Miklós Gábor Oroszország választ: egyhangú politikai menü

A hétvégén Oroszországban választásokat tartanak. De miből választhatnak az oroszok? Miért van szüksége az „érett tekintélyuralmi rendszernek” a „parlamenti debilizmusra”?

A csütörtöktől szombatig tartó hétvégén az Orosz Föderáció polgárai megválaszthatják a törvényhozás alsóházát, az Állami Dumát. Tizenkét tagköztársaságban, illetve a föderáció alanyának számító területen a helyi állami vezetőt és a helyi törvényhozás tagjait választják, míg 39 körzetben a helyi törvényhozó testületek tagjaira szavazhatnak. A választási kampány hosszú ideje tart, gyakorlatilag ennek volt előzménye az elhúzódó Navalnij-ügy is, minden hordalékával együtt. Hogy emlékeztessünk rá: a börtönbe juttatott Alekszej Navalnij ellenzéki politikusról van szó, aki országos hálózatot szervezett Korrupcióellenes Alapítvány néven. Ez a szervezet országos és helyi szinten tárta fel és mutatta be a világhálón a rendszernek és vezetőinek korruptságát. Navalnij politikai akciót hirdetett „okos szavazás” címmel. Ennek lényege az volt, hogy az elégedetlen polgárok szavazzanak a „rendszeren belüli ellenzék” valamennyire megfelelő, például nem korrupt jelöltjére. Ezzel ugyan nem támogatnak valódi ellenzékieket, őket nem engedik indulni sem, de demonstrálhatják elégedetlenségüket a mindent eluraló korrupcióval szemben, s meggyengíthetik az állampártot.

Oroszország elnöki-parlamenti rendszer, ahol az államfőnek egyértelmű túlhatalma van, s az országot akár egyedül is eligazgathatja rendeletek, ukázok útján. Az állami duma a törvényhozó testület, tagjait pártlistákon és egyéni választókerületekben választják. Vlagyimir Putyin elnök és környezete létrehozta az Egységes Oroszország nevű állampártot, amely a bürokrácia és a tulajdonosi osztály, az oligarchák első számú képviselete. A rendszer befogadott a putyinizmust támogató ellenzéki pártokat is. Ezek a kommunisták (KPRF), a nacionalista liberális-demokrata párt (LDPR) és a kissé szociáldemokrata húrokon játszó Igazságos Oroszország. Félig rendszeren belülinek számít a jobboldali-demokrata Jabloko (alma) párt is, de ezt kiszorították az Állami Dumából. Van néhány a mostani választáson is induló, rendszeren belülinek látszó párt is, amelyről szakértők úgy tartják, hogy az elnöki hivatal projektjei, mint például a Zöld alternatíva, vagy az Oroszország kommunistái nevű párt.

Navalnij szervezete azon volt, hogy az ellenzéki szavazatokat a megfelelő jelöltekhez irányítsa, s ezzel gyengítse a „tolvajok és csalók pártját”. Sokan gondolják úgy, hogy ez az akció olyan jól alakult, hogy Putyin környezetéből kénytelenek voltak kilövési parancsot kiadni Navalnij ellen. Azt nem engedhették meg ugyanis, hogy a korrupcióellenes aktivista szétzilálja a bejáratott politikai mechanizmust. A Navalnij mellett tartott rokonszenvtüntetéseket elfojtották, s ez után a hatalom döntött: minden olyan próbálkozást, amely kihívás a létező putyinizmussal szemben, külföldi beavatkozásnak minősít, részeseit pedig „idegen ügynökké” minősíti. Ez Oroszországban gyakorlatilag az árulással és kémkedéssel helyezi azonos szintre a rendszerbírálatot. Minden olyan médium, társadalmi szervezet, amely valamilyen külföldi segítséget, támogatást, képzést kapott – idegen ügynök lett. Így ennek minősítették a választások tisztességét ellenőrző Golosz (Hang) szervezetet is. Az idegen ügynök megjelölést minden esetben fel kell tüntetni az illető szervezet, média, vagy magánszemély neve mellett. Ha ezt valaki nem teszi meg, megbüntetik. A napokban 10 napos elzárásra ítélték a Jabloko egyik jelöltjét, mert a közösségi oldalán megosztotta a Golosz emblémáját.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!