Simicska utolsó földjei is Mészároshoz kerültek

Így épült ki a fideszes földbirtokrendszer Magyarországon

Simicska utolsó földjei is Mészároshoz kerültek

Ángyán József Fotó: MTI/Beliczay László

Intézményes fideszes földrablás címmel Ángyán József 2016 óta készít jelentéseket a földárverésekről. A napokban a földprivatizációk feldolgozásának újabb fejezetét zárta le. Az egykori államtitkár azt állítja, hogy a meghirdetett célokkal szemben a földek jórészét nem a falvakban élő családi vállalkozók, hanem a politikailag elkötelezett nagygazdák kapják. Szerinte az ország földterületeit a Fidesz „elrabolta”. A kormány eredetileg azt ígérte, hogy a családi gazdaságok számát növeli, mert javítani akarja a falu népességmegtartó képességét, de ehelyett az elmúlt tíz évben 120 ezerrel csökkent a hazai agrárgazdaságok száma, s a családok tízezrei adták fel a gazdálkodást. 

– Az intézményesített földrablást bemutató Ángyán jelentéseknek az a legfontosabb célja, hogy a Fidesz által elkövetett törvénysértéseket egy ellenzékből alakuló kormány felülvizsgálhassa – nyilatkozta a Helyben.hu-nak Rodics Katalin, aki a mezőgazdasági tárca korábbi politikai államtitkárának közvetlen munkatársa volt. A napokban a földprivatizációk feldolgozásának újabb fejezete zárult le. Ángyán József ismét azt állapította meg, hogy a kormány az árverések során törvényt sértett, alaposan átverve azokat a falusiakat, akiknek korábban a szavazatokért cserébe földet ígért. 

A mai kormány még hatalomra jutása előtt azt ígérte a magyar falvakban élő gazdáknak, hogy a vidéki családok megélhetéshez helyben fog földet biztosítani. Ez garantálhatta volna a megélhetésüket, s ezzel a vidék népességmegtartó képességét. De az Orbán kormány becsapta a vidéken élőket – közölte Rodics, aki korábban a Mezőgazdasági Minisztérium természetvédelmi szakembere volt, jelenleg pedig a Greenpeace témafelelőseként tevékenykedik. Ángyán József emiatt távozott a kormányból, és azóta 18 megye törvénysértéseiről készített összefoglaló tanulmányt, a legutóbbit Vas megyéről, ahol – mint kiderült – Simicska Lajos utolsó darab földjei is Mészáros Lőrinchez kerültek.

Rodics szerint a meghirdetett földárverések szinte mindenhol átverésnek bizonyultak, mert a Fidesz leginkább a kormányfő kegyeit kereső oligarcháknak juttatta az állami földek túlnyomó részét. 

A föld ígérete tehát csak mézesmadzag volt a vidék társadalmának az előző választások előtt, azzal a céllal, hogy a Fidesz megszerezze a falvak népének szavazatait. A vicc az, hogy az Ángyán által elkészített eredeti választási program alapján készült vidékfejlesztési terv jó része, papíron még ma is érvényben van – állítja Rodics Katalin, hozzátéve, hogy valójában ezt a programot soha nem gondolták komolyan, a tények legalábbis ezt bizonyítják. Az átverés miatti tiltakozásul a helyiek ezúttal nem zárták le a közlekedési utakat, mint korábban oly’ sokszor – talán azért, mert a képviselőjük ma a parlamenti padsorban ülve szép fizetést kap. A tényeket ennek ellenére látják, de lépni nem mernek, mert félnek a retorzióktól. 

Az eredeti ötlet pedig az volt, és ezt tartalmazta a törvény is, hogy mindenütt a helyben élő gazdák jussanak földhöz az állami területek bérbeadásakor. De az Ángyán tanulmányok azt bizonyítják, hogy a földek nagy részét a Fidesz holdudvar kapta meg. Közülük sokan nem is helyben laknak, nem 30-40 kilométeres körzetben élnek, és még csak nem is gazdálkodnak. Az országosan is egyedülálló biogazdálkodást folytató Kishantos területeiből pedig olyanok is kaptak, akik soha nem foglalkoztak mezőgazdasággal, hanem építési vállalkozóként, vagy éppen műkörmösként kötődtek a Fideszhez.  Ez a kör aztán meg is vehette az egykori kishantosi birtokot, vagyis ez a terület a biotermelés számára eltűnt.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!