Ónody-Molnár Dóra Ne matekot, hanem érettségizést tanuljanak

Bizonyos, hogy nehezebb helyzetben vannak az idén érettségizők, mint eddig bármelyik évfolyam. Lehet-e ezt kompenzálni valahogy a felvételinél? 

Rengeteg szülő tart attól, hogy mi lesz az érettségiző gyerekével. A 2021-es megmérettetés ugyanis több szempontból is különleges: a közoktatás történetében ez lesz az első olyan végzős évfolyam, amely az elmúlt egy évből tíz hónapot személyes jelenlét nélkül, csak a digitális oktatás biztosította keretek között készül a vizsgára. A digitális oktatás hatékonyságáról eltérőek a vélemények, de abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy – néhány iskolát leszámítva, amelyek már korábban beépítették a digitális eszközöket és az eszközök használatához szükséges szemléletet az oktatásukba – az rosszabb, mint a jelenléti oktatás. 

Néhány aggódó szülő Facebook csoportot alakított „Évjáratszorzót kérünk az érettségizőknek 2021” címmel. A közösség az idén érettségiző és tovább tanuló diákság esélyegyenlőségi lehetőségének megteremtése érdekében jött létre. A kezdeményezők szerint ezek a diákok „valószínűleg hátrányban lesznek azokkal szemben, akik tavaly előtt, tavaly és ha a COVID eltűnik és normál oktatás lesz, akkor jövőre felvételiznek ugyanarra a szakra”. Egyre több szülő tapasztalja azt, hogy az erőfeszítések ellenére a gyerekek teljesítménye elmarad a korábbi évekéhez képest. „Nagyobbik gyermekem osztályfőnökével konzultálva erősödött meg bennem, hogy ezt a csoportot létre kell hoznom. Az ő javaslata volt, hogy az előző öt év és az idei év érettségi átlagát összevetve kell ezt a kompenzációt és évjáratszorzót kitalálni úgy, hogy abból mindenki egyenlően kompenzálva legyen” – írja a csoportot létrehozó szülő. 

Az osztályátlag leromlott matekból, a próbaérettségin a legtöbben alulteljesítettek. Az országos szinten ötös matekosok most hármasokat írtak. Ezért találtam ki, hogy legyen ezeknek a gyerekeknek valami kompenzáció, ami megjelenik az érdemjegyükben. Óriási pszichikai nyomás van rajtuk a járvány miatt, ami negatívan hathat az egyetemi bejutási esélyeikre – mondta megkeresésünkre az édesanya. 

Az oktatási szakértők is gondolkodnak azon, hogy miként lehetne segíteni ennek az évfolyamnak, bár tökéletesen igazságos megoldás bizonyosan nincs.

A hátránykompenzáció azért is indokolt, mert a felvételihez szükséges pontokat a diákok az érettségi eredményekből, illetve a középiskolai osztályzatok beszámításából kapják. Az, hogy már a harmadik féléve tanul digitális keretek között az évfolyam, mindkét pontszerző forrásra hatással van. 

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!