Tóth Bea Nem Meseország: perel a Labrisz a nyilvánvalóan politikai nyomásra született határozat ellen

„Egyértelműen a kormány konzervatív gender ideológiáját közvetíti a határozat, márpedig egy fogyasztóvédelmi határozatban kormányideológiának helye nincs” – mondja a Jelennek Rédai Dorottya, a Labrisz Egyesület tagja annak kapcsán, hogy a Meseország mindenkié című könyv kapcsán kötelezték őket arra, hogy „teljes körű tájékoztatást" nyújtsanak a tevékenységi körüket érintő egyes áruk értékesítésével kapcsolatban.

Budapest Főváros Kormányhivatala tett róla, hogy fogyasztóvédelmi eljárásával újra, hónapok múltán is beszédtémává váljon a korábban kormányzati és szélsőjobboldali támadások kereszttüzében álló Meseország mindenkié című könyv. Határozatuk szerint ugyanis a Labrisz Egyesület tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a könyv értékesítésével, ezért arra kötelezi őket, hogy minden esetben „teljes körű tájékoztatást nyújtsanak a tevékenységi körüket érintő egyes áruk értékesítésével kapcsolatban".

A határozatban szereplő indoklás ellentmondásos és nem eléggé megalapozott Rédai Dorottya, a Labrisz Egyesület tagja szerint.

– Nem kaptunk tájékoztatást arról, hogy ki nyújtotta be a panaszt, miként arról sem, hogy a kormányhivatal szerint miért is lenne káros a vásárlókra nézve, ha egy mesekönyvön nem adunk tájékoztatást arról, hogy úgymond „nem hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésre" vonatkozó elemeket tartalmaz. Arra sem tér ki a határozat, hogy egyáltalán mik is azok a „hagyományos nemi szerepek", és miért is volna fontos az ezeknek való megfelelés gyerekekre való erőltetése egy olyan társadalomban, amelyben a nemi szerepek erősen változóban vannak.

Azt, hogy az egyesületnek mit is kellene tennie, a határozat nem írja elő pontosan. – Könyvszakmai javaslatok alapján a jelenleg forgalomban lévő harmadik kiadás hátsó borítóján egy részletesebb ismertető szerepel, mint a hatóság által vizsgált első kiadáson. Ennél többet nem kívánunk tenni, főleg, mivel jogsértőnek tartjuk a határozatot – szögezte le a Jelennek Rédai Dorottya. S valóban, a harmadik kiadás hátoldalán az áll, hogy a kötetben olvashatunk marginalizált és hátrányos helyzetű csoportok szereplőiről, erős és aktív mesehősnőről, valamint olyan hercegről is, akit nem vonzanak a fiúsnak tartott elfoglaltságok, roma kislányról, elhagyott és örökbefogadott fiúról, egy kislányról, akit szenvedélybeteg édesapja nevel és a hercegről, aki egy herceg mellett leli meg a szerelmet.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!