Papírkommandó Újpesten

Jókora kergetőzéssel kezdődik, Tél utca, Nyár utca, Tó utca, Virág utca, Munkásotthon utca. Újpest Árpád úttól Angyalföld felé néző részén vagyunk, lakótelepeken „termeli” itt a nép a papír- és a műanyaghulladékot. Kék kukák mindenfelé, hamar kiszúrom, ezeket a hulladékszigeteket járják végig a papírosok. (Mellesleg egész Európában kék színű a papíros kuka és sárga a műanyagos.) Van havi meg heti járat is. Mi most a hetire nevezünk be. De előtte be kell cserkészni a kukásautót.

Szponzorált tartalom

– A Spar mögül fogunk kikanyarodni, tessék utánunk jönni, és majd valahol megállunk – mondja egy fiatalos hang, és gyorsan nemet mond arra az ajánlatomra, hogy beülök melléjük, s nézem, amint összeszedik a papírhulladékot. Kiderül, hogy ez legfőképp azért nem fog menni, mert hárman ülnek a vezetőfülkében. Ezért vagyok kénytelen vállalni az autós üldözést. Nyomulnak a fiúk rendesen, itt valahogy nem az megy, mint a szemeteseknél általában, hogy araszolgat az autó, két fickó pedig a hátsó részen állva tekintget jobbra, balra, aztán pedig leugrik, amikor odaér a kukákhoz. A papírosok inkább erőltetett menetben haladnak, és harcot folytatnak az idővel, de az IVECO bírja a lakótelepek közti szűk ösvényeket is. Olykor azért meg kell küzdeniük a kék és sárga kukák mellett kissé lazán parkoló honfitársak autóival is. Egy ilyen kis zugban érem be a papírkommandót. S végignézhetem, hogyan ürítik a kukát. Ne számítson senki semmi rendkívülire. A fiúk fölnyalábolják a kék tárolót, s átöntik tartalmát autójuk aknájába. Aztán már rohannak is tovább.

Sebestyén Zoltán 38 éves, három éve dolgozik az FKF Zrt.-nél. Mint mondja, mára leegyszerűsödött a szelektív gyűjtés, a lakosok nem keverik össze a döglött macskát a fémkupakokkal, hozzászoktak az emberek, hogy máshová kell tenni a pizza kartondobozát és a műanyag olajflakonokat.

Ha valami nem stimmel – mondja Sebestyén úr –, felírjuk a menetlevélre, hogy „nem megfelelő frakció".

És mi van akkor, ha nem megfelelő a frakció? – teszem föl az obligát kérdést.

Nos, semmi különös, annak a kukának a tartalmát egyszerűen nem viszik el. Ha tehát valaki rothadó káposztát tesz a papíros kukába, az a papíros járat után is ott fog a ház tövében büdösödni egészen addig, míg a kommunális szekció ki nem érkezik. De ez extrém eset, inkább csak elméleti jelleggel említjük, hogy megértsük, mi történik, ha a polgártárs fegyelmezetlen, vagy elhagyta a felesége, esetleg igazgatóit kapott a gyereke, mert visszapofázott az iskolában, emiatt a polgártárs kissé ideges, és a töke tele van azzal, hogy neki aztán mindig és minden körülmények között fegyelmezettnek, környezetbarátnak és jogkövetőnek kell lennie. A lényeg, hogy ritkán fordul elő az ilyen káposztás vagy döglöttmacskás eset, de akkor jöhet a frakciózás.

A 32 éves Szécsi Tamás öreg papírosnak számít, 12 éve dolgozik a cégnél. Arról beszélgetünk, hogy a járvány mennyi mindent felül tudott írni. Ha például valaki öt-tíz vagy húsz évvel ezelőtt szakácsnak állt, egyenesen azt mondhatta, hogy megfogta az isten lábát. És mindenki ezt a lábikót fogdoshatta, ha elment a vendéglátásba, egy büfébe lángost sütni például. Jött aztán a covid, és hirtelen kiderült, hogy az olyan szakterület, mint a szelektív hulladékgyűjtés, sokkal perspektivikusabb tud lenni, mint teszem azt a kifőzdézés vagy a vörös hangyák életének doktori szintű vizsgálata. Mert az ilyen válságos időkben sok mindenre nincs szükségünk (az életünkhöz és az elemi biztonsághoz ragaszkodunk), nem járunk például annyit étterembe, mint azelőtt, így aztán előfordul, hogy valaki fölöslegessé válik és kiteszik a szűrét.

Ám az olyan szakmák, mint a szelektív hulladékgyűjtés, nem tud kimenni olyan őrült sebességgel a divatból, mint például az újságírás – mondom enyhe malíciával, mire a krisztusi korhoz közelítő Szécsi kolléga kiveszi a kezemből a marsallbotot, s érzékletes beszámolót tart munkájuk értelméről.

 

– Huszonnyolc papíros és huszonnyolc műanyagos járat kering a városban, minden papírosnak megvan a műanyagos „tükre”. A gyerekek és az anyukák szeretnek bennünket, gyakran visszaintegetnek. Szoktuk is mondogatni, hogy nem is a fizetésért járunk be dolgozni, hanem ezekért a kedves pillanatokért.

Ehhez a munkához, lám, humor is kell, és az sem baj, ha a delikvens nem a hajnalig tartó mulatozásban látja előre haladása garanciáját. Azon az október végi napon, amikor Újpesten találkoztunk, reggel 4.30-kor kezdődött a műszak, s a kék autó ötkor már kinn volt az első címen. Mennek a papírosok munkaszüneti napon is, hétfőtől péntekig meg se állnak, naponta 400-700 tároló tartalmát szedik össze, a 120 literes kukáktól az 1100 literesekig terjed a skála. A 19 éves Pásztor Miklós, a brigád harmadik tagja az új generáció sajátos filozófiáját fogalmazza meg, amikor azt firtatom, mióta dolgozik a cégnél.

– Már több mint fél éve itt vagyok!

Naponta nagyjából száz tonna papírt gyűjtenek össze a kékautós fiúk Budapesten. A cuccot elviszik a telephelyre (városi legenda, hogy minek gyűjtik a szemetet szelektíven, amikor a végén úgyis összeöntögetik; ez már nagyon régen nincs így). A papírhulladéknak vevője van, ő gondoskodik a válogatásról. Külön kezelik a Tetrapak dobozokat, a szétválogatott csomagolóanyagokat és az újságpapírt Dunaújvárosban hasznosítják. Ennek fontos feltétele, hogy a hulladékpapír ne legyen szennyezett. Az újrahasznosított papír elkészítésével 75 százalékos víz- és több mint 50 százalékos energiamegtakarítást lehet elérni – ez volna tehát az értelme a modern világban a szelektív hulladékgyűjtésnek.

Egyébként nem volt túlzás az, hogy a gyerekek visszaintegetnek Sebestyén Zoltánéknak, pedig meg voltam róla győződve, ez csak amolyan slapajnak való poén, azért mondták, hogy legyen mit írnom, ha már így kimerészkedtem a terepre. Egy decens úrvezető kanyarodott mellénk az elegáns fekete kocsijával a lakótelepi parkolóban, és kedélyesen kezdett beszélgetni a szelektív csapattal. Az évődő hangnemből arra lehetett következtetni, hogy nem először találkoztak.

 

Tisztelt Olvasónk!

Ön az elmúlt percekben a Jelen cikkét olvasta. Köszönjük érdeklődését!
Ha tetszett, olvassa el a többi cikkünket is, amelyek előfizetéssel érhetők el.