Lakner Zoltán Próbálják rábeszélni az indulásra a legesélyesebb ellenzéki jelölteket

Csak egy maradhat, mint azt a Hegylakó rajongói jól tudják, ám a hazai miniszterelnök-jelölti előválasztás egyelőre még inkább fordítva működik: a legesélyesebbnek tartott politikusok várnak a döntéssel – vagy legalábbis indulási szándékuk bejelentésével. A szeptember-októberre tervezett előválasztás sokféle értelemben teszteli majd nem csak a szövetkező pártokat, de a kormányváltó közvéleményt is. A kampánygépezet működőképessége mellett az is kérdés lesz, elviseli-e a versengéssel járó feszültséget az összefogást kikövetelő ellenzéki közönség.

„Ha nem lesz előválasztás, biztosan nem leszek miniszterelnök-jelölt” – biztosította híveit és ellenfeleit Karácsony Gergely. A főpolgármester jogosan beszélt arról az ATV-nek adott minapi interjújában, hogy az önkormányzati választáson „nem kalapból kihúzott jelölt volt”, s az előválasztás sokat lendített 2019-es kampányán, ténylegesen hozzátett a győzelméhez.

Csakhogy az ellenzék legmagasabb tisztséget viselő politikusa nyitott kapukat dönget, hiszen a hat együttműködő ellenzéki párt, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd már tavaly novemberben megegyezett arról, hogy előválasztáson döntik el, ki legyen közösen állított kihívójuk Orbán Viktorral szemben. Igaz, Karácsony azt nem mondta, hogy ha lesz előválasztás, akkor mindenképpen miniszterelnök-jelölt lesz, ezzel együtt is árulkodó, hogy a főpolgármester konkrétan megnevezett feltétele valami olyasmi, amiről már döntés született.

E legutóbbi gyenge feltétel mintha egy puhulási trendbe illeszkedne Karácsony álláspontjában. Tavaly nyáron még azt mondta a Balkan Insight-nak, „nem indulok az előválasztáson”, decemberben viszont már úgy fogalmazott, hogy nincs ilyen ambíciója és „a hátam közepére kívánom” a jelöltséget, ami inkább szól a személyes élvezet alacsony fokáról, mint a politikai szándék hiányáról. Mi, politikai elemzők persze valóban túlcsavargatjuk olykor a nyilatkozatokat, amelyekben az adott politikus talán csak mindannyiszor ugyanazt akarja mondani. Habár például Merkel kancellár az újrajelölésével kapcsolatos kérdésekre válaszul képes mindig kimondani ugyanazt az egy szót: nem.

Az pedig egy tényleges, Karácsonnyal kapcsolatos tapasztalat, hogy 2017-ben egy kiszivárgott feltétel szerint azt mondta zárt körben, „sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem” a miniszterelnök-jelöltséget. Mégis, előbb az Együtt és a Párbeszéd, majd az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje volt. Egy politikai döntés születésének körülményei gyakran bonyolultabbak, mint kívülállóként gondolnánk, így például az ambíció együtt járhat az óvatossággal.

A politikában az sem szokatlan, hogy egy politikus nem tárja fel azonnal a szándékait.

Nemrég a hvg.hu írt arról, hogy Karácsony Gergely Botka Lászlónál Szegeden és Nemény Andrásnál Szombathelyen járt, hogy rábeszélje őket a miniszterelnök-jelölti indulásra – sikertelenül. Karácsony tavaly májusban beszélt arról a 444-nek, hogy tudna olyan vidéki polgármestert, aki szerinte nála könnyebben győzhetne az ellenzék vezetőjeként 2022-ben. Jelöltje nevét azonban nem árulta el. A Jelenhez egyébként szintén eljutottak a Karácsony szegedi és szombathelyi látogatásáról szóló háttérinformációk, arról viszont forrásaink eltérően vélekedtek, pontosan mi lehetett a szándéka a miniturnéval. A jól értesültek egyik tábora szerint Karácsony – teljesen érthetően – komolyan aggódik a miniszterelnök-jelöltként rá és családjára irányuló propagandahadjárattól. Nem kívánja ugyanazt átélni, amit Vona Gábor szenvedett el a személyes támadások terén 2017-2018 folyamán. Viszont, mivel érzékeli az ellenzéki közvélemény nyomását, igyekszik saját maga helyett megoldást szállítani.

Mások szerint viszont Karácsony – habár a mocskos kampánnyal kapcsolatos aggodalma őszinte – valójában belátta, hogy nem ugorhat el a megméretés elől. Ha viszont elindul, akkor igyekszik bebiztosítani, hogy minél kevesebb jelölttel kelljen megvívnia. Főpolgármesterként ugyanis ő az a potenciális miniszterelnök-jelölt, akinek van vesztenivalója. Ezért igyekezett megbizonyosodni – e verzió szerint – arról, hogy a politikailag legfajsúlyosabb vidéki polgármesterek tényleg nem szállnak majd versenybe. Mindez tehát azt jelentené, hogy Karácsony egy fázissal a nyilvános bejelentések előtt jár, ami amúgy egy politikusra nézve inkább dicséret, mint bírálat, azaz már jelöltsége előkészítésén dolgozik. Ráadásul Karácsony az a politikus az ellenzéki oldalon, akinek több mint tíz éves múltja és valódi közhatalmi pozíciója van, neki kell a legkevésbé bizonygatnia, hogy helye van a versenyben, így szinte bármeddig kivárhat.

Ha innen nézzük, akkor Dobrev Klárának sem kell sietnie, hiszen ő meg a legnagyobb ellenzéki párt egyetlen megnevezett miniszterelnök-aspiránsa. Legutóbb a Klubrádiónak azt mondta Gyurcsány Ferenc: „a Demokratikus Koalíció Dobrev Klárát kívánja meggyőzni arról, hogy vezesse Magyarországot”. A meggyőzésre azért van szükség, mert Dobrevnek a feladaton egyelőre „nincsen rajta a politikai libidója”, ahogy ugyancsak Gyurcsány fogalmazott a Telexnek. Igaz, a pártelnök azt is hozzátette, hogy ha szeptember-októberben tartanak előválasztást, márpedig ez a menetrend van érvényben, akkor az Európai Parlament alelnöke még ráér dönteni.

Gyors ellenpróba: vajon mekkora az esély arra, hogy a legnagyobb ellenzéki párt ne szálljon versenybe az összefogás vezetőjének pozíciójáért – amelyre az egyetlen általa megnevezett jelöltje Dobrev Klára?

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!