Svédország: bizonytalan jövő a miniszterelnök lemondása után

Csontos Dominik | 2021.09.10. 19:35

Olvasási idő kb. 7 perc

Még június elején kezdődött a mostani lépéshez vezető huzavona, miután a szociáldemokraták és a zöldek kisebbségi kormánya javaslatot nyújtott be az albérleti törvény módosítására. Ez enyhített volna a szigorú, az árakat központilag szabályozó rendszeren, s engedné, hogy az új építésű lakásokat piaci alku keretében adják bérbe. Különösen a nagyobb városokban az utóbbi időszakban lakáshiány és túlkereslet alakult ki. Az új szabályozás ösztönözné a bérlakások építését, különösen a kisebb lakásokét, melyek jelenleg kevésbé jövedelmezőek a tulajdonosok számára.

A törvényjavaslat rendkívül megosztotta az egyébként is színes politikai palettát. Különösen érzékenyen érintette a kommunista gyökerekkel rendelkező Baloldali Pártot, amely addig kívülről támogatta a kormányt. Szerintük az intézkedés megfizethetetlenné tenné a lakásokat, rosszabb helyzetbe hozná a bérlőket és növelné a szegregációt is. 48 órás ultimátumot adtak a jogszabály visszavonására. A kormány nehéz helyzetbe került.

A 2018-as választások után úgy sikerült stabil kisebbségi kormányt létrehozniuk, hogy a Centrum Párt, Liberálisok és a Baloldali Párt külső támogatását is élvezték. Az első két párt jelentős befolyást kért, ennek eredménye volt a 73 pontos Januári Megállapodás. Ebben szerepelt az új építésű ingatlanokra bevezetett piaci bérleti díj is. Ha a kormány visszavonja a törvényt, elveszti a két párt támogatását, ha nem, akkor a harmadikét. Nem válaszolt az ultimátumra, s a Baloldali Párt megvonta külső támogatását.

A szélsőjobboldali Svéd Demokraták június közepén benyújtották a bizalmatlansági indítványt. A Mérsékelt és Kereszténydemokrata Párt jelezte, hogy támogatja az indítványt annak ellenére, hogy a lakáspiaci liberalizációval egyetértett. Löfven mondta is, hogy ezek a pártok csak abban értenek egyet, hogy őt megbuktassák. Június 21-én a 349 képviselő több mint fele, 181 fő nem szavazott bizalmat a miniszterelnöknek. A történelemben először sikerült bizalmatlansági indítvány során megbuktatni svéd miniszterelnököt és kormányát.

A miniszterelnök egy héttel később lemondott, és arra buzdította a pártokat, próbáljanak kormányképes koalíciót találni. Arra is figyelmeztette őket, hogy járvány idején megtartott előrehozott parlamenti választás rossz eredményeket hozna. Andreas Norlén parlamenti elnök fel is kérte az ellenzék legerősebb pártjának, a Mérsékelt Pártnak a vezetőjét, Ulf Kristerssont miniszterelnöknek, de neki sem sikerült elnyernie a parlament bizalmát. Svédországban az úgynevezett negatív parlamentarizmus intézménye működik, ami azt jelenti, hogy a miniszterelnöknek nem szükséges többséget szereznie, de ha a képviselők abszolút többsége ellene szavaz, akkor a választás sikertelennek tekinthető. Klasszikus példa erre, amikor 1978-79-ben Ola Ullstennek mindössze 39 liberális képviselő támogatásával sikerült kormányt alakítania, mert a Szociáldemokrata és a Centrum Párt tartózkodott a szavazástól.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés