Lakner Zoltán Micimackó Ferencvárosban – Amikor az ellenzék kommunistázza a kormányt

Egy csapásra népszavazáspártivá vált a Fudan Egyetem budapesti kampusza ügyében a kormány, holott az elmúlt hetekben igyekezett inkább felpörgetni az eseményeket, hogy azokat ne lehessen visszafordítani. Úgy tűnik azonban, a Fidesz is érzékelte, hogy a kínai egyetem ügyével az ellenzék talált témára, s most megpróbálja okafogyottá tenni az erre épülő kampányt.

„Támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet” – lepte meg a közvéleményt Gulyás Gergely egy vasárnap nyilvánosságra hozott, a Mandinernek adott interjúban. Nem egészen egy hónappal korábban még azt mondta, helyi népszavazás önkormányzati hatáskörű ügyben tartható, és csakis akkor, ha az nem érint nemzetközi szerződést. Vagyis Fudan-ügyben nem. A május 13-i nemből június 6-ra lett igen. Mivel a kormány álláspontja Fudan-ügyben aligha változott, másnak kellett történnie. Szokatlan, de úgy tűnik, az ellenzék ezen a téren egyelőre átvette a kezdeményezést.

Az ellenzék szimbolikus politikai rétegek sokaságával terítette be a Fudan-ügyet. Konzultáció indult a beruházásról – lásd: nemzeti konzultáció – és nagy, Kínáig elérő visszhangot váltottak ki a beruházás tervezett helyszínein végrehajtott közterület-elnevezések, amelyek a kínai kormány számára érzékeny témákat érintenek, Tibettől az ujgurok elnyomásáig. Hollik István is beleszaladt egy pofonba, amikor azt kérte számon az önkormányzattól, miért nem inkább a keresztényüldözéssel foglalkozik, nem véve észre a politikai fogolyként évtizedekig bebörtönzött Hszie Si-kuang püspökről elnevezett utat.

A Závecz Research közvélemény-kutatása szerint a budapesti kormánypárti szavazók közel egyharmada nem támogatja a kormány szándékát.

Az ellenzék politikai mondandójának elemeit Karácsony Gergely szombati beszéde foglalt össze. Már önmagában az is jelképes, hogy a Fudan elleni tiltakozás volt a lezárásokat követő első politikai demonstráció, amelyen Karácsony úgy szólalhatott fel főpolgármesterként, hogy közben nyíltan saját miniszterelnök-jelölti kampánya céljára is felhasználta. A Tienanmen téri események évfordulója kapcsán emlékeztetett arra, hogy a fideszesek 1989-ben még tiltakoztak a kínai kormány tettei ellen, azaz új tartalommal töltötte meg a Fidesz-történet kritikus olvasatát, az „ilyen volt, ilyen lett” narratívát. Arra is alkalmas volt ez a megközelítés, hogy a demokrácia és a diktatúra, valamint kelet és nyugat híveinek ellentéteként keretezze az egyetem körüli vitát.

Beleillik a Fudan-történet az önkormányzatokat semmibe vevő kormányról kialakított képbe is, hiszen az ügy vagyonátadási mozzanatai a kormányzati szinten szervezett korrupció benyomását erősítik.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!