eduardo Bolsonaro, a brazil elnök fia és Trump hajdani kabinetfőnöke, Mark Meadows, aki izgulhat, sárosnak találja-e az amerikai igazságszolgáltatás a Capitolium ostromában betöltött szerepe miatt. Azért hagytam a videón üzenők névsorának végére Tucker Carlsont, a Fox News sztár-műsorvezetőjét, hiszen ő, a 2021-es magyarországi turnéja után teljes joggal érezhette magát otthon rajongótáborának gyülekezetében. Nem is csoda, hiszen itteni látogatása során lelkesen taglalta, mennyivel élhetőbb hely Orbán tiszta Magyarországa, mint Biden szurtos Amerikája, ami csakis annak köszönhető, hogy a kormány hatékony határvédelme távol tartja a migránsokat, ugyanis köztudott, hogy a bevándorlók csak szegényebbé és mocskosabbá teszik az országokat.

Súlyos igazságtalanság lenne hallgatni a hazai felszólalók nagy érdeklődéssel övezett előadásairól, köztük Schmidt Mária értekezéséről. A Terror Háza és a XXI. Század Intézet igazgatója, történész professzor Föderalizmus vagy szuverenizmus? című prezentációjában arról beszélt, hogy Orbán Viktor a konzervatív siker zálogaként megfogalmazott 12 pontjából a 4. diadala a legfontosabb, ami így szólt: „Legyen médiánk!” Ami pedig a magyar jobboldal egy részének lamentálását illeti arról, hogy a mérsékelt, neokonzervatív tökölést vagy az ütősebb megnyilvánulást válassza-e, leszögezte, hogy a XXI. Század Intézet már négy évvel ezelőtt megrendezte a CPAC előképét, az Európa Jövője konferenciát, amelyre meghívták Steve Bannont, Trump egykori főtanácsadóját.

Amúgy fölösleges volt erre emlékeztetnie, senkinek nem könnyű feledni azt a húszezer dolláros cechet, amit a Külgazdasági és Külügyminisztérium fedezett a mi pénzünkből, hárommilliós Kempinski-számlával megspékelve. Mint ahogyan mély – és egyáltalán nem olcsó – nyomokat hagyott memóriánkban a Mylo Yiannopoulos nevezetű szélsőjobbos troll ámokfutása is, húszezer dolláros gázsival, plusz 15 milliós rendezvényköltséggel, plusz business osztályú légiszállítással az előadónak és stábjának, plusz luxusszállodával – az előadás hatvan percig tartott, úgyhogy igazán megérte! – a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány finanszírozásában, magyarul: közpénzből. Ugyan még régebben történt, 56 évfordulóján, hogy Desmond Child, amerikai zeneszerző – állítólag a miniszterelnök személyes kérésére – Egy szabad országért című 1956-os himnuszát jutányos áron, potom 50 millió forintért bocsájtotta az ünneplők rendelkezésére, igaz, erről nem sokkal később kiderült, hogy kilenc évvel korábban a Miami Egyetem megbízásából készült In The Step Of Champions címmel.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!