Példaszerű hozzáállás

De ki vigye le a kukát?

veto.balazs@fishermans.io | 2020.06.06. 09:44

Címkék:

XV. kerület

Olvasási idő kb. 4 perc

Szponzorált tartalom

Reiszné Naszádi Magdolna, a XV. kerületi önkormányzat népjóléti és intézményfelügyeleti főosztályának vezetője a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetése, illetve a március 15-i ünnep utáni első napon kapcsolódott be a kerületi operatív törzs munkájába – a polgármester, a rendőrkapitány, a katasztrófavédelem és az egészségügy illetékese mellett vett részt a döntések meghozatalában. Rögtön a történtek legelején teendői akadtak, mert a 12 férőhelyes gondozóházban – itt olyan idősek élnek, akikről a hozzátartozóik nem tudnak gondoskodni, várják, hogy bekerülhessenek idősotthonba – pozitív lett a mintája egy gondozónak, aki ráadásul a zuglói Olajág Otthonban is dolgozik. Amikor ez kiderült, megszűrték a lakókat, de szerencsére senki sem volt fertőzött. A gondozóházzal egy épületben lévő nyugdíjasház 49 lakója is átesett a szűrésen, amelyet azóta megismételtek: minden teszt negatív volt. A Honvédség ezután elvégezte az egész épületben a fertőtlenítést.

Naszádi Magdolna_XV ker (2)
 

Fotó: Bazánth Ivola

 

A főosztályvezető szerint példaszerű volt az idősek hozzáállása, a leginkább veszélyeztetett korosztály betartotta a szabályokat, de ez elmondható a teljes kerületi polgárságra is. A bölcsődei, óvodai dolgozók közül többen annak ellenére vállaltak önkéntes segítői munkát, hogy kényszerszabadságon voltak. És az olaszországi elborzasztó történéseket látva többen úgy vállalták a részvételt, hogy fogalmuk sem volt róla, az lesz-e nálunk, mint az olaszoknál. Reiszné Naszályi Magdolna arról is beszélt, hogy városházi kollégái is zokszó nélkül végigdolgozták a kemény nyolc hetet. Egy-két eset volt csupán, amikor felkapták a fejüket. Egy ízben egy néni „túlgondolta” a járványügyi védekezést, és azt követelte, hogy az önkormányzat a szemetét is vigye le a kukába. Megnyugtatták, hogy menjen csak maga, ne féljen annyira.

A rendőrségnek április végéig 50 személlyel szemben kellett intézkednie, ennek hátterében gyakorta az ivás állt, jobbára alkalmi csoportosulókkal szemben kellett intézkedni. Nem volt jellemző a lakossági bejelentés, a rendőrök a szokásos jelzéseket kapták gyerekek „bandázásáról”, amint 4-6 fős csoportokban a fiatalok összeverődtek.

– Összességében elmondható – jegyezte meg a főosztályvezető –, hogy a kerület lakói tudomásul vették, hogy a játszóterek bezártak, elfogadták a bevásárlási idősávval kapcsolatos szabályokat is, és ezt be is fogják tartani, amíg a lélektani határhoz nem érnek. Mindenki megértette, hogy a 65 év fölötti orvosokat kivonták a gyógyításból, elkezdték alkalmazni a telemedicinát, és megszokták, hogy a szakrendelőbe is előre be kell jelentkezni. Hamarosan kezdődik a gyorstesztelés időszaka, ami tovább egyszerűsíti az orvoshoz való bejutást, amikor nyár közepén vagy inkább nyár végén visszatér az életünk a normális kerékvágásba – mondja Reiszné Naszályi Magdolna.

A kerületből 326-an voltak hatósági karanténban, a 80 ezres lélekszámú kerületben 26 beteg vizsgálata lett pozitív, 32 személynél pedig felmerült a betegség gyanúja, ezen kívül 85 személynél mutatták ki, hogy érintkezett koronavírusossal; 183 fő azok száma, akik időközben átlépték a magyar határt, kéthetes karanténra kényszerültek. Halálesetről nem tudunk, bár azt nem tudhatjuk, mert ezek érzékeny adatok, hogy hány kerületi lakos került kórházba.

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés