Parászka Boróka Milliárdos támogatások ellenére a megszűnés határán a romániai magyar sajtó

Egy héttel a romániai választások után, akkor, amikor úgy tűnt, az RMDSZ az előzetes várakozásokkal ellentétben újra „nyeregbe”, azaz kormányzati pozícióba kerül, megszűnt a nagyváradi Várad folyóirat kiadója. A hír sokakat sokkolt, határozott tiltakozóhullám indult, Demény Péter író petíciót is indított, több ezer olvasó csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az irodalmi szerkesztőség elismert, fontos intézményként működött, nem csak kulturális felületet biztosított, de rendezvényszervezőként nagyon sokat tett a román-magyar határ menti kapcsolatépítésekért, és azért is, hogy az egyre izoláltabb erdélyi kezdeményezéseket, alkotókat összekösse. E háttérmunka miatt több is volt egy lapnál, mondhatnánk, de az igazság az, hogy a Várad nem egy volt az erdélyi magyar sajtókiadványok között, hanem egyike az utolsó kiadványoknak. Dacára az utóbbi évek példátlan sajtótámogatásainak, az erdélyi magyar sajtó – a támogatások növekedésével párhuzamosan – folyamatosan zsugorodik. Országos terjesztésű magyar nyelvű napi- és hetilap ma már nincs Romániában. Holott magyar nyelvű napilap 1947-től folyamatosan megjelent, még a Ceausescu-rendszer legkeményebb éveiben is, igaz, többször nevet váltott. A Romániai Magyar Szót Bukarestben szerkesztették a háború után, 1953-tól Előre néven jelent meg 1989-ig, majd újra Romániai Magyar Szóként került az olvasók asztalára 2005-ig, amikor gazdasági okok miatt újjászervezték a szerkesztőséget, a kiadóvállalatot. 2012-ig Új Magyar Szóként sikerült fenntartani, majd végleg az internetre szorul, ma maszol.ro címen folyik tartalomgyártás.

Ez a több évtizedes hanyatlástörténet nagyjából majdnem mindent elmond a romániai magyar sajtó történetéről. A Romániai Magyar Szót, az Új Magyar Szót, illetve a maszol.ro-t az RMDSZ lapjaként tartották számon, és a rendszerváltás utáni hosszú életét, viszonylagos stabilitását is ezzel magyarázták. Eredetileg országos napilapként jelent meg Krónika, de már nem kapható országos terjesztésben, inkább online tartalomgyártásra szakosodott: ezt a kiadványt Erdélyben szerkesztik, Kolozsváron – már csak ezért sem tud országos kitekintést nyújtani, tudósítói alig vannak, a legkevésbé a főváros híreit tudja lefedni. Hogy még mindig működik, az nem csoda: egyike a magyar kormánypárt kiemelten támogatott lapjainak, a „Fidesz lapjaként” emlegetik Erdélyben. Ez a kettősség (az RMDSZ, illetve a Fidesz „holdudvarába” tartozás) az elmúlt évtized közepéig jellemző volt, mindaddig, amíg a Kelemen Hunor vezette szövetség közeledni nem kezdett a magyar kormánypárthoz.

A kiegyezéssel nagyjából egy időben megkezdődött a romániai magyar sajtó „ellenzéki”, a Fidesszel szemben kritikus, vagy épp semlegességre törekvő részének a felszámolása. A szintén Nagyváradon szerkesztett Erdélyi Riport hetilapot 2016 decemberében szüntette meg az azt kiadó (az RMDSZ-hez közelálló) Progress Alapítvány – ugyanaz, amelyik azóta is kiadója a maszol.ro internetes oldalnak. Nem sokkal ez után elbocsátották (?), felmondtak (?), nem újították meg a szerződését (?) a maszol.ro több publicistájának (más-más státusban lévő emberektől más-más indokkal és módon váltak meg), radikálisan átalakult a hírportál véleményrovata. Eltűntek az RMDSZ-kritikus hangok mellett a Fidesz-kritikus hangok is. A maszol.ro kiadójának élére ekkor került Debreczeni Hajnalka, Kelemen Hunor egykori sajtósa, aki körül ezekben az években egyik sajtóbotrány érte a másikat. Úgy állt alkalmazásban kiemelt bérért a Kolozsvári Rádió szerkesztőségénél az átlátszó.ro tényfeltáró portál szerint, hogy ott nem végzett tényleges munkát, s a köztelevízió felügyelőbizottsági tagjaként dolgozott mindaddig, amíg az Országos Összeférhetetlenségi Ügynökség (ANI) meg nem állapította összeférhetetlenségét. Ráadásul férje, Nagy Zoltán, a magyarországi támogatásokat adminisztráló Iskola Alapítvány kuratóriumának az elnöke, és ennek az alapítványnak a támogatásából hitelezték meg a Debreczeni Hajnalkához köthető cég, a Videbor KFT. működését. A Nagy-Debreczeni párost az RMDSZ Fideszhez közeli „kijáró embereiként” tartották számon ezekben az években, s azzal, hogy a maszol.ro Debreczeni felügyelete alá került, nagyjából az is eldőlt, mi maradhat talpon az erdélyi magyar médiában és minek kell mennie.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!