Miklós Gábor Oxigénhiány, ágyhiány, vakcinahiány – India fulladozik

Május elsején bejelentették, hogy Indiában az új koronavírus-megbetegedések száma elérte a napi 400 ezret. Ez a világon észlelt új megbetegedések fele. Az ország tragikus állapotba került, pedig pár hónapja még azt hirdette a kormány, hogy India legyőzte a járványt, egyébként is India másmilyen. Ezt arra alapozták, hogy télen, amikor az északi országokban pusztított a Covid, India viszonylag kevés fertőzést jelentettek, s sokan tünetmentesen vészelték át a betegséget. Azzal magyarázták ezt, hogy a Covid-19 az idősebbeket támadja meg, s elsősorban a hidegebb éghajlatú területeken pusztít, India viszont fiatal és az éghajlata trópusi. Norendra Modi miniszterelnök és nacionalista pártja győzelmet hirdetett a Covid felett és úgy viselkedtek, mintha a világjárványnak vége lenne. Járványkorházakat zártak be, s 60 millió vakcinát ajándékoztak el a szomszédos államoknak. Voltak figyelmeztetések, borúlátó szakértői előrejelzések, de a sajtó Modi illiberális kormányzása alatt elszokott a hatalom bírálatától, s a közlemények igazságtartalmának elemzésétől. A kormány tovább lazított, maga a miniszterelnök is maszk nélkül nézett végig egy krikettmérkőzést egy zsúfolt ahmadabadi stadionban. Áprilisban megtartottak a Kumbh Mela zarándoklatot, amikor hatalmas sokaság fürdik meg a Gangeszban. Az idén négymillióan vettek részt a szertartásban. A sajtójelentések szerint ezután 1800-szeresére ugrott a megbetegedések száma.

Most nagyon rossz a helyzet Új Delhiben – mondta telefonon a Jelennek Priyali Sur újságíró, társadalmi aktivista, aki India fővárosában él. „Egyre több az áldozat, mindenki tudja, hogy sokkal több, mint amit a központi kormány közzétesz. Nincs hol elhamvasztani a halottakat.

Indiában létezik állami egészségügyi ellátás, de a lakosság alig 28-30 százalékát éri el, a többiek magánkórházakba, privát orvosokhoz járnak. A kormány – és össes elődje – alig költött az egészségügyre, Most azonban annyira rossz a helyzet, hogy a magánkórházak sem képesek felvenni a betegáradatot. Semmi sem működik. Telefonokat kapok az ismerőseimtől barátaimtól, azt mondják, hogy elvesztettek valakit, arról számolnak be kétségbeesve, hogy a szeretteiknek nem jut hely a kórházban, hogy nincs ott oxigén, nincs elegendő lélegeztetőgép. Káosz van, kétségbejtő állapotok uralkodnak – mondja Pryali Sur.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!