Fóti Tamás Stencilezett Orbán – Konfliktusokkal kezdődött a szlovén EU-elnökség  

Mi köze van az Európai Unió soros szlovén elnökségének a magyar homofób törvényhez? A szlovén miniszterelnök, Janez Janša szerint az általa támadott „brüsszeli bürokrácia” kettős mércéjére jó példa a magyar törvény fogadtatása. Az Európai Parlament határozatban ítélte el a törvényt, megállapítva, hogy a magyar kormány fokozatosan építi le az alapvető jogokat.

Janez Janša a legjobb védekezés a támadás jegyében ment neki nem éppen diplomatikusan az uniós intézményeknek. Brüsszelben, de a tagállami fővárosokban is aggódva fogadták, hogy hat hónapig Szlovénia áll az EU kormányrúdjánál, pont egy olyan ország határozza meg az uniós prioritásokat, amelyet tengernyi kritika ér. Még az is felmerült, de aztán egyhangúság hiányában elvetették, hogy vonják meg a soros elnökséget Ljubljanától. Már a programról való egyeztetés, az Európai Bizottsággal tartott szokásos közös ülés is incidenssel végződött. Szlovénián ugyanis nagy a nyomás, hogy nevezze meg azokat a nemzeti koordináló ügyészeket, akik közvetítenek a Luxemburgban székelő új intézmény, az Európai Ügyészség (EPPO) és országuk igazságügyi szervei között. Az ország késésben van az uniós pénzeket érintő visszaélések, korrupciók, pénzmosások vagy a határokon átnyúló áfa-csalások kivizsgálására létrehozott szerv Szlovéniát érintő munkájában.

Janša a féléves program ismertetésekor kitért a bírálatokra, mondván, nem a kormányán múlik a késlekedés. Szerinte ugyanis érvényteleníteni kellett az ügyészi pályázatot a jelöltek politikai elkötelezettsége miatt. Ezt illusztrálandó fotót mutatott be, amely a szlovén bírák és baloldali EP képviselők, politikusok kirándulásán készült, külön megjelölve a szociáldemokratákat. A napirenden kívüli közjáték megütközést keltett, az EB holland alelnöke, a szintén szociáldemokrata Frans Timmermans tiltakozásul nem is volt hajlandó részt venni az EB és a szlovén kormány közös fényképezkedésén.

Az incidens sok hasonlóságot mutat az Európai Parlament és a magyar kormány közötti konfliktusokkal. Az EP a médiát, a civil szervezeteket érő állandó támadások, az igazságügy politikai befolyásolása miatt már korábban is megkérdőjelezte a jogállamiság tiszteletben tartását Szlovéniában. A múlt héten Janša az EP-ben is ismertette a féléves programot, és amint azt várható volt, az ezt követő vitában felháborodottan vonták kérdőre a jogállamiság megsértése miatt. Ami külön kínos lehetett számára, hogy saját politikai családja, a Néppárt képviselői sem takarékoskodtak a bírálattal. Frakcióvezetőjük, Manfred Weber azt mondta, hogy a jogállamiság magától értetődő politikai elv, és annak egyetlen tagállamban való megsértése az egész EU ügye.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korábbi közös sajtótájékoztatójukon ugyan nem nevezte meg Magyarországot és Szlovéniát, ám egyértelműen rájuk célzott, amikor hangsúlyozta, az EU hitelességét kockáztatják a demokratikus alapjogokat megsértő országok. Von der Leyen utalt arra, hogy a Bizottság most teszi közzé a jogállamiság tagországonkénti állapotáról szóló jelentését, amely nyilván heves vitákat fog kiváltani. Ezek levezetése, képviselete a soros elnökre hárul majd, neki is részt kell vállalnia benne. Amúgy ő is visszatért Janša fotójára. „A bíráknak joguk van a magánéletre” – mondta, egyszersmind elutasította a feltételezést, hogy a bírák elfogultak lennének csak azért, mert másik politikai családhoz tartoznak. Felszólította a szlovén kormányfőt, válaszoljon arra az újságírói kérdésre, mikor nevezik meg az ügyészeket. Janša szerint ez őszig megtörténik és meglehetős kellemetlenkedéssel fűzte hozzá: „Szlovénia az Európai Unió tagja, szokjanak hozzá!”. Von der Leyen bírálata nem szorítkozott az EPPO-ra, nyíltan számonkérte a szlovén hírügynökség elleni támadást, felidézve az állami támogatás visszatartását.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egyéves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!