Tóth Bea Összefogtak az önkormányzatok, kihívót kapott a kormánypárti MJVSZ

Megalakult a Magyar Önkormányzatok Szövetsége Megyei Jogú Városok Tagozata – jelentette be Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke, Botka László, Szeged, Nyirati Klára, Baja és Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere szerdán, közös sajtótájékoztatón. A cél, hogy a települések egységesen lépjenek föl a létezésüket megkérdőjelező kormányzattal szemben.

Pécs, Szeged, Hódmezővásárhely, Érd, Szombathely és Tatabánya hozta létre a MÖSZ Megyei Jogú Városok Tagozatát Péterffy Attila, Pécs polgármesterének vezetésével, hogy a megyei jogú városok közös fellépéssel tudják érvényesíteni az érdekeiket a kormánnyal szemben. Ahogy azt megerősítették, erre azért is szükség volt, mert a Megyei Jogú Városok Szövetsége, amelyet Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere vezet, a „kormány malmára hajtja a vizet” és nem a települések érdekeit képviseli.

Botka László szerint nem csak járványhelyzet van – az önkormányzatok maguk is válsághelyzetben vannak, és míg egyes európai országok kormányai segítik, a magyar kormány inkább kivérezteti és bünteti őket. Szeged 16 milliárd forintot veszített eddig, 10 milliárd forintot a kormányzati elvonások miatt, a járvány miatti költségek következtében pedig további 6 milliárd forintot, és egyértelmű, hogy az ellenzéki vezetésű városok meghurcolása a cél, amelyek lassan a saját feladataikat sem tudják ellátni.

Nyirati Klára, Baja polgármestere arra világított rá: a kormány az egykori tanácsrendszer felé tereli az önkormányzatokat, holott az önkormányzatok nem pártpolitikára, hanem a szakmaiságra építenek. A polgármestereknek is fontos, hogy településük lakóinak érdekeit képviseljék, így eleget is tennének annak a felhívásnak, amelyre Pogácsás Tibor államtitkár körlevélben kérte őket, jelesül annak, hogy segítsék a védőoltások lebonyolítását, de hatékonyan ebben nem tudnak részt venni úgy, hogy pár napjuk marad a levél kézhez vétele után fölhasználni 250 ezer oltóanyagot. Az oltási tervben említett 5000 háziorvosi körzet fenntartója és működtetője az önkormányzat, de hogy hatékonyan bekapcsolódjanak az oltási terv végrehajtásába, ahhoz a kormánynak partneri viszonyt kellene fönntartani. Erre pedig nem mutatkozik hajlandóság.

Péterffy Attila szerint kardinális feladatuk, hogy föllépjenek a településszerkezetiterv-készítés jogkörének elvétele ellen. „Tavaly február elsejéig a helyi építési engedélyeztetési köröket a polgármesteri hivatal végezte el. A hírek alapján elmondható, hogy a várostervezést ezután kormányhivatalok vennék át. Ami azért is aggályos, mert nem adminisztratív feladatról beszélünk, hanem olyanról, amely nagy mértékben szabályozza egy-egy település arculatát és közművesítési elképzelését. Így például egy településre érkező befektető a városfejlesztési megállapodás keretében járul hozzá ahhoz is, hogy átvállalja akár egy buszmegálló megépítését."

A sajtótájékoztatón Márki-Zay Péter elmondta: jól érzékelhető az állam központosító törekvése. „Az embereket a leginkább érintő kérdésekben a hozzájuk legközelebb álló szerveknek, az önkormányzatoknak kell képviselniük. A központosított állami szervezetek nem képesek ugyanis ennyire hatékonyan képviselni a helyiek érdekeit. Ez szembemegy az uniós elvekkel és szabályokkal, miként az is, hogy a kormány a mai napig nem egyeztetett az önkormányzatokkal az európai uniós helyreállítási alap felhasználásáról és elosztásáról. Ez összesen 6000 milliárd forintot jelent, melyből 2800 milliárd forint vissza nem térítendő. Ezzel szemben az iparűzési adó elvonása mindössze 150 milliárd forintos nagyságrendet képvisel, melynek csak kis részét kompenzálják. Nincs törvényben, hogy a nem kormánypárti városok nem kaphatnak kompenzációt, mégis ez történt, hiszen amikor a 150 milliárd forintos megszorításról döntött a kormányzat, akkor napokon belül az összes fideszes vezetésű megyei jogú város kapott 1,38 milliárd forintnyi, szabadon felhasználható működési támogatást. Ezzel szemben egyetlen ellenzéki város sem kapott kompenzációt.”

Tisztelt Olvasónk!

Ön az elmúlt percekben a Jelen cikkét olvasta. Köszönjük érdeklődését!
Ha tetszett, olvassa el a többi cikkünket is, amelyek előfizetéssel érhetők el.