Szabó Brigitta Büntetővámmal cselezné ki Orbánt az Európai Bizottság

Magyarország továbbra is vehet orosz gázt annak ellenére, hogy az EU szankciót vetett ki rá. Orbán Viktor szerint ezzel megvédte a rezsicsökkentést. Szakértők szerint inkább arról van szó, hogy az orosz nyersanyag sosem látott hasznot hoz a Mol-nak, s a társaság nyereségének megadóztatása mozgásteret ad a kormánynak arra, hogy a választási költekezés és az uniós pénzek visszatartásának következményeit enyhítse. Mivel azonban az Európai Bizottság nem tett le a teljes szankcióról, mindenképp meg fogják oldani, hogy Magyarország ne járjon jól a többi uniós tagállamhoz képest.

Akció

Győzelemként könyvelte el a magyar kormány, hogy az Európai Unió hatodik, Oroszország elleni szankciós csomagjában érvényt tudott szerezni a magyar álláspontnak, és továbbra is vehet uráli olajat. Ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök a döntést követő videós bejelentkezésében mondta:

„A legfontosabb hír, hogy megvédtük a rezsicsökkentést, sikerült visszaverni a Bizottságnak azt a javaslatát, amely betiltotta volna az Oroszországból származó olaj használatát Magyarországon. Van elég bajunk enélkül is. Az egekben vannak az energiaárak, magas az infláció, és a szankciók miatt egész Európa egy világgazdasági válság szélén táncol. Ilyen körülmények között kibírhatatlan lett volna számunkra, hogyha drágább olajjal kell működtetnünk a magyar gazdaságot. Ez felért volna egy atombombával. Ezt sikerült elkerülni, és akik csövön keresztül kapják az olajat, azok továbbra is használhatják az orosz olajat. A magyar családok nyugodtan aludhatnak, a leghajmeresztőbb ötletet sikerült kivédeni.”

Ugyan egyelőre csak a politikai döntés született meg, a jogszabály részletes kidolgozása folyamatban van, annyit biztosan lehet tudni, hogy Magyarország, Csehország és Szlovákia felmentést kapott az embargó alól, illetve ugyanerre lehetősége lett volna Németországnak és Lengyelországnak is, de utóbbiak nem élnek vele. Az is látszik, hogy az Európai Bizottság elégedetlen az eredménnyel, ugyanis az elnök, Ursula von der Leyen azt mondta, ugyan a megszorító intézkedések hatására az év végére az Oroszországból az Európai Unióba irányuló olajkereskedelem mintegy 90 százaléka megszűnik, de a maradék 10 százalékról is meg akarnak egyezni az érintett tagállamokkal, szerinte ugyanis pótolható máshonnan az orosz olaj. Úgy gondolja, nagyjából 45-60 napra és némi beruházásra van szükség – így a magyar olajfinomítók átalakítására a más minőségű olaj feldolgozásához – ahhoz, hogy elérjék a célt.

Ráadásul, most úgy tűnik, hogy a nyári uniós csúcstalálkozóra elkészül egy olyan javaslat, amely alternatív módon oldja meg a kérdést. Jelenleg Magyarország legalább 30-35 százalékkal olcsóbban jut hozzá az olajhoz, mint azok az uniós államok, amelyek más beszerzési forrásokat használnak. Emiatt Mario Draghi olasz miniszterelnök vezetésével egy olyan elgondolás körvonalazódik, amely kiegyenlítené a két árszint közötti különbséget.

Ennek eszköze egy úgynevezett büntetővám lenne, amelyet az orosz kőolaj behozatalára vetnének ki.

Ez pedig pillanatok alatt megoldaná, hogy a magyar kormány ne ragaszkodjon az orosz beszerzési forráshoz. Draghi szerint versenysemleges körülményeket kell biztosítani a tagállamok számára, és ez most nem az. A horvát miniszterelnöknek már az sem tetszik, hogy a magyar kormány két üzemanyagárat alkalmaz, egyiket a magyar forgalmi engedéllyel rendelkezőknek, a másikat mindenki másnak. Szerinte ez jogsértés, amit meg is mondott a magyar miniszterelnöknek. Ahogyan azt is, hogy ha az ügyet az Európai Bíróságra viszi az Európai Bizottság, akkor azt a pert Magyarország biztosan elveszíti, mert a közösségen belül tilos diszkriminálni egymás állampolgárait.

Mindezek azt jelzik előre, hogy így vagy úgy, de Magyarországon hamarosan vége az olcsó üzemanyag korszakának. Az pedig óriási érvágás lesz a kormánynak. Ahogyan arról már korábban is írtunk, a Mol-nak az orosz vezetékes kőolaj-beszállítás masszív költségelőnyt biztosít. A napi, normál piaci körülmények között is érvényes 2-4 dolláros hordónkénti árelőny napi 300 ezer hordó finomításnál 360 ezer-720 ezer dollár extra nyereséget jelent a Mol-csoportnak, 60 százalékos orosz Ural kőolaj-feldolgozási arányt feltételezve. Az Ural típusú kőolaj általában 1-2 dollár/hordóval alacsonyabb árú, mint a Brent, a háború miatt ez a különbség 30 dollár fölé nőtt, mivel az oroszok nem tudják eladni a teljes korábbi kőolaj-exportmennyiséget.

A dízel és a benzin árrése 30-50 dollár/hordó lett a szokásos 5-15 dollár/hordó helyett, részben azért, mert az embargós veszély miatt az európai vevők nem hajlandóak megvenni az orosz feldolgozott termékeket. A Barátság kőolajvezetéken való ellátás további 1-3 dollár/hordó árelőnyt jelent a Molnak, mivel az orosz beszállítók az alacsonyabb vezetékes szállítási költségből származó előnyt megosztják a vevőikkel. Mindezek következtében a Mol finomítói és nagykereskedelmi üzletága napi 3-3,5 milliárd forint extra adózás előtti nyereséget termel az olcsó Uralnak köszönhetően, és 2-2,5 milliárd forint extraprofitot ér el a finomított termékek magas árrése miatt. Ezt részben ellensúlyozza a magas földgáz és energiaár (– 1,5 milliárd forint), illetve a befagyasztott magyar üzemanyagárak 1-1,5 milliárd forintos vesztesége. De így napi 2,5-3 milliárd forinttal nagyobb az üzemi nyereség, mint a háború és a nagykereskedelmi árbefagyasztás előtt a csoport ezen üzletágában.

Ez az a nyereség, amit le akar fölözni a kormány, hivatkozva a háborúra és a költségvetés nehéz helyzetére.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!