Lakner Zoltán Minden ötödik magyar szerint az oltással mikrochipet ültetnek a bőrünk alá

A többség elutasítja az oltás kötelezővé tételét

A koronavírus-járvány második évének vége felé közeledve a magyar lakosság ötöde vélekedik úgy, hogy a vírus puszta kitaláció - ez is kiderül a Policy Solutions legújabb  felmérésből, amelynek során a kutatók a Závecz Research (ZRI) együttműködésével ezer fős reprezentatív mintán tájékozódtak a magyar lakosság járvány közbeni állapotáról és vélekedéseiről. Fontos, hogy az adatfelvételre szeptemberben került sor, az igazán elszabaduló fertőzésszámokat megelőzően.

Az összeesküvés-elméleteknél és álhíreknél maradva, megkérdezettek negyede gondolja úgy, hogy az oltás meddőséget okoz, és 17 százaléknyi tábora van annak a gondolatnak, hogy az oltással mikrochipet ültetnek a bőrünk alá.

Vannak az oltás elutasításának kevésbé regényes indokai is, az oltás ellenzői közül a legtöbben a hosszú távú mellékhatásoktól tartanak, de 16 százalék egyszerűen nem hiszi, hogy megbetegedne.

A már beoltottak több mint fele nem tervezett harmadik oltást – akik pedig tervezték, azoknak a túlnyomó többsége nyugati vakcinában gondolkodott.

A kötelező oltás masszív, 61 százalékos társadalmi elutasítottságban részesül e felmérés szerint. A többség helyteleníti a munkaadók által előírt oltási kötelezettséget, sőt még a pénzügyi ösztönzést jelentő vakcinalottót is. Nincs olyan útja-módja a kötelezésnek, amit ne övezne többségi ellenszenv. 

A járvány elleni védekezés módszerei közül a legtöbben csupán a kézfertőtlenítők kihelyezését – a kötelező használatról nem szólt a kérdés – vinnék magukkal a Covid utáni világba, azt viszont már a többség ellenzi, hogy egy „sima” influenzajárvány idején kötelező legyen a maszkviselés, akár a tömegközlekedésben, akár a bevásárlóközpontokban.

Az emberek 28 százaléka érzi úgy, hogy segítségre lenne szüksége a járványidőszakban történtek lelki feldolgozásához. A férfiak 26, a nők 31 százaléka érzi úgy, hogy a lezárásokkal is jellemzett járványidőszakot követően szorong, ha nagyobb társaságba kell mennie.

A járvány előtti időszakhoz képest a lakosság ötöde tapasztalja azt, hogy anyagi helyzete romlott, ennek ellenére a legfontosabb problémák toplistájának élén a megélhetéssel kapcsolatos aggodalmak állnak. A megkérdezettek által legfontosabbnak ítélt hét probléma közül öt a megélhetéssel, szociális hátrányokkal és a társadalmi egyenlőtlenségekkel kapcsolatos. Az élmezőnyhöz tartozik az egészségügy állapota miatti elégedetlenség is, amely a Policy Solutions kutatásaiban mindig az élbolyban volt található az elmúlt években, de a harmadik hullám idején felugrott az első helyre.

A járványkezelés társadalmi megítélése nagyjából közepes társadalmi szinten, de pártpolitikai alapon bontva a kormányoldal szavazói sokkal elégedettebbek. A gazdasági válságkezelés lakossági megítélése árnyalatnyival rosszabb, mint az egészségügyi krízisre adott válaszok értékelése. Ha pedig úgy merül fel a kérdés, vajon a kormány tett-e eleget a munkahelyek és a jövedelmek megvédése érdekében, akkor erre 55 százalék válaszol nemmel.

Figyelemre méltó az is, hogy a kormány kedvenc ügyei, a migráció és a „homoszexuális propaganda” a problémalista alján vannak, még a kormánypárti szavazók szerint sem ezek ma a legfontosabb ügyek. Igaz, csekély a demokrácia iránti aggodalomra vagy a klímavédelemre jutó választói figyelem is.

Nemrég az Ökopolisz Alapítvány megrendelésére a ZRI zöld ügyek fontosságára is rákérdezett, s azt találta, hogy a lakosság 57 százaléka egyetért azzal, hogy legyen a zöld ügyeknek önálló parlamenti képviselete. Ha azonban a problémákat rangsorolni kell, akkor a zöld kérdéseket hátra helyezik.

Feljött viszont az élbolyba a korrupció témája, így összességében azt lehet mondani: a megélhetési nehézségek, az egészségügy helyzete és a korrupció az a három fő problémakör, ami miatt a magyarok a leginkább aggódnak a járvány közepette is. 

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.