Rejtett aknák Karabahban

Miklós Gábor | 2021.10.13. 15:31

Olvasási idő kb. 10 perc

Kiválóan megtervezett hadműveletet indított tavaly szeptember 27-én Azerbajdzsán Örményország ellen. Minden bizonnyal török katonai szakértők készítették fel az azerieket a háborúra. Új hadviselési módszereket alkalmaztak a hegyi terepen jól beásott állásokat kiépített örmény erők ellen. Régóta tartott a kőolajban gazdag állam hadseregének átfegyverzése: Izrael évek óta szállított távirányítású pilóta nélküli felderítő és harci repülőket (drónokat), s ehhez még nagy mennyiségű török drónt vettek. A törökök az előző évek líbiai és szíriai konfliktusaiban begyakorolták a drón-hadviselés harcászatát. A nehéz kaukázusi hegyi terepen a frontális támadás helyett a kommandók alkalmazását választották. A harcedzett örmények nem voltak felkészülve az újfajta hadviselésre: a drónok megsemmisítették a harci technikájukat, a kommandók támadása megdöbbentette őket. Korábban orosz sugárhajtású harci gépeket és harcászati-hadműveleti rakétákat vásároltak, hogy ezekkel verjék vissza a régen időszerű azeri támadást. A Szuhoj repülőgépek nem emelkedtek a magasba, a rakéták bevetése körül nagy a homály. Az oroszok szerint a rakétákat nem alkalmazták, Nikol Pasinján örmény kormányfő szerint az orosz fegyver csődöt mondott. Kinél van az igazság? Az örmények állították: az azeriek szíriai zsoldosokat vetettek harcba, örmény oldalon viszont sok külföldi örmény önkéntes harcolt. Közülük sokan még azeri börtönben sínylődnek, mint állítólagos terroristák.

Hat hét háború után Pasinján kénytelen volt Vlagyimir Putyin közvetítésével hosszú távú fegyverszünetet kérni. Emlékeztetek ennek az egyezménynek a főbb pontjaira: Azerbajdzsán megkapta a háborúban elfoglalt, visszaszerzett összes területet, visszakerültek Bakuhoz a tűzszünet idején még örmény kézben lévő Karabahhal határos azeri járások, így a lacsini is, amelyen keresztül húzódik a legrövidebb út Örményországba, ennek az útvonalnak és a maradék Karabahnak az ellenőrzése öt évre 2000 orosz békefenntartó katona feladata lesz, az oroszok mandátumát meghosszabbíthatják, Örményország vállalta, hogy szárazföldi összeköttetést nyit Azerbajdzsán és a nahicseváni azeri exklávé között, s ezt az utat is oroszok, határőrök fogják felügyelni. Még szó volt arról is, hogy további közlekedési útvonalak is megnyílnak: az örmények Oroszország felé, az azeriek a Fekete-tenger felé keresnek közlekedési folyosókat, hogy felélénkítsék gazdaságukat. A moszkvai egyezség nem vált békévé, s a prosperitást ígérő gazdasági fellendülés sem indult be. Sőt! A korridorok tervezése új gyanúkat ébresztett, s ahelyett, hogy bizalmat teremtett volna, olyan félelmeket keltett, hogy például Baku a dél-örményországi körzet megszerzésére készül.

Van még rengeteg rejtett akna. Valódi és politikai is. A tavalyi háború során az azeriek több helyen annyira előre törtek, hogy fontos örmény közlekedési utak egy-egy szakaszát ellenőrzik most. Egy másik probléma a szovjet korszakban a két tagköztársaság között meghúzott vitatott határok. A szovjethatalom különös exklávékat hozott létre mindkét országban – a határvonal másik oldalán szigetformában folytatódik az azeri, vagy az örmény terület. Ezeket a kilencvenes évek elején dúló háborúban elfoglalták, lakóikat elűzték, de a probléma megmaradt, az egykori lakosok hazatérnének. Egy másik súlyos probléma a hadifoglyoké: több tucat örményt fogtak el a tűzszünet után az azeriek és ítéltek el határátlépésért és tiltott fegyvertartásért a vitatott területeken. Többeket elengedtek. Cserébe megkapták a térképet a területen elhelyezett örmény aknákról. Nem az egész visszahódított területről. Az azeriek által visszaszerzett járásokban mindennaposak a halálos robbanások.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés