Nyomasztó tavasz után

| 2020.06.06. 10:04

Címkék:

XV. kerület

Olvasási idő kb. 4 perc

Szponzorált tartalom

– Nekem nem volt veszélyérzetem, a XV. kerület időben ellátott maszkokkal, és láttam, hogy Cserdiné Németh Angéla csapata milyen normális, átgondolt intézkedéseket hozott – így foglalta össze karanténélményeit Hajdu László, a kerület DK-s országgyűlési képviselője, korábbi polgármester.

– Az unalom volt a leggyötrőbb, két hónapja nem láttam például az unokáimat, ami megviselt. Hatvanöt feletti vagyok, a parlamentbe is csak hétfőnként tudtam bemenni, a szavazások idejére. Maszkban és kesztyűben ücsörögni ott: nehezen tűrtem. Azzal kezdődött különben, hogy a bejáratnál nem volt lázmérés, a katonák se maszkot, se kesztyűt nem viseltek. Később aztán ez változott. De Orbán Viktort én a koronavírus-járvány idején egyszer sem láttam maszkban. A fideszesek közül is csak páran hordták. Például a szegedi rektor, amikor úgy jött be megszavazni a kivételes joghelyzetet, hogy még nem lehetett tudni, megfertőződött-e Ausztriában vagy sem – meséli a volt polgármester, aki felidézte, hogy a rendeleti kormányzást rögzítő „salátában” 43 különféle törvényi módosítást belepréseltek, s négy-öt kivételével az ellenzék mindegyikre áldását adta volna.

– Csakhogy a kormánynak ezzel politikai céljai voltak. Köztük az, hogy az iparűzési adó elvételével és a különleges gazdasági övezetté minősítéssel teljesen ellehetetlenítsék az önkormányzatokat. A helyi vagyonelemeket így át lehet terelni a fideszes megye gyámkodása alá. A koronavírus-járvány különös ajándék volt az Orbán-kormánynak, több olyan törvényt át tudtak így verni, amellyel „normális időben” sok gondjuk lett volna. Most az is a kezükre játszott, hogy a megszavazott törvények nyomán nem lehetett utcai tüntetéseket szervezni – mondja Hajdu László, aki úgy véli: a rémhírterjesztéssel vagy a kiberbiztonsággal kapcsolatos törvények ellen bizonyosan súlyos utcai tüntetések lennének.

Hajdu László azt mondja, a megfigyelési törvény ügyében az ellenzék is megosztott volt, a Jobbik például áldását adta rá, amit utólag megbántak. – Amikor beálltak a Fidesz javaslata mellé, arra gondolhattak, azt az egy-két renitenst nyugodtan le lehet akasztani a Facebook-ról, nem olyan vészes az egész. Nem vették észre a csapdát ebben a csalafinta törvényben: voltaképpen bárki megfigyelhető minden különösebb bírói felhatalmazás nélkül, ami aggályos. Ilyet normális helyzetben nem tudtak volna elfogadtatni, kellett hozzá a koronavírus. Súlyos árat fogunk fizetni érte – jelenti ki.

E két hónap alatt a képviselő látta a 23 budapesti kerület és a XV. kerület járvány elleni fáradozását. Helyben azt tapasztalta, hogy a polgármester határozott, bátor intézkedéseket hozott, amikor a gondozóházban vagy az Olajág Otthonban fertőzésgyanú volt, azonnal meghozta a kijárási tilalomra vonatkozó döntést. –

Abban bízom, hogy hamarosan visszatérhetünk a régi jövő-menős életünkbe, és őszre elfelejthetjük ezt a mindnyájunk számára nyomasztó tavaszt – mondja Hajdu László.

 

 

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés