Gyász

QEII RIP

Pál Monika | 2022.09.08. 19:55

Olvasási idő kb. 2 perc

Nem kell monarchistának lenni ahhoz, hogy az ember zsebkendő után nyúljon. Nem a királynőt, az embert is siratni lehet.

Meghalt Erzsébet királynő, a második, aki számos alattvalójának szerte a világon első volt a szívében. Erzsébet úgy halt meg, ahogy élt: imádott skóciai birtokán, családjától körülvéve, utolsó pillanatig dolgozva, hogy utolsó erejével még teljesítve hivatali kötelességét, amiről az egész élete szólt. Kedden, 1952-es trónra lépése óta utoljára beiktatta a sorban tizennegyedik miniszterelnökét.

A legprivátabb publikus ember volt. Népe naponta megérinthette a fonton lévő arcképét, miközben alig látta élőben. A polgárok kis adagokban és elvétve kaphattak betekintést az életébe, jó királyi szokást követve. Elfogadottsága a közvéleménykutatások szerint kimagaslóan magas volt a politika szereplői között, talán azért, vagy annak ellenére, mert a politikán kivül és felül állt. Az a mutatvány sikerült neki, ami a legnehezebb: megőrizve változni. Modernizálta az imidzsét, a monarchiát, lépést tartott a változásokkal, humorát és végtelen életszeretetét csillogtatta meg, amikor James Bond mellett szerepelt a londoni olimpiai játékok megnyitóján. Nem volt megírt forgatókönyve, ő írta azt azt és a történelmet elegáns stíl íroasztalánál. Maga volt a stabilitást, de nem szürkeségében, hanem egyenes tartásában és ezerszínű ruháiban. És a maga volt az anakronizmus a modernségben, a hagyományos vacsorákkal, felvonulásokkal, amelyek a történelmi brit identitás túlélését garantálták a demokrácia korában. Ő volt a nemzet nagymamája egy problémás családdal: sajátjával és a megosztott társadalmával. Viktória örököse volt, akinek hosszú uralkodását is túlszárnyalva rekordot döntött, de akinek neve nem a számok, hanem személyisége miatt marad fenn soká. A monarchia sosem lesz már ugyanolyan nélküle. Hiányozni fog.

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés