Szorul a hurok Orbán cseh barátja körül

Andrej Babiš cseh miniszterelnök nemcsak azért aggódhat, mert az EU támogatási alapjaiból jogosulatlanul jutottak pénzek a cégéhez, hanem politikai és gazdasági összeférhetetlensége miatt is. Az Európai Bizottság sorra állítja le a nevéhez köthető Agrofert holdingban található cégek számára megítélt támogatásokat.

Miközben cseh kis- és középvállalkozások a koronavírus-járvány miatt az utóbbi évek legnagyobb válságát élik át, addig az Agrofert Holding rendületlenül gyarapodik. Az Andrej Babiš cseh miniszterelnök által ellenőrzött vállalatcsoport számára uniós támogatás formájában csak az elmúlt hónapokban több milliárd cseh koronát utalt a cseh állam. Legutóbb szeptemberben az állami erdészvállalat ötmilliárd koronás pályázatát az Uniles nevű cég nyerte meg. Az Uniles az Agrofert Holding része.  

Ezt a törvénytelen folyamatot állíthatja most le az Európai Unió. Csehországnak vissza kell fizetnie Brüsszelnek a korábban az Agrofertnek támogatásként kifizetett 230 millió cseh koronát, ami nagyjából 8,6 millió eurónak felel meg. A brüsszeli intézmények szerint a cseh miniszterelnök összeférhetetlenségben áll, és a strukturális alapokból származó támogatásokat jogtalanul osztották ki az akkor már vagyonkezelői alapokban található Agrofert holdingban szereplő cégek számára. A visszafizetendő összeg eredetileg 450 millió koronát tett ki, de a bizottság a támogatások egy részét utólag elismerte. 

A fő problémát most az okozza, hogy az állam annak ellenére utalja az Agrofert pályázati pénzeit, hogy a cseh és az európai törvények is világosan megtiltják aktív politikus ellenőrzése alatt álló vállalat EU-s támogatását. Hasonló probléma az is, hogy a már kifizetett támogatásokat a cseh államnak kell behajtani, esetünkben az Agrofert Holdingtól, mivel a cseh költségvetésből már kifizették. Idén novemberben az EB jogerősen százmilliós támogatást vont vissza Csehországtól. Az Agrofert Holdingban található csehországi Penam pékség „innovatív technológia” támogatására pályázott az EU-nál. Csakhogy az EB vizsgálatok nyomán kiderült, hogy a csehországi vállalat nem újdonságot szeretne telephelyén megvalósítani, hanem a szintén az Agrofert Holdingban található, a németországi Liekenben alkalmazott pirítós kenyér előállítását szolgáló technológia beszerelésére szánná a pénzt. 

Jelenleg tehát az Agrofert számára felfüggesztették a beruházási támogatásokat, vagyis azokat, amelyekre az EU megállapításai alapján nem jogosult. Ilyen például a mezőgazdasági földterületek után fizetendő támogatás. Az EB megállapításaival a cseh félnek még egyet kell érteni. Amennyiben Csehország nem hajlandó elismerni a visszatérítés jogosságát, a következő lépés az Európai Bíróság lesz. 

Idén a koronavírus világjárvány miatt sok minden háttérbe szorult. Az Európai Bizottság csak nyáron kezdett újra foglalkozni a cseh miniszterelnök összeférhetetlenségi ügyével. Csehországban a 2017-ben hozott Lex Babiš néven ismert jogszabály kimondta, hogy aktív politikus gazdasági tevékenysége összeegyeztethetetlen közfeladatai ellátásával. Babiš és elszánt rajongótábora még csak hallani sem akart a vizsgálatokról.

Nem lehetett azonban elmenekülni. Valójában Csehországban a miniszterelnök az EU-s támogatások legnagyobb kedvezményezettje. A cseh kormányfő visszaél hatalmi helyzetével és az EU költségvetéséből származó pénzeket saját meggazdagodására használja fel. Babiš folyamatosan azzal védekezik, hogy nem áll összeférhetetlenségben, mert a Lex Babiš alapján járt el, amikor cégeit vagyonkezelői alapokban helyezte el. Szerinte nem ő, hanem felesége, Monika és a holding managerei a Holding tulajdonosai. Csakhogy a 2017-es összeférhetetlenségi törvény nem állít semmit a vagyonkezelői alapokról. Viszont kényszeríti azokat a politikusokat, akik politikai és gazdasági összeférhetetlenségben állnak, hogy ebből valamilyen módon lépjenek ki. A cseh kormányfő működését vizsgáló független civil szervezetek és a sajtó szerint Babišnak ez nem sikerült. A cseh Transparency International kezdeményezésére a cseh kormányfő körüli ellentmondásokkal 2018-tól kezdett intenzívebben foglalkozni az Európai Bizottság vizsgáló bizottsága. 

Az Európai Parlament képviselői döntő többséggel támogatták az Agrofert Holdingban található cégek támogatásainak leállítását 2018 decemberében. A 754 képviselőből 434 támogatta, 64 ellenezte és 47 tartózkodott. Érdekesség, hogy például a jelenlegi cseh kormányt kívülről támogató kommunista párt EP-képviselői mellett ellenezték a támogatások leállítását az Európai Néppártban ülő fideszes képviselők is. Az EP tehát határozatában megállapította a cseh kormányfő összeférhetetlenségét, majd az EB-hez fordult, hogy akadályozza meg a további károkozást és hozzon jóvátételt. Az EB ezért még ugyanabban a hónapban leállította a kifizetéseket, amíg az összeférhetetlenség ténye fennáll.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!