Pataki Attilától Tóth Gabiig: jól jártak, akikre rámosolygott a Szerencsejáték Zrt.

Láng Zsuzsa | 2022.10.30. 12:23

Címkék:

NER

Olvasási idő kb. 7 perc

Nem bánik szűkmarkúan azokkal a szerencsésekkel a Szerencsejáték Zrt., akik valamilyen oknál fogva fontosak a NER-nek.

A Szerencsejáték Zrt. az OTP Sportfogadási és Lottó Igazgatóság utódjaként jött létre 1991-ben, a 100 százalékos állami tulajdonban lévő gazdasági társaság kizárólagos joga, hogy sorsolásos játékokat, sorsjegyeket, totalizatőri fogadást, bukmékeri típusú fogadást, valamint távszerencsejátékban való részvételt forgalmazzon Magyarországon. A tulajdonosi jogok és kötelezettségek gyakorlását 2018 augusztusáig az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter gyakorolta, de azóta ez a tisztség átszállt a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterre – és azóta nagy volt a jövés-menés ezen a poszton.

Az átmenő forgalom felgyorsulása 2021-ben volt először feltűnő, amikor a Szerencsejáték Zrt. éléről egyik napról a másikra távozó dr. Czepek Gábort Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter kinevezte az MVM Csoport elnök-vezérigazgatójává – helyére dr. Bozóky Alex került. Mondjuk, nem hosszú időre, mert neki 2022 júniusában már más fontos teendői adódtak a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójaként.

Szerencsére Rogán Antal megtalálta a posztra minden szempontból alkalmas vezetőt, hogy hogy nem, épp Máger Andrea személyében, aki az előző négyéves ciklusban az állami tulajdonban álló cégek feletti tulajdonosi jogokat gyakorolhatta, de valahogy az áprilisi választások után már nem fért bele az új kormányba. Szegényt tényleg az ág is húzta, nem elég, hogy (egyik) előző férje, Bártfai Béla az első Orbán-kormány kancellária-államtitkára volt, s az a házasság sem tartott a sírig, de a másik volt férje, Balogh Sándor ellen viszont több milliárd forint adótartozás miatt nemzetközi körözést adtak ki tavaly, így neki is bottal ütheti a nyomát valahol Dubaiban, vagy hol.

Aki volt már hasonló szituációban, az pontosan tudja, hogy ilyenkor sovány vigasz a múlt: igaz, hogy a Forbes őt választotta a magyar közélet legbefolyásosabb hölgyének, de ezt majdnem elhomályosította az a ballib sajtó által persze kínosan megjáratott malőr, hogy 2020-as vagyonnyilatkozatából „figyelmetlenségből” kifelejtette Szerencs környéki (több tízmilliós értékű) földjeit.

De persze megbocsáthatatlan igazságtalanság lenne a Szerencsejáték NER-celeb támogató gyakorlatát a jelenlegi vezérigazgató számlájára írni.

A Szerencsejáték Zrt. megalakulása óta zászlajára tűzte a közkiadásokhoz való hozzájárulást, a szponzorációt és az adományozást. Jelentős mértékben segítette mindig is a társadalmilag hasznos ügyeket, azokat a tulajdonosi döntés alapján az árbevétel 0,75 százalékával támogatta – 2015 januárjától pedig a támogatások elbírálását a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. kezeli. Ugyanis a szerencsejátékokból származó bevételek fontos célokra való juttatását törvényi keretek határozzák meg. Hogy ennek ellenére mégis, jól érzékelhetően, a kormány elvtelen talpnyalóinál, a kulturális környezet minősíthetetlenül ócska epizodistáinál köt ki ez a nem egészen egy százalék, az már magát a Szerencsejáték Service-t minősíti.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés