Fóti Tamás Sebastian Kurz lemondása: bukás három nap alatt

Sebastian Kurz osztrák kancellár belebukott a legutóbbi botrányba. Egy közvélemény-kutatás adatainak meghamisítása, újságírók lefizetése, és a „baráti sajtó” együttműködését az állam kontójára meghálálni – ez saját pártjának is sok volt. Már az Ibiza-botrány utóhullámai is megrezegtették a lécet, a Schmid-ügyben (Jelen, 2021. 17. Az Ibiza-ügy árnyékában) levegőben lóg a vádemelés lehetősége. Ha elítélik, akár három évre is lecsukhatják. Hazudott a parlamenti vizsgálóbizottság előtt, és most, hogy a gazdasági és korrupciós ügyészség legutóbbi razziája elérte a kancellári hivatalt, pozíciója tarthatatlannak bizonyult.

Mi is az ellene felhozott vád? 2016-ban, még külügyminiszterként köze volt egy közvélemény-kutatáshoz, amely pártjának, az Osztrák Néppártnak lejtmenetét hozta ki, történelmi mélyponton, 18 százalékon jelezte népszerűségét. Az adatokat manipulálták – hangzik a vád, amelyhez partner volt az Österreich médiavállalkozás. A „közvélemény-kutatást”, a lefizetett újságírókat és a beszámoló publikálását, továbbá a cserébe felajánlott állami hirdetések árcéduláját, másfélmillió eurót, az adófizetők állták. És a bizonyítékok?

A nyomozást és a házkutatásokat elrendelő 104 oldalas végzés szerint a Kurz közvetlen környezetéből származó telefonos üzenetek alátámasztják a feltételezést, a konkrét megbízás tőlük származik. És az egyetlen, aki ebből hasznot húzhatott, aki tudatosan építette, készítette elő a hatalom átvételét a pártban és a 2017-es választás nagy győztese, vagyis maga a kancellár. Ahhoz, hogy átvehesse a hatalmat, politikai riválisai – a pártelnök-alkancellár Reinhold Mitterlehnertől kezdve a régi konzervatív gárdáig – útjában álltak, tehát először őket kellett eltávolítani. (Volt pártelnökéről most nyilvánosságra került sms szerint úgy emlékezett meg: „a seggfej”.) A hamisított közvélemény-kutatás és Kurz híveinek tartós nyomulása célt ért, a pártban is teret nyert a felismerés: új, friss áramlatnak kell jönnie, és minél előbb állnak át a tervezett reformok támogatására, annál nagyobb esélyük van arra, hogy a hatalom közelében maradjanak.

Természetesen a fiatalabb nemzedék új arcai kezdték fokozatosan kiszorítani a régieket, és kevesen látták át, hogy itt az évek óta formálódó, nagyon tudatosan felépített aknamunka szinte puccsba torkollt. Valóban, a szemtelenül fiatal Kurznak sikerült feketéből türkizre átfestenie a pártot, felmondta a szociáldemokratákkal közös koalíciót, majd megkaparintva a pártelnöki tisztet, hatalmas győzelmet ért el az előrehozott választásokon, és alapíthatott koalíciót új partnerével, a szélsőjobb Szabadságpárttal (FPÖ). (Az Ibiza-ügyből is kiderült, hogy még hónapokkal a választás előtt az FPÖ elnöke, Heinz-Christian Strache már lukratív ajánlatokkal halmozta volna el a vélt orosz milliárdos-rokont. Vagyis Strache is biztosra ment, hiszen tudta, ő lesz a konzervatívok következő partnere.)

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!