Miklós Gábor Nincs meglepetés, de nem is lehetett az oroszországi választáson

Hétfőn délelőtt nem a három napos Duma-választási eredmény volt az első helyen az orosz honlapokon, hanem az, hogy egy 18 éves diák mészárlást rendezett a permi egyetemen. A jogik kar hallgatója legálisan vásárolt lőfegyverrel nyolc embert ölt meg és húszat megsebesített. A hírek szerint súlyosan megsérült és intenzív osztályon ápolják az elkövetőt, aki az akció előtt közösségi oldalán közölte, hogy nem tagja semmilyen terrorcsoportnak, csak éppen végezni akar magával, s azokkal is, akik az útjába kerülnek…

A merényletnek nyilván nincs köze a politikához, a három napig tartott választáshoz, amelyen végül minden jel szerint győzött az elnöki párt. Eléggé győztek, de nem túlságosan. Az Egységes Oroszország nevű állampárt a pártlistákon majdnem ötven százaléknyi szavazatot gyűjtött be, ezzel legalább háromszáz képviselő biztosítottak maguknak, meglett az alkotmányozáshoz szükséges többség. A rendszerkonform ellenzék a várakozások szerint kicsit erősödött, de nem túlságosan. A kommunisták a szavazatok 19,5 százalékát, a nacionalista párt (LDPR) 7,5, a szociáldemokrata arcot mutató Igazságos Oroszország is 7 százalékot kapott, s bejutott a Dumába. Ellentmondásosak a közlemények egy új párt, az Új Emberek eredményeiről, talán ez a szervezet is bent lehet a törvényhozásban. Ellenzékiként jelentek meg, de a szakértők tudni vélik, hogy ez is az elnöki hivatal politikai technológusainak egy projektje, amely az ellenzék megosztására készült. Nem került be, de elég sok szavazatot kapott egy másik projekt a Nyugdíjasok Pártja.

Oroszországban helyi választásokat is tartottak. Természetesen valamennyi hivatalban lévő helyi vezető, kormányzó, köztársasági államfő megőrizte mandátumát. Ramzan Kadirov, Csecsenföld nevezetes első embere egyenesen a szavazatok 99,7 százalékát szerezte meg. De megválasztották a habarovszki terület kormányzójává Mihail Gyegtarjovot is, aki az LDPR színeiben indult. Őróla azt kell tudni, hogy azután lett kormányzó, miután Putyin leváltotta párttársát, népszerű elődjét Szergej Furgalt, aki mellett hónapokig tüntettek a hatszázezres Habarovszk lakói.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!