Sokkoló adatok bizonyítják az oktatási tiltakozások igazságát

Magyarországon a családi háttér egy életen át tartó stigma

Ónody-Molnár Dóra | 2022.12.08. 16:52

Olvasási idő kb. 15 perc

Egy friss OECD-kutatás adatai azt mutatják, hogy a magyar közoktatás teljesítménye még régiós szinten is pocsék. Magyarország – a csehekkel, osztrákokkal, szlovákokkal és a lengyelekkel összehasonlítva – a legrosszabb eredményeket érte el szövegértésben.

A mai napon is többszáz iskolában tiltakoztak a diákok a közoktatás romló színvonala miatt és a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanáraik visszavételéért. Egy frissen nyilvánosságra hozott, munkaerőpiaci kutatási jelentés számokkal bizonyítja, hogy  mennyire megalapozottak a tiltakozások. A közoktatás rossz teljesítménye ugyanis számos munkapiaci mutatóban megmutatkozik.

Az iparilag fejlett országokat tömörítő OECD PIAAC nevű kutatásához kapcsolódó magyar adatfelvétel eredményeit ismertették ma délelőtt a vizsgálatban résztevő közgazdászok, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet (Budapest Intézet) és a Tárki Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. (Tárki Tudok) közös szervezésében.

Az OECD PIAAC vizsgálata a felnőtt népesség készségeit méri fel azzal a céllal, hogy az elvégzett iskolai osztályok számánál jóval pontosabb és részletesebb képet adjon a lakosság tényleges képességeiről. A módszertant az OECD állítja össze, a lekérdezést Magyarországon a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal megbízásából a KSH végezte.

Scharle Ágota, a Budapest Intézet közgazdásza elmondta, hogy a PIAAC kutatásban Magyarország 2017-2018-ban vett részt először. Az egységes módszertannal készülő nemzetközi felmérés azt vizsgálja, hogy a felnőttek milyen szövegértési, számolási és probléma megoldási készségekkel rendelkeznek (ez utóbbit digitális felületeken mérték). A PIAAC a munkapiaci kimenetekről is gyűjt adatokat: a kutatás nézi azt is, hogy a vizsgálatba bevont felnőttek hol dolgoznak, milyen munkát végeznek, mennyi bért keresnek. A magyar adatfelvételnek vanna sajátos, kiegészítő kérdései is. Készült egy reprezentatív minta a regisztrált munkanélküliekről, volt egy kérdés, amely az idegennyelv tudását firtatta, illetve a nemzeti kisebbségek – azaz a romák – helyzetéről is készült adatfelvétel.

Lannert Judit oktatáskutató, a Tárki Tudok munkatársa megvilágította, miért fontos arról tudni, hogy a felnőtt lakosság hogyan áll az alapkészségeket illetően. – Az automatizáció, robotizáció és a mesterséges intelligencia alapjaiban változtatja meg az eddigi megszokott életünket, ezért egészen másra és újra van szükség a humán erőforrás fejlesztése terén. A mi régiónkban a munkák 70 százalékát hamarosan kiváltják a gépek és a technológiai fejlesztések. Ezért különösen felértékelődnek a nem automatizálható készségek, azaz az innovációra való képesség és a kreativitás. Ezért nem mindegy, milyen állapotban van a humánerőforrás – fogalmazott, utalva arra, hogy csak stabil alapkészségekkel lehet a folyamatosan változó munkapiachoz alkalmazkodni, azaz az élethosszig tartó tanulásba bekapcsolódni.

Lannert Judit hangsúlyozta, hogy nem az az érdekes, hogy a fejlettebb országokhoz – például a skandináv államokhoz – képest hol állunk, hanem az, milyen tendenciák, struktúrák rajzolódnak ki a hozzánk hasonló fejlettséggel rendelkező régiós országokban.

És akkor álljanak itt a sokkoló adatok:

Magyarország – a csehekkel, osztrákokkal, szlovákokkal és a lengyelekkel összehasonlítva – a legrosszabb eredményeket érte el szövegértésben.

Egyedül akkor előzzük meg a lengyeleket, ha csak a középiskolai végzettségre szűrünk. Összességében elmondható: a magyar felnőtt népességen belül nagy a rosszul (legfeljebb kettes szinten) teljesítők aránya. A szövegértési képesség terén a legfeljebb általánost végzettetek 95 százaléka gyengén teljesít, de még a szakmunkás végzettségűek 80 százaléka és az érettségizettek közel harmada is gyenge olvasásban. Lannert Judit kiemelte azt a drámai eredményt is, hogy még a felsőfokú végzettségűek egynegyede sem tud egy bonyolultabb szöveget értelmezni.

Forrás: Lannert Judit prezentációja

Ezt olvashatja még a cikkben:

Mi a helyzet a számolási készségekkel?

Mi derült ki az érettségit nem adó szakképzésről?

Mi az összefüggés a családi háttér és az iskolai eredmény között?

Mit mutatnak az adatok az alapkészségek és a bérek nagysága között?

Mennyivel növeli a fizetést a számítástechnikai készségek és a nyelvtudás?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés