Tóth Ákos A 4iG-t is érintheti a zuglói parkolási botrány

Néhány év alatt a magyar távközlés első embere lett az Orbán Viktor bizalmasaként emlegetett Jászai Gellért. Úgy tűnik azonban, hogy a zuglói parkolási botárny hullámai őt is elérik: a jelek szerint a 4iG vezére közvetve érintettje lehet egy nagyszabású áfa-csalási ügynek. 

Akció

Megállapodott a magyar állam képviseletében Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója az Antenna Hungária tulajdonszerzésével kapcsolatos apport- és részvényjegyzési szerződés végrehajtásának zárásáról – közölte a múlt keddi tőzsdezárás után a 4iG.

A tőzsdei cég közleménye szerint első lépésben a 4iG a DIGI-csoportban, a Telenor Crna Gora d.o.o., valamint az Invitech Kft.-ben meglévő részesedéseivel, apport útján megvalósuló tőkeemeléssel 71,6 százalékos tulajdont szerez az Antenna Hungária Zrt.-ben. A tranzakcióval Magyarország és a közép-kelet-európai régió egyik meghatározó távközlési vállalatcsoportja jön létre. A kormány pedig a bejelentés napján megjelent Magyar Közlönyben tette közzé, hogy nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az Antenna Hungária és a 4iG összefonódását, akárcsak karácsonykor azt, hogy a 4iG fölvásárolja a Digi Távközlési Kft.-t. A két kormányzati könnyítés azt jelenti, hogy az ügyleteket sem a Gazdasági Versenyhivatal, sem a versenytársak nem támadhatják meg.

Eddig a hivatalos közlemény: de hogy mi áll ezen túl, azt érdemes Hadházy Ákos, az ellenzék korrupcióügyekért „felelős” tagjának tolmácsolásában értelmezni, úgy talán érthetőbb. A képviselő a Facebookon az ügylettel kapcsolatban ezt írta:

„a kormány segítségével a 4IG Nyrt. bekebelezte az Antenna Hungáriát és ezzel a teljes magyar telekommunikációs, adatátviteli infrastruktúra Jászai Gellért, Orbán bizalmasának kezébe került. Ezzel a kormány szép csendben megcsinálta az eddigi egyik legnagyobb csalását. A tranzakció lényege ugyanis, hogy Jászaiék semmit nem fizettek a hatalmas, kritikus jelentőségű infrastruktúráért, hanem ELVILEG 402 milliárd értékű vagyont apportáltak be a cégbe és így szerezték meg a kritikus fontosságú vagyont.
A Digi nevű kábeltévés céget például 232 milliárdért számították be nekik, miközben az a cég ennek töredékét éri – ez önmagában olyan bűncselekmény, ami miatt kormánytagokat kellene felelősségre vonni.
A 4IG mindeközben hatalmas, sok százmilliárdos kötvénykibocsátásokkal próbálta fedezni a terjeszkedését, amit többek között az MNB is segített.
Végül, de nem utolsósorban: a 4iG egy csaló cég. Részese volt az elmúlt évek legjobban dokumentált korrupciós botrányának, a ­Microsoft-ügynek és jelen pillanatban is zajlik olyan NAV-nyomozás, amelyben a nyomozók gyanúja szerint a cég egy adócsaló hálózat haszonhúzó tagja.”

Ahogy lapunk egy korábbi cikkében írtuk: a 4iG és az Antenna Hungária közötti akvizíció révén a társaság képessé válik egy platformon üzemeltetni az informatikai, a távközlési és a műsorszolgáltatást, ezzel letarolva a magyar piacot, benne az állami és a magánszektorral – olyan ez, mintha a kormány, még ha ez egyelőre nincs is határozatba foglalva, kiszervezné a miniszterelnök bizalmi embereihez a nemzeti távközlési infrastruktúrát. Meglehet, a végső terv is ez.

Hadházy Ákos ugyanakkor utal egy adócsaló hálózatra: nos, a SIS IT Services Kft. ügyéről van szó. A cég egyik tulajdonosa az a Várszegi Zsolt, akihez az a SIS Parking Kft. köthető, amely tagja volt az újbudai, majd a zuglói parkolási rendszernek. A cég alvállalkozójaként a 4iG-t és a Magyar Telekomot jelölte meg. Hadházy ezzel kapcsolatban korábban azt állította, s ez megegyezik lapunk információival is, hogy az alvállalkozók nem, vagy nem teljesen végezték el a rájuk bízott munkát, de azt kiszámlázták. Mint írta, „az ügy szálai egyelőre meg nem erősített hírek szerint igen magasra érnek”.

Akármilyen magasra érjenek is, a botrány egyik – akadnak arra utaló jelek, hogy a jelentéktelenebb – szála már biztosan bekúszott a kampányba: „semmilyen volt helyi politikussal, semmilyen cselekményben nem vettem részt” – mondta Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere, miután a múlt szerdán az otthonában és az önkormányzat épületében is házkutatást tartott az ügyészség. A polgármester azt mondta, a hozzá kutatni érkező nyomozók olyan iratokat kerestek nála, amelyek az interneten elérhetőek és nyilvánosak, hiszen önkormányzati döntésekről van szó.

Ahogy azt a 444 is írja, a SIS-csoport másik cége az IT mellett a SIS Parking, ami Kocsis Máté polgármestersége idején, 2017-től Józsefvárosban, szintén ettől az évtől az akkor még fideszes vezetésű Újbudán és a baloldali Zuglóban végezte a parkolás ellenőrzését. A 444 emlékeztet arra, hogy a SIS parkingot névleg Sz. Zoltán vezette, aki szintén gyanúsított a számlagyáras ügyben, de az ügyészség gyanúja szerint mind a BKV-ba beépülő SIS It Services Kft., mind az önkormányzatoknak dolgozó SIS Parking Kft. ügyeiről valójában az a Fuzik Zsolt döntött, aki 2010 előtt a BKV informatikai igazgatója volt, 2009 decemberében adtak ki ellene körözést, miután vesztegetéssel gyanúsították meg. 2017-ben aztán fölmentették, s a számlagyáras nyomozás dokumentumai alapján az ügyészség úgy látja, hogy 2018-tól egy szerteágazó szervezetet épített fel, amelynek része a SIS Parking Kft. és a SIS It Service Kft. is.

Horváth Csaba azt állítja: az ügy időzítése és indíttatása egyértelműen politikai, s számára az sem világos, neki hogyan is lehetne bármilyen érintettsége, hiszen a szóban forgó időszakban nem is volt köze Zuglóhoz. Időközben az ügyészség kikérte a még parlamenti képviselő Tóth Csaba mentelmi jogát, Fuzik ugyanis úgy vallott, hogy korábban neki és Horváth Csabának adott pénzt azért cserébe, hogy ne támadják a zuglói parkolási rendszert. Fuzik belekeverte az ügybe Molnár Zsoltot, az MSZP egyik befolyásos emberét is, akinek állítólag 2019-ben hasonló okokból adott volna át 40 millió forintot egy Hugo Boss aktatáskában az Olimpia parkban – a vallomásban akkurátusan megjegyzi, hogy az irattáskát nem kapta vissza. Molnár Zsolt tagadja mindezt, az egész eljárást a választási kampány részének tartja, Fuzikot bepereli.

Tény, hogy a számlagyár ügye jóval túlterjed a parkolási kft. botrányán, s ha a SIS IT esetén is hasonló elánnal nyomoz az ügyészség, amennyire azt a zuglói polgármester és Molnár Zsolt ügye alátámasztani látszik, akkor a most a teljes távközlési szektorra a kormányzat hathatós segítségével rátelepülő 4iG vezetőjének még lehetnek álmatlan éjszakái, noha Jászai Gellért azt állította egy korábbi nyilatkozatában, hogy semmi oka nincs aggodalomra.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.