Orbán és Zelenszkij: elvek és alsógatyák

Vásárhelyi Mária | 2022.10.18. 19:57

Olvasási idő kb. 5 perc

Az április 3-i országgyűlési választások legerkölcstelenebb megnyilvánulása az volt, amikor a magyar miniszterelnök a  legyőzöttek sorában említette Zelenszkijt, a bejelentését pedig a kétharmados győzelem mámorában úszó fideszes vezérkar tagjai hangos röhögéssel honorálták. Ott nyerített a színpadon a házelnök, a későbbi köztársasági elnök, volt és leendő miniszterek és jelenlegi oligarchák sora. Az fakasztotta fékezhetetlen jókedvre őket, hogy Orbán Viktor megpróbálta megalázni és nevetségessé tenni annak az országnak az elnökét, amelyet két hónappal korábban megtámadott Oroszország és amely akkor már katonák és civil állampolgárok ezreit veszítette el az orosz támadás miatt.

Éppen ezekben a napokban kerültek nyilvánosságra a bucsai népirtás dokumentumai, az egész világ elborzadt az utcákon heverő és pincékben megtalált megcsonkított holttestek, rommá lőtt épületek láttán és a megerőszakolt nők beszámolóinak hallatán. A magyar uralkodó osztály pedig azon az ukrán elnökön röhögött, aki az egész világnak leckét adott bátorságból, becsületből, hazaszeretetből és aki előtt az egész civilizált világ megemelte a kalapját. Nálunk viszont a kormánypárti lakájmédia cselédei csak pojácaként, nácibarátként, hazudozós álhírterjesztőként emlegették a néhány hét alatt igazi államférfivá, nemzeti hőssé vált Zelenszkijt.

A magyar miniszterelnök, aki valóban úgy váltogatja az „elveit”, mint más az alsógatyáját, véleménye azóta megváltozott. A minap már úgy emlegette az ukrán államfőt, mint hőst, az ukrán Nagy Imrét.

„56-ban Bucsát Budapestnek hívták. Tehát ha valaki tudja, mit jelent a katonai támadás és elnyomás az oroszok részéről, hát mi tudjuk. Hát a mi Zelenszkijünket fölakasztották!” – mondta.

Azt állítani, hogy Zelenszkij az ukrán Nagy Imre lenne, nemcsak súlyos csúsztatás, hanem igazán vészjósló is. Hiszen ez a sorsközösség mintha ki is jelölné Zelenszkij elkerülhetetlen végzetét, vagyis hogy az ukrán elnök is akasztófán fogja végezni, hiszen Nagy Imre sorsához elválaszthatatlanul hozzátartozik mártír halála. És most azt nevezi közös hősünknek a magyar miniszterelnök, akinek nem is olyan régen még a szobrát és az emlékét őrző gyertyalángot is eltakarították a „nemzet főteréről”.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Mit akartak '56-ban a forradalmárok?

Mit akarnak az ukránok most?

Mit akar Orbán?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés