Szexuális ragadozók hálójában

A Skype többször kicsengett, amikor a lány felvette a hívást. Egy teljesen meztelen, kamerája előtt maszturbáló férfi hívta. „Nem baj, hogy 12 vagyok?” – kérdezte a lány. „Nézz úgy, mintha én is annyi lennék” – érkezett a válasz. Az internetes behálózásról szóló „Hálóban” (V síti) című film sokkolta Csehországot. Az alkotás társadalmi vitát nyitott ki az internetes műveltségről és az erőszak virtuális formáiról. Az Oktatási Minisztérium azt tervezi, hogy a jelenséggel kötelező tananyagként foglalkozik.

A film koncepcióját nem bonyolította túl a Vít Klusák-Barbora Chalupová rendezőpáros. A három 12 éves lánynak beöltözött fiatal felnőtt színésznő, Tereza Těžká, Anežka Pithartová és Sabina Dlouhá egy stúdióban kialakított három, különböző gyerekszobának berendezett helyiségben ül a számítógép előtt. Avatarjukon egykori valódi 12 éves fotójukkal, de hamis profillal jelentkeztek be a semleges tematikájú, internetes közösségekbe. A virtuális gyerek-karakterek nem viselkedtek kihívóan, mindig hangsúlyozták korukat és szándékukat, hogy csak beszélgetni szeretnének. De a különböző iskolai végzettségű, társadalmi helyzetű és minden korosztályból jelentkező férfiak özöne mindenkit meglepett. A forgatás tíz napja alatt a három lányt 2458 szexuális ragadozó szólította meg. A felvételeken a filmes szakembereken kívül szexológus, ügyvéd, kriminológus, pszichológus és a csehországi segélyhívó vonal igazgatója is rendszeresen jelen volt. Ehhez minden oka megvolt a stábnak: a színésznők elképesztő mennyiségű merev pénisz fotót kaptak. A férfiak meztelen fotókat kértek a lányoktól. Előfordult, hogy az aktképért pénzt ajánlottak fel. Más fenyegetéssel vagy zsarolással próbált további képeket kikényszeríteni áldozatától. Az ismételten feltett kérdésre, „nem zavarja, hogy tizenkét éves vagyok?”, minden férfi nemmel válaszolt. 

A rendezőpáros a napjainkban elterjedt internetes szexuális zaklatás jelenségét és a szexuális ragadozók viselkedését akarta bemutatni. Felmérések szerint a cseh gyerekek 50 százaléka csetel idegenekkel és nem utasít el személyes találkozót sem, 41 százalék már kapott másik személytől pornográf jellegű képet, és egyhatoduk folytatott videóbeszélgetést, miközben a másik fél maszturbált. A rendezők olyan jól választották meg a műfajt, hogy már a film bemutatása előtt fokozott érdeklődéssel találkoztak. Annak ellenére, hogy az internetes szexuális zaklatás Csehországban is tabutéma. A nyitó hétvégén 115 ezer nézőt vonzott az alkotás. A vetítés második hétvégéjén a film már nagyobb nézettséget produkált, mint hasonló periódusban a Gyűrűk Ura, az Avatar vagy bármelyik Harry Potter és Marvel nagy, nézettségi rekordokat döntögető film. De megelőzték nézettségben az addig rekordtartó Havel polgártárs című filmet is, amely az ikonikus cseh rendszerváltó köztársasági elnök magán- és nyilvánosság előtt átélt drámai pillanatait örökítette meg. A cseh mozik történetének legnézettebb dokumentumfilmje és a tavalyi év legnézettebb cseh filmje lett: a második országos kijárási tilalom októberi bevezetéséig 413 ezer néző vett rá jegyet. 

Vít Klusák filmrendező kifejezetten kedveli a fajsúlyos témákat. Előző filmjében egy prostějovi szobafestő-mázoló életébe pillanthattunk bele, aki neonáci. Klusák a szexuális ragadozók témáját is ki akarta vinni a nyilvánosság elé, hogy tömegek lássák, milyen élményekkel találkozhat ma egy 11-13 éves gyerek az internetes térben. A felvételek alatt gyakorlatilag az összes férfi szexuális ragadozóként közeledett a lányokhoz. Mindössze egy jelenetet rögzített a kamera, amelyben a kezdeményező valóban csak beszélgetni szeretett volna az egyik lánnyal. Amikor mindez kiderült, a színésznő elsírta magát a szexért könyörgő férfiak tömegében. Ez a film egyik drámai pontja volt.

Szintén tanulsággal szolgált a szexuális ragadozók kommunikációs stratégiája, dinamikája. Az első percekben mindegyik általános témákat érintett. Hobbi, család, testvérek. Majd hirtelen, minden átmenet nélkül, előkerült a szexualitás, a csókolózás, a maszturbáció és a menstruáció. Ahogy megérkeztek a témához, úgy folytatták, mintha mindezt napi rendszerességgel tennék meg az éppen megszólított ismeretlen tizenévessel.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!