Fóti Tamás Nincs orvosság az AstraZeneca vakcina hiányára, pedig „nem a hentesnél állunk sorba

Az Európai Unió az első negyedévben mintegy 75 millió adaggal kevesebb vakcinára számíthat a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártól, mint amennyire szerződött. A szerződés durva megsértését Brüsszel visszautasítja és követeli, hogy a vállalat tegyen eleget „szerződésbeli, társadalmi és erkölcsi kötelességének”.

Brüsszelben már azt is eredményként könyvelték el, hogy legalább létrejött a találkozó az AstraZeneca vezérigazgatója, Pascal Soriot és az EU oltásanyag közbeszerzési munkacsoportjának tagjai között. Szerdán ugyanis egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot, délelőtt az Európai Bizottság, az EB szóvivője még azt jelentette be, hogy a cég lemondta a találkozót, majd érkezett a cáfolat és vele együtt maga Soriot. Sok eredményt mindazonáltal nem tudtak felmutatni.

Az EU ragaszkodik ahhoz, hogy az AstraZeneca teljesítse szerződésben vállalt kötelezettségét, míg a cég a „lehetőségek szerinti” kifejezés mögé bújva a szerződés tágabb interpretációját vallja. Brüsszel válasza az, hogy ez az opciós szerződések bevett jogi formulája, és korántsem jelent tetszőleges teljesítést. Vagyis az EB ragaszkodik a szerződésben vállaltak teljesítéséhez, elvárja, hogy a cég az első negyedévben is hiány nélkül szállítson. Különösen annak fényében, hogy az unió 336 millió euróval támogatta a vakcina kifejlesztésének költségeit.

Sztella Kiriákidisz, az EB egészségügyért felelős tagja visszautasította a gyár érvelését, hogy a britekkel sokkal előbb állapodott meg a vakcina leszállításáról, hiszen az EU-val is úgy írta alá a szerződést, hogy tudatában volt ennek. „Visszautasítjuk az érkezési sorrend szerinti kiszolgálás logikáját, ami érvényes lehet a sarki hentesnél, de nem a szerződésekben”.

Nem nehéz felfedezni a gyógyszergyártó és az unió közötti feszültség mögött a valódi indítékokat. Nagy-Britannia ezekben a hetekben kóstolót kapott abból, milyen is az élet az Európai Unión kívül. A határain feltorlódott kamionok ezrei voltak az első következményei az uniós belső piac elhagyásának, s a szakértők rendkívüli esetekre hasonló állapotokat jósolnak. A londoni válasz nem maradt el, több tucat gyógyszer-alapanyag exportját lehetetlenítették el, az EU nagy-britanniai képviseletétől pedig megvonták a diplomáciai státuszt. Az AstraZeneca hosszas brüsszeli nyomásra végül kénytelen volt elismerni, hogy két nagy-britanniai cégének vakcináját a brit piacon kell értékesítenie. Boris Johnson kormányfő láthatóan távol akarja tartani magát a konfliktustól, úgy nyilatkozott, hogy „az Oxford-AstraZeneca vakcinája egyaránt nagyon fontos országunknak és a világnak. A szóban forgó kérdés az unió és az AstraZeneca ügye”.

Kérdés, milyen eszközei maradnak Brüsszelnek. Választhatják a jogi utat is, csakhogy a hosszadalmas procedúra nyilván nem kínál megoldást az akut problémára. Persze az AstraZenecának sem érdeke a szakítópróba. Covid-19 elleni vakcináját pénteken engedélyezi az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA, de természetesen a cég a jövőbeli termékeinél is számít az uniós piacra, miért is nehezítené meg magának a további eljárásokat. Így valószínűsíthető, hogy végül sikerül kompromisszumra jutni, a cég bevonhat a termelésébe konkurens gyógyszergyárakat, hogy eleget tegyen kötelezettségének, az EU pedig rugalmasabban kezelheti a mennyiségi korrekciókat, ha garanciát kap a folyamatos szállításra.

Az óra ketyeg, senki nem látja előre, milyen következményei lehetnek a vírus újabb mutánsainak. A leuveni egyetemnek a belga kormány számára végzett kutatásából az derül ki, hogy a brit mutáns 65 százalékkal fertőzőbb, és március elejéig Belgiumban az összes covidos esetnek a 90 százaléka már a brit variáns lesz. Ausztriában Bécsben és Bad Vöslauban a szennyvízmintákban mutatták ki a koronavírus brit mutánsát. A tiroli Schwazban pedig 11 fertőzött esetében a vírus dél-afrikai változatát azonosították.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.