Palócz Éva: Mesterségesen előállított infláció tombol

Szabó Brigitta | 2022.11.14. 09:30

Olvasási idő kb. 14 perc

Száguld az infláció, az emberek fizetik a kormányzat elhibázott lépéseinek költségét. A kiskereskedelemre kivetett extraprofitadó benne van minden egyes termékben, amit megveszünk a boltban, mivel az árstopos élelmiszereken keletkezett veszteséget szétterítik a kereskedők. Egy gazdaságban, amelyben az infláció a legnagyobb veszély, józan gondolkodással a kormány nem adóztatja extrán azt, aki az infláció alakulásában kulcsszerepet játszik – mondta lapunknak Palócz Éva közgazdász, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. De nemcsak az infláció kezelése vár megoldásra, hanem az energiakérdés is, amely óriási gazdasági, társadalmi problémává válhat.

A kormány kiterjesztette az élelmiszerár-stopot a burgonyára és tojásra is. Ezek a termékek egy év alatt 45, illetve 87 százalékkal drágultak. Mit gondol erről a lépésről?

Abszurdum. Az árstopot nem kiterjeszteni, hanem megszüntetni kellene. A hiánygazdaság mesterséges előállításának vagyunk tanúi. Aki élt igazi hiánygazdaságban, az tudja, hogy ez mivel jár. De meg kell mondanom, hogy a mostanra már elég hosszú életem során nem emlékszem olyanra, hogy ne lehetett volna cukrot kapni a boltokban.

Mert most előfordult önnel?

Nyáron több balatoni települést is végigjártunk, hogy valahol kristálycukrot tudjunk venni. Nem sikerült. Közben meg attól rettegtem, hogy megáll az autó, mert alig volt benne benzin, viszont üzemanyagot sem lehetett kapni.

Ez lesz a tojással és a krumplival is?

A különbség az, hogy kristálycukrot vagy benzint nem állít elő magánember, tojást és krumplit viszont termelnek. Felértékelődik a vidéki ismerősök, rokonok, házi gazdaságok szerepe az élelmiszerellátásban.

Az újabb árstop vissza tudja fogni az infláció száguldását?

Dehogy! Sőt, egyértelműen gerjeszti.

Hogy működik a folyamat?

Az infláció jelentős része az inflációs érzékelésből ered, ami miatt a termelők és a kereskedők egymást túllicitálva emelik az árakat, mert félnek, hogy lemaradnak az árversenyben és kimaradnak az áremelés előnyeiből. Amikor ehhez hozzáadódik, hogy a kereskedőnek bizonyos termékeket olcsóbban kell adnia, mint a beszerzési ár – ami megjegyzem, piaci képtelenség –, akkor a veszteséget egyszerűen szétteríti a többi árucikk között, vagyis az árstop miatt valójában minden azon kívüli élelmiszer drágább lesz a boltban.

És a fogyasztóval mi lesz? Vele, akit a kormány úgymond meg akart védeni a drága tojástól?

Ha ez a gondolkodás és habitus elterjed, azaz csak úgy kedvükre emelgetik az árakat a termelők és a kereskedők, az azzal járhat együtt, hogy az infláció magas szinten ragad, és ezt a szellemet aztán borzasztó nehéz lesz visszaterelni a palackba.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Mi lenne a hatása az árstop megszűnésének?

Az árstop nem ajándék a kormánytól, hanem az infláció növelésének eszköze.

Milyen lesz az idei karácsonyi forgalom?

Ez az igazság az energiaárakkal kapcsolatban

Mekkora gazdasági növekedés várható idén és jövőre?

Megmenti-e Magyarországot az Unió?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés