Orbán, aki ott sem volt

Tóth Ákos | 2022.09.08. 14:52

Olvasási idő kb. 6 perc

A kormány sosem hibázik. Ha mégis, arról nem a kormányfő tehet, hanem a miniszterei. Na, de ki nevezte ki a hibázó minisztereket?

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, minden békemenetek legfőbb békemenetelője szerint Palkovics László azért menesztette a meteorológiai szolgálat vezetőit, mert ideges lett, „idegességében pedig leváltott mindenkit. Ne legyen rá büszke, de van ilyen” – mondta megengedőleg Bencsik, szinte megértéssel fordulva a kissé ideges Palkovics miniszter felé, aki hát kissé zabos, igen, van ilyen, meg kell értenünk, s igaz ugyan, hogy talán elhamarkodottan rúgta ki az OMSZ vezetőit, de beláthatjuk, hogy az országos teendők miatt néha ilyen eltúlzott lépésre ragadtatják magukat az olyan emberek, akiket egyébként a nemzet fölemelésének legnemesb szándékai fűtenek, kiváltképp Palkovics Lászlót, ezt a derék tudóst, aki – szögezzük már le mi magunk – úgy rúgta ki páros lábbal tudós kollégáit, csak azért, mert az augusztus 20-dikára valószínűsített vihar nem méltóztatott megérkezni, hogy azzal a szakmai reputációjukat igyekezett tönkretenni, de ha azt nem is, az életüket szinte bizonyosan sikerült. Sebaj, egy-két élet mit sem számít ott, ahol akkora a tét, mint az augusztus 20-dikai tűzijáték sikeres megrendezése, forduljunk hát a miniszter felé megértéssel, ideges lett, no.

Hanem van itt még valami, amit csak azért teszünk szóvá ehelyütt, mert mintha fölfedne valamit a legelszántabb hívők gondolkodásmódjából. Így pusztán a megértés szándékával idézzük Bencsik András nagymonológjának legkülönösebb mondatát, jelesül azt, hogy „ha Orbán Viktor itthon lett volna, lehet, hogy ez az egész nem történik meg”.

Bár a mondat annyiban nehezen fölfejthető, hogy vajon mi nem történik meg, ha Orbán Viktor Magyarországon lett volna, meglehet, a rendszerváltás előtti Népszabadság pártrovatának azóta békemenetelővé szelídült munkatársa arra gondolt, hogy akkor még a tűzijátékot sem halasztották volna el, de sokkal valószínűbb, hogy Bencsik András inkább arra utalt, hogy Orbán Viktor itthon sem volt, következésképp nem tudott arról, hogy kormányában milyen indulatot gerjesztett az, hogy az előrejelzésekben 80 százalékos valószínűséggel jelzett vihar nem csapott le augusztus 20-án Budapestre, így aztán arról sem értesülhetett, hogy Palkovics miniszter ideges, márpedig, ha ő ideges, akkor ott fejek hullanak. Akárhogyan is, az akkor Horvátországban nyaraló miniszterelnöknek dunsztja sem lehetett róla, hogy morcos minisztere ilyen lépésre szánta el magát, vagyis ő, a kormányfő, mit sem tehet arról, ami történt.

Világos okfejtés. Orbán Viktor nem tud semmiről, mindaz, ami történik, az ő háta mögött és a tudta nélkül zajlik, Orbánhoz valójában el sem jutnak az olyan piszlicsáré hírek, minthogy elmaradt az augusztus 20-dikai tűzijáték, amiért cserébe kirúgtak két komoly tudóst. Nyilván arról sem tudott, amikor a Ferihegyi repülőtér Liszt Ferenccé való átnevezését leszavazó szakembereket rúgták ki az ezzel foglalkozó bizottságból, bizonyosan nem értesült a kormányáról megjelenő korrupciógyanús ügyekről, Rogán Antal kabinetfőnökéről és az ő rendkívül különös tulajdonszerzéseiről, helikopterezésekről, fura pénzelosztásokról, Mészáros Lőrinc kissé hirtelennek tűnő gyarapodásáról, nem, ezek mind-mind távol állnak tőle, nem is tud róluk – ő országlik.

Itt van például ez a hír is. Hát itthon volt ő, amikor bejelentették, hogy a magyar állam a 4iG nevű titokzatos céggel karöltve 715 milliárd forintért megveszi a Vodafone Magyarországot? Naná, hogy nem volt itthon, Horvátországban töltötte föl az akkumulátorokat, ősz borostával és napszemüvegben fényképeztette magát, hát mit tudott volna ő erről az egészről, arról, hogy amikor az elmúlt harminc év talán legkomolyabb megélhetési válsága előtt állunk, s az Európai Unió nem igazán látszik elmozdulni abba az irányba, hogy csak úgy odaadjon Magyarországnak hatezer milliárd forintot, ami nélkül még nagyobb baj jöhet, addig valakik idehaza úgy vélték, hogy bombaüzlet beszállni ebbe a tranzakcióba.

Ha itthon lett volna, lehet, hogy ez az egész nem történik meg, ugye. Akkor nyilván egészen másképp alakul minden, hiszen az nem lehet, hogy ő csak úgy rábólintana ennyi pénz kidobására. És nyilván nem Orbán Viktor volt az, aki saját kezű utasítással rendelte el a norvég alap által támogatott civil szervezetek vegzálását, nem, az aláírását csak úgy odakanyarították, nem ő volt az, aki nemzetstratégiailag kiemelt fontosságúnak tartotta annak megakadályozását, hogy bárki vizsgálhassa azt a folyamatot, ahogy a 4iG összeolvad az állami Antenna Hungáriával, vagyis nyilván Orbán Viktornak halvány lila sejtelme sincs arról, hogy minden látszat szerint így játszották át az állam, vagyis a köz vagyonát magánkézbe. Orbán Viktor egészen bizonyosan nem tudja, hogy amíg ő Horvátországban tölti kalandos nyaralását, amelyről időnként képeket oszt meg híveivel, addig idehaza a papája szép lassan befejezi a hatvanpusztai birtok beépítését könyvtárostul, üvegházastul, tavacskástul, medencéstül, szökőkutastul, elmélkedőösvényestül, aggregátorházastul, istállóstul, mindenestül, mint ahogy arról sincs nyilván tudomása, hogy ez a szerény, ízléses majorság az övé.

Nem, Orbán Viktor semmiről semmit nem tud, ő csak áll a kormány mellett a fölhabzott vizeken, igaz, az Adrián még egy vacak motorcsónakkal is meggyűlt a baja, s úgy kellett kimenteni, de akkor is, ő, a vén tengeri medve uralja az ország kormányát villámcsapások, égzendülések és rettentő viharok közepette, amelyek csak akkor nem méltóztatnak megérkezni, amikor oly nagy szükség lenne rájuk, de erről neki nincs tudomása, erről sincs, miért is lenne, kérem szépen, hát ő ott sem volt.

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés