Szégyenpadra ültetett nemzet

Vásárhelyi Mária | 2022.12.05. 11:40

Olvasási idő kb. 4 perc

Egy ismerősöm mesélte, hogy néhány hete, amikor Svédországban járt, egy üzletben, sorban állás közben megkérdezte tőle valaki, hogy honnan jött, amire ő néhány másodperc gondolkodás után rávágta, hogy Bukarestből.

Nem akarta becsapni a kérdezőt, csak addigra elege lett a szánakozó vagy felháborodott reakciókból, amelyeket akkor hallgatott végig, amikor kiderült, hogy Magyarországról érkezett. „Mi folyik ott nálatok?” „Miért tűritek?” „Miért támogatjátok Putyint?” – záporoztak a kérdések és neki újra és újra el kellett magyaráznia, hogy ő nem azonos Orbán Viktorral és kormányával, ő egészen mást gondol a világról és benne a hazájáról.  A néhány hetes nyugat-európai utazgatás végére belefáradt a mentegetőzésbe, magyarázkodásba.

Mert valljuk be őszintén, a civilizált világban egyre kínosabb magyarnak lenni. Nem hordhat mindenki magán egy „útjelző” táblát, hogy „not in my name”, „én nem ezt akartam”.  Magyarország Európa szégyenpadján ül legalább egy évtizede, és csak gyűlnek, gyűlnek a szégyenfoltok. Ráadásul nemcsak egyre több lesz belőlük, hanem egyre szégyenteljesebbek és lemoshatatlanabbak is. Mert amíg „csak” az országot gyarmatosította a jelenlegi hatalom, addig ez belügy maradt, de amióta a nemzetközi színpadon is egyre-másra olyan döntéseket hoz a magyar kormány, a magyar nép nevében, amiért tisztességes demokrata csak szégyenkezhet, azóta a nemzeti szégyenünk nemzetközivé vált.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés