A tanárképzés kudarca: az utolsó hallgató majd lekapcsolja a villanyt

Szolga Bálint | 2022.06.04. 13:22

Olvasási idő kb. 7 perc

Idén alig pár tucat fiatal jelentkezett a fizikatanár képzésre. Kémiatanárnak sem jelentkeztek többen. A tantestületek lassan kiürülnek, a tanári pályát elhagyó vagy nyugdíjba vonuló pedagógusok helyére nem érkezik utánpótlás. A kormány ugyan megtilthatja a pedagógusoknak a sztrájkot, de azt nem tudja megtiltani, hogy a pályaválasztó diákok a tanárképzés helyett jól fizető szakmát válasszanak maguknak. Pont ez történik.

A közelmúltban a Válasz Online egy podcast-beszélgetést tett közzé Szakmány Csaba kémia- és fizikaszakos tanárral, valamint Weiszburg Tamás professzorral, amelyből kiderült: megesik, hogy egy kémiatanár jut három településre, a hiányzó pedagógusokat pedig bölcsészek és testnevelés szakosok helyettesítik. A tanárnak jelentkezők 25-50 százaléka lemorzsolódik, ami – ha a mostani 28 és 30 jelentkezőt vesszük alapul – nem ad okot túl sok bizakodásra. Kiváltképp annak tükrében, hogy ­mindez hosszú távon kihatással van a gyógyszer- és a vegyipar jövőjére is, márpedig ezek nemzetgazdasági szempontból kiemelt ágazatnak minősülnek.

A számok azért is érdekesek, mert a természettudományos képzésre az Európai Unió támogatást is nyújtott. 2014-ben indult el az úgynevezett Öveges-program, amelynek célkitűzése épp e tudományok oktatásának fejlesztése volt. Összesen 53,3 millió euró támogatást kapott e célra Magyarország – azt azonban Hadházy Ákos föltáró tevékenységéből tudjuk, hogy a pénz jelentős része nem a kívánt célokra hasznosult. 2015-ben az Európai Bizottság ellenőrizte is a programot és a szabálytalanságok láttán leállította a kifizetéseket. 2016-ban aztán a projekt ismét elindult, de ezt sem úsztuk meg visszafizetési kötelezettség nélkül.

Az Átlátszó egy brüsszeli forrása idén februárban azt közölte, hogy a magyar kormánynak 7,8 millió eurót kellett visszafizetnie, ami a jelenlegi árfolyamon számolva 3 milliárd forintnyi büntetés. Az ügy először a Nemzeti Nyomozó Irodához került, ahol 2016-ban megállapították, hogy bűnszövetkezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás történt. Ezek után a NAV vette át a nyomozást, és hét év elteltével tavaly három személyt meg is gyanúsított.

Vagyis: pénz lett volna, csak épp ellopták. A probléma azonban ennél mélyebb. Dr. Markovics Ákos, a Pécsi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudomány Tanszékének oktatója Az eltűnt hallgatók nyomában címmel tett közzé egy írást, amelyben kémiaszakos tanárhallgatók véleményét összefoglalva elemzi a helyzetet. Ebben szóba kerül, hogy a hallgatók nincsenek eléggé elkülönítve a vegyész szakosoktól, olyan anyagrészeket is tudniuk kell, amelyeket sosem fognak használni a középiskolai oktatásban. Többen megjegyezték azt is, hogy a pedagógiai kurzusoknak, értve ezalatt az általános pedagógiai órákat, kevés értelmét látják. Ennek legfőbb indoka az, hogy ezen képzések az úgymond „tökéletes gyerekekre” koncentrálnak, vagyis nem készítik fel a pályakezdésre készülő pedagógust arra, hogy mit is tegyen például harminc, rendetlenkedő középiskolással. A hallgatók szerint túl elméleti a képzés, ők inkább egy gyakorlatfókuszú megközelítést szorgalmaznának.

Lapunk megkeresésére egy diák, aki középiskolás tanárnak készül, a következőket mondta:

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés