Tóth Ákos Népszerűek a különadók, pedig a végén a kisember fizet

A különadók kivetése következtében a kormány bevételei rövid távon ugyan nőnek, de az adók hosszabb távon káros következményekkel is járhatnak – hívja föl a figyelmet erre egy tanácsadó cég tanulmánya, amely kitér arra is, milyen változatos módon lehet a pluszterheket a fogyasztóra terhelni. 

Akció

A különadók egyre inkább beépültek a magyar adórendszerbe – állapítja meg a Leitner and Leitner Hungary 2016-ban közzétett tanulmánya, amely megállapítja: a különadók száma évről évre nőtt, és a belőlük származó bevételek csaknem minden évben emelkedtek. Több olyan adónem is akad, amelyet ideiglenes, egy vagy néhány évig hatályos köztehernek szántak, de aztán állandó részévé vált a magyar adórendszernek.

A szerzők, Siklós Márta és Mladonyiczki Balázs szerint, a különadók a kormányzat számára úgymond kényelmes alternatívát jelentenek a hagyományos adónemekkel szemben, mivel bevezetésük nem ütközik olyan erős EU-harmonizációs kötelezettségbe és kontrollba, mint például az áfa esetében az irányelvi szabályozás. A különadók elterjedése mindazonáltal komoly problémákat is felvet. Az érintett adóalanyok számára többlettehernek számít, amit valahogyan ki kell gazdálkodniuk. A költségmegtakarítás a beruházások csökkenését okozhatja, ami a gazdasági növekedésük és így a jövőbeli bevételeik rovására is mehet.

„Az adóalanyok másik lehetséges stratégiája a különadók átterhelése a fogyasztókra, ami ugyan (látszólag) megoldja a problémát, de visszafogja a fogyasztási kedvet, és végső soron ugyanúgy csökkentheti a vállalatok nyereségét, a szektor versenyképességét, mintha maguk viselnék a különadó terhét. Akár a különadók kigazdálkodását, akár azok átterhelését választják az adóalanyok, fennáll a veszélye, hogy negatívan hat majd a növekedésükre. Ez a jelenség ráadásul nem csupán a különadók által közvetlenül érintett szektorokban érvényesülhet, hanem az adók tovagyűrűző hatásai miatt más ágazatokban is. Ezt csupán fokozza a gyors bevezetéssel keltett kiszámíthatatlanság érzete” – írják a szerzők, hozzátéve, hogy a bizonytalan adórendszer híre a külföldi befektetőket is elriaszthatja, ami nehezen számszerűsíthető károkat is okozhat az ország versenyképessége szempontjából. Vagyis, a kormány bevételei rövid távon ugyan nőnek, hosszabb távon azonban akár káros következményekkel is járhatnak.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!