Svédország: bizonytalan jövő a miniszterelnök lemondása után

Stefan Löfven, Svédország miniszterelnöke augusztus 22-én bejelentette, hogy a novemberi kongresszusi ülésen lemond pártelnöki tisztségéről és ezzel együtt kormányfői pozíciójáról is. Mindezzel segíteni szeretne utódának, hogy fel tudjon készülni a 2022 szeptemberében tartott választásokra.

Még június elején kezdődött a mostani lépéshez vezető huzavona, miután a szociáldemokraták és a zöldek kisebbségi kormánya javaslatot nyújtott be az albérleti törvény módosítására. Ez enyhített volna a szigorú, az árakat központilag szabályozó rendszeren, s engedné, hogy az új építésű lakásokat piaci alku keretében adják bérbe. Különösen a nagyobb városokban az utóbbi időszakban lakáshiány és túlkereslet alakult ki. Az új szabályozás ösztönözné a bérlakások építését, különösen a kisebb lakásokét, melyek jelenleg kevésbé jövedelmezőek a tulajdonosok számára.

A törvényjavaslat rendkívül megosztotta az egyébként is színes politikai palettát. Különösen érzékenyen érintette a kommunista gyökerekkel rendelkező Baloldali Pártot, amely addig kívülről támogatta a kormányt. Szerintük az intézkedés megfizethetetlenné tenné a lakásokat, rosszabb helyzetbe hozná a bérlőket és növelné a szegregációt is. 48 órás ultimátumot adtak a jogszabály visszavonására. A kormány nehéz helyzetbe került.

A 2018-as választások után úgy sikerült stabil kisebbségi kormányt létrehozniuk, hogy a Centrum Párt, Liberálisok és a Baloldali Párt külső támogatását is élvezték. Az első két párt jelentős befolyást kért, ennek eredménye volt a 73 pontos Januári Megállapodás. Ebben szerepelt az új építésű ingatlanokra bevezetett piaci bérleti díj is. Ha a kormány visszavonja a törvényt, elveszti a két párt támogatását, ha nem, akkor a harmadikét. Nem válaszolt az ultimátumra, s a Baloldali Párt megvonta külső támogatását.

A szélsőjobboldali Svéd Demokraták június közepén benyújtották a bizalmatlansági indítványt. A Mérsékelt és Kereszténydemokrata Párt jelezte, hogy támogatja az indítványt annak ellenére, hogy a lakáspiaci liberalizációval egyetértett. Löfven mondta is, hogy ezek a pártok csak abban értenek egyet, hogy őt megbuktassák. Június 21-én a 349 képviselő több mint fele, 181 fő nem szavazott bizalmat a miniszterelnöknek. A történelemben először sikerült bizalmatlansági indítvány során megbuktatni svéd miniszterelnököt és kormányát.

A miniszterelnök egy héttel később lemondott, és arra buzdította a pártokat, próbáljanak kormányképes koalíciót találni. Arra is figyelmeztette őket, hogy járvány idején megtartott előrehozott parlamenti választás rossz eredményeket hozna. Andreas Norlén parlamenti elnök fel is kérte az ellenzék legerősebb pártjának, a Mérsékelt Pártnak a vezetőjét, Ulf Kristerssont miniszterelnöknek, de neki sem sikerült elnyernie a parlament bizalmát. Svédországban az úgynevezett negatív parlamentarizmus intézménye működik, ami azt jelenti, hogy a miniszterelnöknek nem szükséges többséget szereznie, de ha a képviselők abszolút többsége ellene szavaz, akkor a választás sikertelennek tekinthető. Klasszikus példa erre, amikor 1978-79-ben Ola Ullstennek mindössze 39 liberális képviselő támogatásával sikerült kormányt alakítania, mert a Szociáldemokrata és a Centrum Párt tartózkodott a szavazástól.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egyéves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!