Tóth Bea Nem sok esélye van egy covidos pedagógusnak, hogy 100 százalékos táppénzhez jusson

A pedagógusok 100 százalékos táppénze azon is múlik, hogy PCR-teszt igazolja a koronavírus-fertőzést. A gyakorlat azonban az, hogy a tesztelő mentők előbb gyorstesztet végeznek, és ha az pozitív, akkor automatikusan karanténba kerül, PCR-tesztet már nem végeznek. Közben egyre több oktatási intézményben rendeltek el részleges vagy teljes zárást, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete digitális munkarendet követel.

A PDSZ nyílt levélben kérte Orbán Viktort, hogy „ebben a történelmi helyzetben tegye most félre politikai megfontolásait” és az iskolák térjenek át digitális munkavégzésre. Ha már – ahogy a miniszterelnök fogalmazott – „a helyzet úgy fest, hogy az egész járvány, az egész eddig tapasztalt járvány legnehezebb két hete előtt állunk”. Egyre több pedagógus betegszik meg, nem beszélve arról, hogy az 54 éves átlagéletkorú pedagógus-társadalmon belül sokan krónikus betegek, de az oltási tervben nem szerepelnek kiemelt helyen.

Nem csak a megbetegedés, hanem a kieső jövedelem veszélyével is számolniuk kell a pedagógusoknak. Legalábbis felkészülni arra, hogy lázasan, rossz közérzettel is nyomon kell követniük a 100 százalékos táppénzük alakulását. A teljes összeget a egyébként dolgozó két részletben kapja meg, a 60 százalékos táppénz után a további 40 százalékot a foglalkozási megbetegedéssel kapcsolatos eljárás végén. Abban az esetben, ha a pedagógus pontosan követi  az Emberi Erőforrások Minisztériumának 9 pontos útmutatóját.

Ellenben a dolgozók már a második pontnál, a tesztelésnél könnyedén eleshetnek a 100 százalékos táppénztől Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának megbízott elnöke szerint. „Egy pedagógus csak akkor kaphat 100 százalékos táppénzt, ha a koronavírus-fertőzést PCR-teszt igazolja (a szöveg szerint pontosan „a fertőzés megállapítása laboratóriumi vizsgálattal", a gyorsteszt pedig nem ilyen), és a táppénz igénylését az orvos a munkaügyi hatóságnál kezdeményezi. A teszte végző Országos Mentőszolgálat jelenlegi gyakorlata azonban az, hogy ha a vizsgált személy gyorstesztje pozitív, akkor már nem végeznek további tesztet. (Ez a pedagógusok esetében is így van.) Ő ugyan kérheti a háziorvosát, hogy rendelje el neki a PCR-tesztet, de jól tudjuk azt is, milyen leterheltek a háziorvosok. Gulyás Gergely hetekkel ezelőtt megígérte, hogy egyszerűsíteni fogják az eljárást, ehhez képest azóta sem történt változás.”

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!