Nem sok esélye van egy covidos pedagógusnak, hogy 100 százalékos táppénzhez jusson

Tóth Bea | 2021.02.27. 15:06

Olvasási idő kb. 4 perc

A PDSZ nyílt levélben kérte Orbán Viktort, hogy „ebben a történelmi helyzetben tegye most félre politikai megfontolásait” és az iskolák térjenek át digitális munkavégzésre. Ha már – ahogy a miniszterelnök fogalmazott – „a helyzet úgy fest, hogy az egész járvány, az egész eddig tapasztalt járvány legnehezebb két hete előtt állunk”. Egyre több pedagógus betegszik meg, nem beszélve arról, hogy az 54 éves átlagéletkorú pedagógus-társadalmon belül sokan krónikus betegek, de az oltási tervben nem szerepelnek kiemelt helyen.

Nem csak a megbetegedés, hanem a kieső jövedelem veszélyével is számolniuk kell a pedagógusoknak. Legalábbis felkészülni arra, hogy lázasan, rossz közérzettel is nyomon kell követniük a 100 százalékos táppénzük alakulását. A teljes összeget a egyébként dolgozó két részletben kapja meg, a 60 százalékos táppénz után a további 40 százalékot a foglalkozási megbetegedéssel kapcsolatos eljárás végén. Abban az esetben, ha a pedagógus pontosan követi  az Emberi Erőforrások Minisztériumának 9 pontos útmutatóját.

Ellenben a dolgozók már a második pontnál, a tesztelésnél könnyedén eleshetnek a 100 százalékos táppénztől Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának megbízott elnöke szerint. „Egy pedagógus csak akkor kaphat 100 százalékos táppénzt, ha a koronavírus-fertőzést PCR-teszt igazolja (a szöveg szerint pontosan „a fertőzés megállapítása laboratóriumi vizsgálattal”, a gyorsteszt pedig nem ilyen), és a táppénz igénylését az orvos a munkaügyi hatóságnál kezdeményezi. A teszte végző Országos Mentőszolgálat jelenlegi gyakorlata azonban az, hogy ha a vizsgált személy gyorstesztje pozitív, akkor már nem végeznek további tesztet. (Ez a pedagógusok esetében is így van.) Ő ugyan kérheti a háziorvosát, hogy rendelje el neki a PCR-tesztet, de jól tudjuk azt is, milyen leterheltek a háziorvosok. Gulyás Gergely hetekkel ezelőtt megígérte, hogy egyszerűsíteni fogják az eljárást, ehhez képest azóta sem történt változás.”

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés