Szlovákia elcsalt népszavazásának története

Bőtös Botond | 2021.08.16. 13:24

Címkék:

Szlovákia

Olvasási idő kb. 15 perc

Egy illiberális berendezkedésű országban a hatalom gyakran él minden racionalitást nélkülöző népszavazással régen eldöntött kérdésekről, vagy olyan témákról, amelyeknek törvényi háttere már létezik. A hatalom politikai alapon szelektálja a jogszabályokat és aktuális érdekei mentén módosítja azokat. Európa egyik első illiberális országában, az 1993-ban megalakult Szlovákiában is ilyen elterelő népszavazás lebonyolítását jelentette be 1997 februárjában a központi hatalom. A hárompárti nacionalista kormánykoalíció állásfoglalást fogadott el, miszerint Michal Kováč köztársasági elnök írjon ki három kérdésből álló népszavazást: Támogatja-e Szlovákia NATO-csatlakozását? Támogatja-e nukleáris fegyverek telepítését Szlovákia területén? Támogatja-e, hogy külföldi katonai bázisokat telepítsenek Szlovákia területén? 

Természetesen mindhárom kérdés hipotetikus volt, hiszen a szlovák demokráciát fokozatosan lebontó Vladimír Mečiar által vezetett országot 1997-ben Madeleine Albright amerikai külügyminiszter már „Európa fekete lyukának” nevezte. Szlovákia NATO-csatlakozása csupán elméleti lehetőség maradt. Maguk a kérdések is zavarosnak számítottak, hiszen korábban a NATO jelezte: nem tervez katonai bázist vagy atomfegyvereket telepíteni az új tagállamok területén. A legfontosabb körülmény mégis az volt, hogy Szlovákiát nem hívták meg az EU csatlakozási tárgyalásokra. Akkor az EU-csatlakozás is reménytelen vállalkozásnak számított. Herbert Bösch, az Európai Parlament és Szlovákia vegyes bizottságának elnöke szerint az országban olyan dolgok történtek, amelyeket nem lehet tolerálni: „a hatalommegosztás nem arról szól, hogy a televízió, a rádió, a titkosszolgálat és a privatizációt ellenőrző bizottság tagjait csak a kormányhoz hű emberek adják.” 

A NATO-tagságról szóló népszavazást azért vetette be a Mečiar-kormány, hogy eltereljék a figyelmet az ellenzéki demokratikus pártok közvetlen elnökválasztásról szóló népszavazási kezdeményezéséről. Az ellenzék ugyanis attól félt, ahogy utólag kiderült, jogosan, hogy a kormányzó Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) nem akarja Kováčot az elnöki székben látni. Kováč még a kormánypárti HZDS tagjaként került a parlamentbe. Bár szociológiai szempontból nem lógott ki a maga körül országalapító mítoszt építő Mečiar pártjának káderei közül, mégis, elnöki pozícióban képes volt nyugat-európai standardok alapján, államférfiként cselekedni. Csakhogy elnöki jogköre, mandátuma lejárta után, a HZDS, vagyis Mečiar kezébe került volna. Ezzel a lépéssel az autoriter miniszterelnök csaknem korlátlan hatalomra tett volna szert. De a kormány nem rendelkezett a mandátumok szükséges többségével ahhoz, hogy saját elnököt válasszon. A társadalom és a politikai élet mély megosztottsága miatt esély sem volt kompromisszumos jelölt megválasztására. 

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bosszúpolitikával rontja tovább a kormány a megítélését

Lakner Zoltán

Ismét a különállását hangsúlyozza a magyar külpolitika, így aztán nemhogy csökkenne, de inkább növekszik azoknak az ügyeknek a száma, amelyekben a magyar kormány a nyugati szövetségesektől távolodik, miközben az orbáni vétópolitika letörésére is egyre határozottabb válaszok érkeznek – végeredményben egyre erősebben romlik az ország alkupozíciója.

Elolvasom

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Keresés