Szlovákia: bocsánatkérés a zsidótörvényekért

Bőtös Botond | 2021.09.29. 12:35

Olvasási idő kb. 15 perc

Az egyetemes magyar történelem egyik alig ismert, de izgalmas és a magyarországi történetekhez sok szállal kapcsolódó, tarka világa a szlovákiai zsidóság sorsa. A szlovák és magyar nacionalista koncepciók közé szorult, soknyelvű és többkultúrájú közösség tagjai életük egy pontján olyan emberi dilemmákkal álltak szemben, amelyek Magyarországon is ismerősek lehettek. Nem kevésbé fontos, hogy a második világháború után szlovák és magyar oldalon keletkezett történelmi sérelmek – lakosságcsere, 1968-as katonai bevonulás – újabb, ki nem beszélt traumákat jelentettek. Éppen ezért van különleges emlékezetpolitikai jelentősége magyar szemmel is, hogy 2021 szeptember 9-én, a nyolcvan évvel ezelőtt megjelent, a szlovákiai zsidóságot emberi jogaitól és szabadságuktól megfosztó és később deportálásukat eredményező Zsidó Kódex elnevezésű törvénygyűjtemény miatt a szlovák kormányfő elnézést kért. 

„Elítéljük az akkori államhatalom cselekedeteit, és mély sajnálatunkat fejezzük ki a tragédia miatt, amely ártatlan áldozatokat követelt. A szomorú évforduló alkalmából lelkiismeretvizsgálatot végzünk saját állampolgáraink ellen elkövetett bűncselekmények miatt, amelyek haláltáborokba való deportálásukkal zárult” – áll a közleményben. 

A törvénykönyv szlovákiai elítélése és a bocsánatkérés azt üzeni, hogy nem szakadhatunk el történelmünktől, de azzal meg lehet tudni békélni. Mindez olyan korban történik, amikor a háborús szlovák állam elnökét, Jozef Tisót egyes politikusok a demokratikus Szlovákiában legitim elődnek tartják, míg a mai illiberális Magyarországon a két világháború közötti korszak ellentmondásos szereplőit igyekeznek rehabilitálni. Mégis, szembeötlő ott a különbség, ahol az egyik miniszterelnök részvétet sugárzó gesztust gyakorol, míg a másik Horthy Miklós kormányzót „kivételes államférfinak” tekinti.

A Monarchia népei között a 19. században egyféle középkori antijudaizmuson alapuló vallási antiszemitizmus létezett. A középkori eredetű hagyomány szerint a keresztények a zsidókat vádolták Jézus kereszthalála miatt. A magyar és szlovák nacionalista politikusok a zsidókat gazdasági téren ugyanúgy kizsákmányolónak látták, politikai szinten pedig baloldalinak és liberálisnak. A szlovák nacionalizmus azonban új elemmel bővült: a zsidót nemzeti alapon nem tartották szlováknak, hanem magyarnak vagy magyarbarátnak. Ennek oka a Monarchia magyar politikai elitje és a helyi zsidóság között létrejött íratlan társadalmi szerződés volt. Karády Viktor szociológus szerint a zsidóság kulturálisan, nyelvileg asszimilálódott a magyarsággal, cserébe a magyar állam polgári-jogi védelmet nyújtott számukra és részt vehettek a társadalmi életben. Csakhogy a nemzetiségek, így a szlovák nemzeti elit, a hasonló asszimilációs ajánlatot nem fogadta el a magyar politikai elittől és fokozatosan elidegenedett Budapesttől. A magyar állam pedig a zsidósággal kötött jelképes megállapodást 1918 után a Horthy-korszakban mondta fel. Akkor kezdte a zsidót nem vallási, hanem faji alapon definiálni, s már 1920-ban megszületett Európa első zsidóellenes diszkriminatív jogszabálya (numerus clausus-törvény). A történelmi Magyarország összeomlása és háborús kudarca miatt a zsidóság lett a bűnbak állítólagos „nemzeti hűtlenségük” miatt. 

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés