Simicska utolsó földjei is Mészároshoz kerültek

Így épült ki a fideszes földbirtokrendszer Magyarországon

Simicska utolsó földjei is Mészároshoz kerültek

Ángyán József Fotó: MTI/Beliczay László

Intézményes fideszes földrablás címmel Ángyán József 2016 óta készít jelentéseket a földárverésekről. A napokban a földprivatizációk feldolgozásának újabb fejezetét zárta le. Az egykori államtitkár azt állítja, hogy a meghirdetett célokkal szemben a földek jórészét nem a falvakban élő családi vállalkozók, hanem a politikailag elkötelezett nagygazdák kapják. Szerinte az ország földterületeit a Fidesz „elrabolta”. A kormány eredetileg azt ígérte, hogy a családi gazdaságok számát növeli, mert javítani akarja a falu népességmegtartó képességét, de ehelyett az elmúlt tíz évben 120 ezerrel csökkent a hazai agrárgazdaságok száma, s a családok tízezrei adták fel a gazdálkodást. 

– Az intézményesített földrablást bemutató Ángyán jelentéseknek az a legfontosabb célja, hogy a Fidesz által elkövetett törvénysértéseket egy ellenzékből alakuló kormány felülvizsgálhassa – nyilatkozta a Helyben.hu-nak Rodics Katalin, aki a mezőgazdasági tárca korábbi politikai államtitkárának közvetlen munkatársa volt. A napokban a földprivatizációk feldolgozásának újabb fejezete zárult le. Ángyán József ismét azt állapította meg, hogy a kormány az árverések során törvényt sértett, alaposan átverve azokat a falusiakat, akiknek korábban a szavazatokért cserébe földet ígért. 

A mai kormány még hatalomra jutása előtt azt ígérte a magyar falvakban élő gazdáknak, hogy a vidéki családok megélhetéshez helyben fog földet biztosítani. Ez garantálhatta volna a megélhetésüket, s ezzel a vidék népességmegtartó képességét. De az Orbán kormány becsapta a vidéken élőket – közölte Rodics, aki korábban a Mezőgazdasági Minisztérium természetvédelmi szakembere volt, jelenleg pedig a Greenpeace témafelelőseként tevékenykedik. Ángyán József emiatt távozott a kormányból, és azóta 18 megye törvénysértéseiről készített összefoglaló tanulmányt, a legutóbbit Vas megyéről, ahol – mint kiderült – Simicska Lajos utolsó darab földjei is Mészáros Lőrinchez kerültek.

Rodics szerint a meghirdetett földárverések szinte mindenhol átverésnek bizonyultak, mert a Fidesz leginkább a kormányfő kegyeit kereső oligarcháknak juttatta az állami földek túlnyomó részét. 

A föld ígérete tehát csak mézesmadzag volt a vidék társadalmának az előző választások előtt, azzal a céllal, hogy a Fidesz megszerezze a falvak népének szavazatait. A vicc az, hogy az Ángyán által elkészített eredeti választási program alapján készült vidékfejlesztési terv jó része, papíron még ma is érvényben van – állítja Rodics Katalin, hozzátéve, hogy valójában ezt a programot soha nem gondolták komolyan, a tények legalábbis ezt bizonyítják. Az átverés miatti tiltakozásul a helyiek ezúttal nem zárták le a közlekedési utakat, mint korábban oly’ sokszor – talán azért, mert a képviselőjük ma a parlamenti padsorban ülve szép fizetést kap. A tényeket ennek ellenére látják, de lépni nem mernek, mert félnek a retorzióktól. 

Az eredeti ötlet pedig az volt, és ezt tartalmazta a törvény is, hogy mindenütt a helyben élő gazdák jussanak földhöz az állami területek bérbeadásakor. De az Ángyán tanulmányok azt bizonyítják, hogy a földek nagy részét a Fidesz holdudvar kapta meg. Közülük sokan nem is helyben laknak, nem 30-40 kilométeres körzetben élnek, és még csak nem is gazdálkodnak. Az országosan is egyedülálló biogazdálkodást folytató Kishantos területeiből pedig olyanok is kaptak, akik soha nem foglalkoztak mezőgazdasággal, hanem építési vállalkozóként, vagy éppen műkörmösként kötődtek a Fideszhez.  Ez a kör aztán meg is vehette az egykori kishantosi birtokot, vagyis ez a terület a biotermelés számára eltűnt.

Ezzel a módszerrel alakult ki az állami tulajdonú területekből a mai fideszes földbirtokrendszer Magyarországon. 

Pedig ha a törvény előírásai szerint osztják szét a földet, akkor sok ezer falusi önkormányzat akár helyben is meg tudná termelni az ott élők számára a közétkeztetéshez szükséges zöldséget-gyümölcsöt, gabonát. A Greenpeace azt is javasolta, hogy a falvakban biogazdálkodásra tanítsák meg a helyeiket, amivel egészséges élelmiszerhez jutottak volna az iskolákban a falusi gyerekek, vagy a kórházi betegek. Ehelyett azonban még a nemzeti parkoknál is felülvizsgálták az eredeti bérbeadásokat, s az évtizedek óta a földből élő emberektől elvették a földbérleteket, hogy politikai alapon azokat is újraoszthassák. Sokan emlékezhetnek még arra az idős birkatartóra, aki – miután évtizedes földbérletét felmondták – bele is halt e döntésbe. 

A Vas megyei földrablás pikantériája – az Ángyán jelentés szerint –, hogy a területen volt korábban az egykori milliárdos Simicska Lajos földje is. A hírek szerint az Orbánnal szemben háborút vesztő oligarcha a kecskéi között él, ami persze nem jelenti azt, hogy nincs mit a tejbe aprítania. A jelentés szerint az egykori földbirtoka már Mészáros Lőrincet gazdagítja, vagyis Orbán hűbéri rendszerét szolgálja. A magyar igazságszolgáltatás egyik döntése először ugyan alkotmányellenesnek minősítette Kishantos kapcsán az egész pályáztatási rendszert, kifogásolva, hogy a politikai döntéseket magasabb fórumokon nem lehet megfellebbezni. Kishantos ügyében elmentek a strasbourgi bíróságoz is, a döntésre azonban várni kell. Miközben az állami földek elárverezése jórészt már megtörtént, és jogorvoslat legfeljebb egy következő kormánytól várható. 

Vas megyében összesen 16 ezer hektár földet vertek dobra, de a területnek csupán harmada talált gazdára. Ángyán ezt a bandaháborús hangulattal magyarázza. Simicska – a kegyvesztett barát – már csak földjei eladásának feltételeiről alkudozhatott Orbán Viktorral. Mindez elriasztotta a földvásárlókat.

Meglepő viszont, hogy az osztrák „föld vircsaftot” megszüntető Orbán rezsim által eladott föld egy része szinte árverseny nélkül, kikiáltáson talált gazdára, vásárlói között külföldi, illetve kettős állampolgár is akadt. Nyilvánvalóan ezek a baráti körhöz tartozó külföldiek lehettek. A helybéli magánszemélyeknek Vas megyében is kevés föld jutott, ehelyett a terület 25 százalékát magyarországi cégeik nevén külföldi, illetve kettős állampolgárok szerezték, akik között több is akad olyan, aki életvitelszerűen Németországban, illetve Ausztriában él. Az Orbán-Simicska háborúnak alárendelt földprivatizáció – Ángyán szerint – világosan megmutatja a feudális, hübéri, birtokadományozó rendszer igazi arcát.

Az Ángyán jelentésekből kiderül az is, hogy több olyan megye, illetve település van, ahol a helyben élők közül senki nem kapott földet. A települések közvetlen határában lévő terület nem is a helyi embereké. Ezért nincs ma munka, megélhetés vidéken, hisz az egykori tulajdonosok még csak cselédek sem lehetnek saját földjeiken.

Ez lett a Fidesz új földosztásából 18 megyében. Pedig a helyben ökológiai módszerekkel termelt élelmiszer nem csak munkát ad, de egészséges is, az óriási szántóterületeken termelt, agyonvegyszerezett növényekkel szemben. Arról nem is beszélve, hogy ma a nagyüzemi módon termesztett repce, napraforgó, kukorica és a búza nagy része állati takarmány vagy energia alapanyaggá válik, tehát ezekből jórészt nem emberi táplálékot, hanem bioetanolt, vagy biodízelt készítenek. Eközben azt papolja a hatalom, hogy csak a nagyüzemi módon, vegyszerezéssel előállított élelmiszerrel képesek a szükségleteket előállítani. 

A Greenpeace azért szállt be Ángyán József kutatatásaiba, mert a civil szervezet az öko-gazdálkodás nagyobb arányú elterjesztését szeretné elérni. A nagyüzemi vegyszeres növénytermesztés ugyanis nagymértékben károsítja az élővilágot, a klímát, veszélyezteti a földi életet, benne az emberi egészséget. Miközben létezik működőképes öko-gazdálkodás is, amellyel megóvható a természet és az emberi élet egészsége. 

 

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.