Orbán álma csak diktatúrában működhet

Friss Róbert | 2022.09.21. 09:19

Olvasási idő kb. 5 perc

Kiszivárgott értesülések szerint a miniszterelnök olyan gazdasági modellről beszélt lelkesen Kötcsén, amely kizárólag diktatúrával párosodva működik a világon. És még így sem ér el jobb teljesítményt, mint a nyugati szabadpiaci rendszer.

Nem voltunk, nem lehettük ott a legutóbbi kötcsei pikniken, így nem tudjuk azt sem, valójában mi hangzott el a kormányfő szájából. A kiszivárgott információk – amelyeket a Szabad Európa osztott meg a közvéleménnyel, hogy aztán a jelenlévők a titoktartást emlegetve se cáfolni, se tagadni ne tudják őket –, jellemzik azt a mérhetetlen bornírtságot, amellyel a hatalom a közvéleményt lekezeli. Csak találgatni tudunk erőszakot téve magunkon, hogy talán mégis fontos volna tudni, mit akar megetetni a magyar nemzettel a fene tudja még hány év kormányzásra készülő Orbán Viktor.

A beszéd egyik legmeghökkentőbb elemét érdemes azonban külön is kiemelni. A kormányfő a Szabad Európa forrásai szerint arról is beszélt, hogy Európa nem készült fel rá, hogy új szereplők emelkednek fel a globális politikában (elsősorban Kína), ő ezt már 2010-ben látta, s látta, hogy a kínai államkapitalizmus milyen hatékony, ezért szeretne hasonló gazdasági modellt kialakítani Magyarországon, erre épül unortodoxnak nevezett gazdaságpolitikája.

Hogy Kötcsén legalábbis elhangozhatott mindez, mert a kormányfő valóban így gondolhatja – ismerve politikai nézeteinek változását a Fidesz 1989-es tiltakozásától a Tiananmen téri koszorúzásig – az biztos. Az is lehet, hogy egyfajta államkapitalizmus kiépítése lenne a végső cél, a követendő példa, ami egybevágna a „Nyugat alkonyának” – Vlagyimir Putyin által is szívesen emlegetett – álmával.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés