Mit tesz velünk a korrupció?

Hajba Máté | 2023.03.19. 09:36

Címkék:

korrupció

Olvasási idő kb. 6 perc

A korrupció a mindennapjaink részévé vált és mindenkit érint. Mit érez mindebből egy átlag magyar?

Talán senkit sem ért meglepetés, hogy a Transparency International legfrissebb adatai alapján Magyarország lett a legkorruptabb állam az Európai Unióban. A legkevésbé korrupt országoknak kijáró maximális 100 pontból hazánk 42 pontot ért el, ezzel négy helyet rontott a listán a tavalyi helyezéséhez képest. A pontok absztrakciója helyett nézzük, miért probléma a magas korrupció az állampolgárnak.

Hol szembesül a korrupcióval egy átlagos magyar? Reggel felébred, a kávé mellé elolvassa a híreket, politikai beállítottságától függően elborzad az éppen aktuális témáktól. Elmegy a munkába, dolgozik, majd hazafelé bevásárol, telefonálgat, igyekszik kikapcsolódni, de ha úgy hozza a sors, elmegy orvoshoz. Megkérdezi a gyerekét, hogy mi volt ma az iskolában, amire az örök klasszikus válasz érkezik: semmi.

A példaként kiszemelt állampolgár valószínűleg hasonlóan válaszolna, ha megkérdeznénk tőle, mennyire van jelen életében a korrupció? Semennyire, mondaná.

Tévedne. A korrupció ugyanis hatással van az élete számos területére. A magyar átlagkereset ma bruttó 510 ezer 500 forint, ami a kedvezményekkel együtt 352 ezer forint nettót jelent havonta. Tehát 158 ezer 500 forint csak az adóra megy el. Az átlagkereset messze az Európai Unió átlaga alatt van, 2021-ben ennél csak Bulgáriában kerestek kevesebbet. Arról nem is beszélve, hogy az alacsony jövedelmű gyermektelenek a fizetésük 44 százalékát fizetik be adóként, ami a legmagasabb teher az EU-ban. A magyarok a kiadásaik 17,8 százalékát költötték élelmiszerre 2021-ben, még az elszálló inflációt megelőzően. Ez már akkor is az EU átlaga felett volt. Nem csoda, hiszen a 27 százalékos ÁFA a legmagasabb az Európai Unióban.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Hogyan csökkenti a korrupció a magyarok jövedelmét?

Hogyan veszélyezteti a korrupció a magyarok egészségét?

Hogyan teszi tönkre a korrupció az oktatást?

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés