Sebastian Kurz lemondása: bukás három nap alatt

Fóti Tamás | 2021.10.16. 17:00

Címkék:

Ausztria

Olvasási idő kb. 9 perc

Sebastian Kurz osztrák kancellár belebukott a legutóbbi botrányba. Egy közvélemény-kutatás adatainak meghamisítása, újságírók lefizetése, és a „baráti sajtó” együttműködését az állam kontójára meghálálni – ez saját pártjának is sok volt. Már az Ibiza-botrány utóhullámai is megrezegtették a lécet, a Schmid-ügyben (Jelen, 2021. 17. Az Ibiza-ügy árnyékában) levegőben lóg a vádemelés lehetősége. Ha elítélik, akár három évre is lecsukhatják. Hazudott a parlamenti vizsgálóbizottság előtt, és most, hogy a gazdasági és korrupciós ügyészség legutóbbi razziája elérte a kancellári hivatalt, pozíciója tarthatatlannak bizonyult.

Mi is az ellene felhozott vád? 2016-ban, még külügyminiszterként köze volt egy közvélemény-kutatáshoz, amely pártjának, az Osztrák Néppártnak lejtmenetét hozta ki, történelmi mélyponton, 18 százalékon jelezte népszerűségét. Az adatokat manipulálták – hangzik a vád, amelyhez partner volt az Österreich médiavállalkozás. A „közvélemény-kutatást”, a lefizetett újságírókat és a beszámoló publikálását, továbbá a cserébe felajánlott állami hirdetések árcéduláját, másfélmillió eurót, az adófizetők állták. És a bizonyítékok?

A nyomozást és a házkutatásokat elrendelő 104 oldalas végzés szerint a Kurz közvetlen környezetéből származó telefonos üzenetek alátámasztják a feltételezést, a konkrét megbízás tőlük származik. És az egyetlen, aki ebből hasznot húzhatott, aki tudatosan építette, készítette elő a hatalom átvételét a pártban és a 2017-es választás nagy győztese, vagyis maga a kancellár. Ahhoz, hogy átvehesse a hatalmat, politikai riválisai – a pártelnök-alkancellár Reinhold Mitterlehnertől kezdve a régi konzervatív gárdáig – útjában álltak, tehát először őket kellett eltávolítani. (Volt pártelnökéről most nyilvánosságra került sms szerint úgy emlékezett meg: „a seggfej”.) A hamisított közvélemény-kutatás és Kurz híveinek tartós nyomulása célt ért, a pártban is teret nyert a felismerés: új, friss áramlatnak kell jönnie, és minél előbb állnak át a tervezett reformok támogatására, annál nagyobb esélyük van arra, hogy a hatalom közelében maradjanak.

Természetesen a fiatalabb nemzedék új arcai kezdték fokozatosan kiszorítani a régieket, és kevesen látták át, hogy itt az évek óta formálódó, nagyon tudatosan felépített aknamunka szinte puccsba torkollt. Valóban, a szemtelenül fiatal Kurznak sikerült feketéből türkizre átfestenie a pártot, felmondta a szociáldemokratákkal közös koalíciót, majd megkaparintva a pártelnöki tisztet, hatalmas győzelmet ért el az előrehozott választásokon, és alapíthatott koalíciót új partnerével, a szélsőjobb Szabadságpárttal (FPÖ). (Az Ibiza-ügyből is kiderült, hogy még hónapokkal a választás előtt az FPÖ elnöke, Heinz-Christian Strache már lukratív ajánlatokkal halmozta volna el a vélt orosz milliárdos-rokont. Vagyis Strache is biztosra ment, hiszen tudta, ő lesz a konzervatívok következő partnere.)

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés