Legyél te a +1! – Minél több fiatalt mozgósítanák a választásra a civilek

Tóth Ákos | 2022.02.12. 09:46

Olvasási idő kb. 15 perc

A Budapest Pride és az aHang kampányt indít Legyél te a +1! néven, amellyel a fiatal szavazókat akarják a választáson való részvételre ösztönözni. Emellett tíz emberi jogi civil szervezettel arra kérik a választópolgárokat, hogy érvénytelenül szavazzanak a kormány által áterőltetett négy népszavazási kérdésre.

Akció

A kérdések egyáltalán nem életszerűek, így a népszavazásra bocsátásuk merőben abszurd, még ha jogilag, legalábbis az Alkotmánybíróság szerint, helytállóak is. Igaz, ezt a Társaság a Szabadságjogokért vitatja. Akárhogyan is, a népszavazás célja egyértelműen politikai – a választási részvételre való ösztönzés, amit ezúttal is, ahogy annak idején, a menekültek elleni uszítással, egy jól körülhatárolható csoport elleni hangulatkeltéssel igyekszenek gerjeszteni abban a reményben, hogy olyanok is az urnák elé vihetők ezáltal, akik egyébként nem feltétlenül vennének részt az országgyűlési választáson.

Csak és kizárólag ez a közvetlen politikai cél – és ezért a kormány szerint nem nagy kár egy közösség megbélyegzése, nem nagy kár a jogaik csorbítása. Ha van is más cél, az is politikai, az erkölcsi fölháborodás köntösébe ágyazva, de csak távoli és ködös. A kormány számára tehát nincs valódi tétje a népszavazásnak, csak a szavazatmaximalizálás – valódi tétje a közvetlenül érintett LMBTQ-közösségnek van, hiszen végső soron az ő életük ellehetetlenítéséről szól a kezdeményezés, még ha nem is közvetlenül a népszavazási kérdésekkel, hanem az általuk gerjesztett indulatokkal, illetve valódi tétje van mindazok számára, akik szeretik az életüket szabadon megélni.

Valójában ugyanis erről van szó. Radványi Viktória, a Budapest Pride szervezetének egyik vezető egyénisége szerint mindaz, ami az LMBTQ-közösség körül zajlik, szervesen illeszkedik egy folyamatba, és már évek óta lehetett sejteni, hogy ez fog történni.

– Készültünk rá, mert a menekülteket, a hajléktalanokat, a romákat is mindig panelmondatokkal démonizálták, amelyeket bármelyik kisebbségre rá lehetett húzni. Már a menekültellenes kampánynak is az volt az üzenete, hogy azok az emberek, akiknek a kultúrája, a bőrszíne vagy a vallása különbözik a Magyarországon megszokottól, valamilyen veszélyt jelentenek az országra, a szokásainkra. Ennek már volt valamiféle melegellenes hangulata is, aztán jöttek a karaktergyilkossági kísérletek, annak a híresztelése például, hogy Vona Gábor meleg, és ha az, akkor miniszterelnöknek is nyilvánvalóan alkalmatlan – mondja.

Igaz, ennek kezdetben egyfajta macsóskodó jellege volt, áthatotta a „ki, ha én nem” érzése, és ezáltal tökéletesen passzolt az Orbán Viktorról nagyon tudatosan és profi módon kialakított képhez, jelesül ahhoz, hogy ő az ideális magyar férfi, aki országlásra termett. Radványi Viktória szerint a helyzet ekkor kissé emlékeztetett arra a korszakra, amikor – ez 1961-ben volt – eltörölték ugyan a ­homoszexualitás büntethetőségét, de mindvégig olyan társadalmi hangulatot alakítottak ki, amelyből az áradt, hogy a jó kommunista nem meleg, a jó kommunista heteroszexuális.

A melegek, akárcsak akkor, most is tudatosan másodrendű állampolgárokká vannak nyilvánítva.

Radványi Viktória szerint e folyamatban fontos elem volt az Isztambuli Egyezmény is, amelyet 2012-ben még lelkesen aláírt a kormány, hiszen a családon belüli és a nőkkel szembeni erőszak elleni fellépés belefért a konzervatív, polgári narratívába, viszont, ahogy fordult a Fidesz, úgy farolt ki az egyezményből, s ezzel egyidejűleg elkezdte annak démonizálását, tavaly pedig a kétharmados többség már el is utasította a parlamenti ratifikációját. Márpedig – véli Radványi Viktória – ebből az következik, hogy a Fidesz világképét áthatja, hogy a nemi szerepekről csak tradicionálisan lehet gondolkodni, alá- és fölérendeltségi viszonyban, és a családon belüli erőszak sem rendszerszintű, hanem legfeljebb csak egyéni, úgymond indulatkezelési problémák jelentkezhetnek ilyen módon.

– Az ilyen típusú átkeretezésnek mestere a Fidesz, nagyon egyszerű, de hatékony eszközöket használ. Ahogy a menekültek esetén sem arról volt szó, hogy a háború és természeti katasztrófák elől menekülő, segítségre szoruló embertársainkat kellene megsegíteni, ami nem feltétlenül lenne a magyar társadalom ellenére, hanem arról, hogy ide akarnak jönni és elvenni a munkahelyeinket, úgy a melegekkel is hasonlóképpen bánna el, rájuk kenve a pedofília és az ahhoz kapcsolódó bűncselekmények sötét vádját – teszi hozzá.

Mi tagadás, a Fidesznek van honnan merítenie, rengeteg témát „kölcsönöz” az amerikai jobboldaltól, szélsőjobboldaltól – így például az LMBTQ-közösség összemosását is a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekményeket elkövetőkkel. Ezek a narratívák az emberek legbelsőbb félelmeire építenek, hiszen ki ne óvná mindentől a gyermekét, amire válaszul a legbrutálisabb, legembertelenebb bűncselekményt próbálják a közösség tagjaira vetíteni. Például olyan egyszerű módszerekkel, hogy a közösséget már gyakorta LMBTQP rövidítéssel illetik, ahol a legutolsó hang, a „P” a pedofíliát hivatott megjeleníteni.

Ez az elnevezés a 4Chane nevű amerikai szélsőjobboldali fórumról indult, s úgy 2017-2018 környékén kezdte el átvenni a magyarországi szélsőjobb, s egy idő után ez öltött testet a kormányzati elképzelésekben, elég csak Kövér László elhíresült mondataira gondolni még 2019 májusából, amikor az örökbefogadó azonos nemű párokat a pedofilokhoz hasonlította. Radványi Viktória ezzel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy a Fidesz államfőjelöltjének, Novák Katalinnak nagyon kiterjedt kapcsolatai vannak nemcsak orosz oligarchákkal, hanem amerikai vallási fundamentalista és szélsőséges csoportokkal, amelyek erőteljesen küzdenek az iskolai szexuális felvilágosítás ellen is, s az a véleményük például, hogy jobb, ha a gyerekek nem ismerkednek meg az óvszer használatával, mert ha tudják, hogyan védekezzenek, akkor a gyereknemzés célja nélkül fognak szexelni.

Radványi Viktória szerint a szélsőséges pártok mindig megpróbálnak úgy tenni, mintha lekövetnék a társadalmi változásokat – ezért hirdette magáról Dúró Dóra, hogy mennyire erős, független nő, ezért hirdeti magáról a Fidesz, hogy élharcosa a zöldpolitikának, miközben a tragikus brazíliai erdőtüzek kapcsán Kósa Lajos bozóttüzekről beszél, ezért akarják Novák Katalint államfőnek, holott sem az eddigi tevékenységében, sem a nyilvános terveiben nincs olyan elem, amely a többi nő emancipációját elősegítené, vagyis önmagától attól a ténytől, hogy a köztársasági elnök valószínűleg nő lesz, a magyar nők helyzete egy jottányival sem lesz jobb.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés